RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Anton Wachter en Ina Damman prijs uitgereikt

29-11-2020

HARLINGEN – Een ingetogen met beperkingen omgeven 21e Anton Wachter en 11e Ina Damman prijsuitreiking, zaterdag 28 november in de Grote Kerk van Harlingen.

Anton Wachter en Ina Damman prijs uitgereikt Hugo ter Avest en Annemieke Haverkamp met de beeldjes behorende bij de Anton Wachter en Ina Dammanprijs. Foto: Joachim de Ruijter.

Stijlvolle prijsuitreikingen

Een select gezelschap -corona schrijft maximaal 30 personen voor- beleefde een bijzondere, maar aangename middag. Niet in de laatste plaats door de enthousiaste winnaars, de charmante Annemarie Haverkamp en de Hannemahuis directeur Hugo ter Avest, maar ook door de sprekers die met hun verhandelingen, juryrapporten, de speech van burgemeester Sluiter, het dankwoord van Haverkamp, tot de laatste letter de aanwezigen wisten te boeien. De omlijsting met orgelspel van Eeuwe Zijlstra en filmpjes met zang en muziek van leerlingen van de RSG Simon Vestdijk, completeerden, samen met het bloemenarrangement een sfeervolle ambiance. Een receptie na afloop mocht niet van corona en dus kregen alle gasten een ‘lunchpakket’ en een met brochures gevulde draagtas van de gemeente mee.

 

De Achtste dag

Juryvoorzitter Geart de Vries van de Wachterprijs gaf aan dat uit de ruim 120 titels die werden ingebracht, ‘De achtste dag’ van Haverkamp samen met vijf andere titels kwam bovendrijven. ‘Een onmogelijk zwaar thema, maar beheerst en met groot vakmanschap geschilderd. Tederheid en harde werkelijkheid gaan hand in hand’ oordeelde de jury en daarom werd dit debuut boek de winnaar. In ‘De achtste dag’ worden in acht dagen de problemen van de ongeneeslijk zieke vader Egbert Tol die sinds de dood van zijn vrouw, een voormalig balletdanseres, de zorg draagt voor zijn zwaar gehandicapte zoon geschetst. Hij doet dat met liefde, humor en grote vindingrijkheid. Burgemeester Sluiter, die de prijs uitreikte, had moeite met deze uitreiking omdat, zo zei hij, een luchtige ondertoon altijd deel uitmaakte van zijn speech. “Daar leent dit boek zich dus volstrekt niet voor. Indrukwekkend, pijnlijk om te lezen maar zeer realistisch”.

 

De Anton Wachterprijs blijft bestaan

Vooraf gaf Roel Sluiter aan dat hij ervoor zal zorgen dat de gemeente de Anton Wachterprijs gaat voortzetten. Noodzakelijk om dat het Centraal Comité 1945, die de Anton Wachterprijs in 1977 instelde, ophoud te bestaan. Sluiter stopt in mei volgend jaar als burgervader en committeerde zich dus met de toezegging om de prestigieuze AW-prijs voor Harlingen te behouden. De bijzonder enthousiaste prijswinnares schaart zich met haar debuut in een illuster gezelschap want eerdere winnaars zijn, onder andere: Arnon Grunberg, Tessa de Loo, Peter Buwalda, Maartje Wortel, AFTh van der Heijden, Ilja Leonard Pfeijffer en Roos van Rijswijk, kortom: indrukwekkende namen.

 

Ina Dammanprijs

De Vestdijkkring Amsterdam stelde in 2000 de Ina Dammanprijs in als stimulans voor het aandacht blijven vragen voor een van Nederlands grootste Literatoren: de Harlinger Simon Vestdijk. In een bijzonder warm betoog waarin het Harlingen van Vestdijk aan de orde kwam en ook het Centraal Comité 1945, dat de grote initiator is van het Vestdijk areaal in de stad: Anton Wachter Beeld, Vestdijkkamer, Vestdijk wandelingen, werd door Vestdijkkring bestuurder Wilbert van Walstijn de motivatie uit de doeken gedaan waarom het Hannemahuis deze prijs krijgt.

