TSRH2018

TSRH2018

’s Werelds grootste traditionele Tall Ships varen op vrijdag 3 augustus Harlingen binnen en zijn daar t/m maandag 6 augustus te bewonderen.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
1 juni 2018

1 juni 2018

Harlingen Open Golf: een uniek sportevenement! Hét golftoernooi voor liefhebbers van de golfsport met hart voor Harlingen.
Lees verder...
De PLUS app!

De PLUS app!

Download de PLUS app. Met de PLUS app kun je snel en makkelijk een boodschappenlijstje maken en bijhouden op je mobiele telefoon.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Algemene Beschouwingen VVD Harlingen, 31 oktober 2017

01-11-2017

HARLINGEN - Harlingen biedt veel ruimte voor eigen keuzes.

We zijn een kleine gemeente, die daardoor flexibel kan opereren en dicht bij de burger kán staan. Veel mensen willen op een andere manier omgaan met hun eigen buurt en omgeving, energie, milieu en duurzaamheid. Wij willen dat die mogelijkheden er komen en dat de gemeente waar nodig meedenkt. Zo voelen steeds meer mensen de vrijheid om daarin eigen afwegingen te maken. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen zijn er de initiatieven rond tiny houses en ruimere mogelijkheden voor wonen op het water. De VVD stimuleert die ontwikkelingen.

 

Wij pleiten ook al sinds jaar en dag voor minder regels en eenvoudigere procedures. Nu, eindelijk, lijken de eerste stappen gezet te gaan worden richting vergunningen voor meerdere jaren. We willen een betere service richting burger: Maak gebruik van de mogelijkheden van de komende nieuwe omgevingswet: minder bureaucratische rompslomp. Maak vergunningsaanvragen eenvoudiger.

 

In dit kader ziet de VVD Harlingen graag dat er een pilot Omgevingswet Noordwest Fryslân komt, waar Harlingen dan uiteraard aan mee zou moeten doen. De bedoeling daarvan is het uitvoeren van een simulatie. We doen alsof de Omgevingswet reeds in werking is getreden en de visies en plannen gereed zijn. Dit vraagt ook en vooral om een betere invulling van de lokale democratie: De Harlinger centraal!

 

De VVD Harlingen wil op vele manieren bijdragen aan een verbetering en versterking van de lokale democratie. Naast herkenbare en aanspreekbare volksvertegenwoordigers is daartoe de inbreng van de burger van wezenlijk belang. De gemeente betrekt in vroegtijdig stadium belangenorganisaties, burgers en bedrijven bij de voorbereiding van beleid en plannen.

 

We moeten echt meer gebruik maken van de kennis en creativiteit van de bevolking zelf! Luisteren en gebruik maken van de kennis en expertise van de inwoners van Harlingen. Beter en professioneler bestuur: doordachte plannen, waar nodig extern en door professionals getoetst. Ambities, maar geen luchtfietserij, geen bestuurlijk hobbyisme meer. Luister naar de experts in je eigen stad.

 

De VVD Harlingen wil de komende periode nog meer werk maken van de Harlinger economie. Nederland staat er na een langdurige crisis weer goed voor. Maar in Harlingen ligt de werkeloosheid nog steeds boven het gemiddelde: tijd voor een 'Actieplan Economie'. We zouden graag van dit college ook meer ambitie zien om de voorwaarden te scheppen dat het economisch beter gaat in Harlingen. Bijvoorbeeld door minder strakke vestigingseisen voor perifere detailhandel.

 

De VVD wil een betere samenwerking met het bedrijfsleven: Maak werk van het beëindigen van de vele rechtszaken en voorkom nieuwe. Koester je bedrijfsleven en zoek niet telkenmale de confrontatie op. We hebben nu wel genoeg procedures bij de Raad van State verloren.

 

We hopen dat de verzelfstandiging mee kan helpen in het professionaliseren van het havenbedrijf. Een onzekere stap, maar één die de moeite waard van het proberen is. Wél willen we graag een update hebben over de stand van zaken nu. Is er inmiddels een goede regeling voor het personeel? Hoe is het financiële perspectief?

 

Na jarenlange focus op de Willemshaven gaat het daar eindelijk de goede kant op. De grote projecten zijn losgelaten, gewild of ongewild, en het is nu aan kleine bedrijven om als een kralenketting één voor én toe te werken naar een uiteindelijk mooi eindresultaat. Maar we moeten voor ogen blijven houden dat De Willemshaven de binnenstad moet versterken, niet leegtrekken.

 

Want het is nu ook tijd om echt meer aandacht te gaan hebben voor een betere binnenstad. Richt je niet alleen op de Voorstraat, maar redeneer van buiten naar binnen: Harlingen is één van de weinige steden met twee getijdehavens binnen de stad. Daar kan meer mee gebeuren.

 

De VVD wil betere mogelijkheden voor de Harlingers om buiten te recreëren. Aandacht voor toerisme, maar ook voor de eigen bevolking. Om buiten te zwemmen en te recreëren. Binnenkort kunnen de Harlingers meepraten over de invulling van de Westerzeedijk. De VVD hoopt dat velen hiervan gebruik zullen maken.

 

De VVD vindt dat na het zuur het zoet moet komen. In crisistijd offers vragen van je burgers betekent nú bepaalde verhogingen terugdraaien. Lagere lasten voor de burgers van Harlingen. Voor inwoners en bedrijfsleven. Het kan niet zo zijn dat lasten in een vloek en een zucht omhoog kunnen, maar dat verlagen een heel gevecht wordt. Nu al enkele jaren achter elkaar hebben we overschotten aan het eind van het jaar. Wat gaan we daar mee doen? Wat gaan we met de bedrijfsprecariogelden doen? Vragen waar we binnenkort graag met het college over discussiëren.

 

De VVD wil een Harlingen met meer vrijheid voor haar inwoners, en met meer vertrouwen in elkaar. Maar ook een veilige gemeente, waar huftergedrag en het veroorzaken van woonoverlast wordt aangepakt. De Harlinger moet zich veilig voelen in z’n woning en buurt.

 

Een stad met nog betere sociale omstandigheden: van transitie naar transformatie. Ruimte voor nieuwe zorgconcepten. Een gemeente met een betere en duurzamere omgeving. Meer groen in de openbare ruimte, de wijken ingericht naar de wensen van de inwoners.

 

Kortom: Een krachtige, zelfstandige, welvarende en vitale gemeente met een warm sociaal hart! Een gemeente die vol zelfvertrouwen het jaar 2018 in gaat, een jaar met verkiezingen, Culturele Hoofdstad, Visserijdagen én voor de tweede keer, de Tall Ships Race. We kijken er naar uit!

 

Namens de fractie van de VVD, Gerrit-Jan de Vries fractievoorzitter

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Scheepvaartbericht Port of Harlingen

01-11-2017

HARLINGEN - Noordergracht te Harlingen, geen bediening Franekerpoortsbrug.

Zuiderpier Harlingen tijdelijk gesloten

01-11-2017

HARLINGEN - De Zuiderpier is op 2 en 3 