Een Vestdijkkamer met de originele eerste drukken van zijn werk, zijn bureau en bureaustoel komma zijn medicijnkistje, Vestdijk studeerde medicijnen aan de RU in Amsterdam en werd arts. Als je in die kamer bent voel je bijna de fysieke aanwezigheid van de schrijver. Hugo ter Avest kreeg uit handen van de voorzitter van de Vestdijkkring het Ina Damman beeldje, gemaakt door mevr. Mieke Vestdijk, en deze krijgt ongetwijfeld een mooie plek in de Vestdijkkamer.

 

Hugo ter Avest verzorgde een lezing met als titel: ‘Vestdijk niet van deze tijd.., of toch wel?’ Duidelijk werd dat Vestdijk nog wel degelijk actueel is. En naast het Hannemahuis die daaraan bijdraagt is het ook de scholengemeenschap Simon Vestdijk die zorgt voor bekendheid van deze literator. Ook Annamarie Haverkamp hield een warm slotwoord waarin ze iedereen dankte voor de inspanningen, steun en hulp.

 

Centraal Comité 1945

Hans Burkels van het Centraal Comité toonde zich een tevreden voorzitter na zo’n geslaagde middag, ondanks de corona maatregelen. Hij gaf ook aan erg blij te zijn met de toezegging dat de Anton Wachterprijs blijft bestaan en bedankte iedereen voor haar of zijn inbreng, in het bijzonder zijn medebestuursleden van het Centraal Comité 1945. Deze prijsuitreiking was de allerlaatste actie van het comité dat het voor Harlingen uitvoerde. Na 75 jaar actief te zijn geweest stopt het CC’45 op 31 december 2020.

 

Het afscheidnemende Centraal Comité 1945:

v.l.n.r.. Willem Visser, penningmeester, (op de achtergrond wethouder Erik de Groot) Klaas Hager, (staand) Hilde de Jong- Bolman en Joop van der Heide,

secretaris, Joke Faber- van der Heide en Hans Burkels, voorzitter. Niet op de foto Annamarie Waar. Foto: Joachim de Ruijter.

 

Toespraak van burgemeester Roel Sluiter

Harlingen 28 november 2020

 

Geachte dames en heren,

 

Als ik goed tel is dit de vierde keer dat ik de Anton Wachterprijs mag uitreiken.

Eén keer moest ik de eer aan me voorbij laten gaan omdat ik andere dringende verplichtingen had -en dan moet het wel heel dringend zijn want je laat iets bijzonders als de Anton Wachterprijs niet zomaar aan een ander over. Die ander was de toenmalige wethouder van cultuur Hein Kuiken en hij heeft zich toen uitstekend van zijn taak gekweten. 

 

Vandaag behoort tot het handjevol aanwezigen hier in de Grote Kerk onze nieuwe wethouder van cultuur Erik de Groot. En hoe raar het ook klinkt, ik heb af en toe het gevoel gehad dat het mij goed was uitgekomen als ik ook nu iets héél belangrijks had gehad en het uitspreken van de lofrede op De Achtste Dag aan hem had mogen overlaten.

 

Waarom? 

Omdat het boek en de erin behandelde thematiek mij zodanig heeft geraakt en van dien aard is dat het voor mij ingewikkeld is om er een verhaal bij te vertellen.

Dat ligt aan mij. 

Ik vertel bij zo’n gelegenheid graag een verhaal met een paar grappen, een beetje ironie (de eerste keer dat ik de uitreiking van de Anton Wachterprijs voor m’n rekening nam, was dat wat veel en dat viel toen niet goed, sommigen van u herinneren zich dat vast nog), kortom, ik veroorloof mij dan een zekere luchtigheid en probeer temidden daarvan toch ook nog een paar verstandige dingen te zeggen, een paar welgemeende complimenten die de toehoorder ook als aanmoediging kan beschouwen om het boek te gaan lezen en dan: uitreiking, applaus, mission accomplished.

 

Maar nu?

In een verlaten grenslandschap...

...gehandicapte zoon...alleen de zorg draagt...

...vrouw overleden...

...volledig van hem afhankelijk...

...en de man weet dat hij binnen zeer afzienbare tijd zal overlijden aan een vreselijke ziekte waardoor hij nu al bloed spuwt!

 

Tja, doe dan maar eens luchtig. En wat ik hier citeer is alleen nog maar de achterflap. 

Nou ja, dan maar niet luchtig vanmiddag.

Het is nogal wat in dit niet eens zo dikke boek. Een gehandicapte volwassen zoon, door het wrede lot, z’n prachtige vrouw waarvan deze sociaal wat onhandige man zoveel hield (onuitgesproken: dat hij nog zo’n mooie vrouw mocht vinden!) maar: overleden, aan zijn zorgen toevertrouwd. En we worden in die zorg met al z’n onaangename en ook wel onsmakelijke kanten meegenomen...tja om nu te zeggen dat ik daar graag over lees?

 

Maar: dit soort dingen gebeuren natuurlijk. Sommige levens verlopen alleen maar rampzalig. En het is goed om er kennis van te nemen en jezelf te dwingen tot empathie met iets waarbij je normaal niet graag stilstaat. En misschien is dat ook wel de essentie van de ervaring die het lezen van dit boek je geeft. 

 

We, althans ik, lopen natuurlijk heel graag aan nare dingen voorbij, hoezeer we ook van onszelf vinden dat we het beste met de wereld voor hebben.

 

We weten wel dat er veel leed is en dat werkelijk verantwoordelijkheid nemen voor moeilijke zorg, bijvoorbeeld de zorg voor een zwaar gehandicapt volwassen kind, ontzettend moeilijk is, maar houden die wetenschap graag wat abstract: zo precies hoef ik dat allemaal niet te weten en ik geloof wel dat het nobel is wat er zo het en der aan zorg wordt verleend.

Maar zo gemakkelijk kom je er in dit boek niet mee weg; je wordt er met je neus opgedrukt, op alle moeilijkheden, onmogelijkheden, alles wat wenselijk zou zijn maar niet voorhanden is en dat alles wat mis kan gaan ook misgaat.

Kortom, u begrijpt, het leven wordt hier niet mooier gemaakt dan het is.

 

Maar dan iets vreemds.

Ik ben een uitgesproken langzame lezer.

Voor mij nooit het verhaal dat je wel hoort van iemand die in een boek begint, niet meer stoppen kan en het in een avond en een halve nacht uitleest. 

Ik denk dan altijd, hoeveel uur is dat dan helemaal, een uur of zes, zeven, acht op z’n hoogst. Ik red dat nooit. Maar nu dit boek. Ik begon er ‘s middags aan en had het aan het einde van de avond uit. Ongekend. Oké, 156 pagina’s, maar toch.

 

Het was toch de verdienste van dit boek: het leest als de spreekwoordelijke trein. Het is uitzonderlijk vlot maar nergens plat of gemakkelijk geschreven. Soms word je door een handige truc op het verkeerde been gezet, dan lijkt het of het nóg erger zal worden en wat er gebeurt op de dag van de titel van het boek, wordt aan de lezer zelf overgelaten. Toch nog een beetje een goed einde? 

Wie weet.

 

Van alle vier keren dat ik deze prijs heb mogen uitreiken, is dit, die andere prachtboeken niet te na gesproken, het meest bijzondere boek dat mij misschien wel het best zal bijblijven. 

 

Met vriendelijke groet,

 

Roel Sluiter

Burgemeester gemeente Harlingen

 

Foto's: Joachim de Ruijter.

Algemeen Gemeente Kunst & Cultuur Shoppen

Meer nieuws

Harlinger horecaondernemers over de impact van Corona - deel 6 Petra van der Zee

29-11-2020

HARLINGEN - Vandaag de laatste van de zesdelige serie Harlinger horecaondernemers over het ondernemen tijdens de coronacrisis, geïnterviewd door Sytse de Vries van COLD Films​.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Food 80/20 Food 80/20 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation IJssalon Min12 IJssalon Min12 Hubo-Faber Hubo-Faber HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Omdraai De Omdraai Visie Events Visie Events Plus Lunenborg Plus Lunenborg Karsten Wonen Karsten Wonen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Haarmode Cats Haarmode Cats Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje
Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Fotografie Dorus Fotografie Dorus Food 80/20 Food 80/20 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Plus Lunenborg Plus Lunenborg Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot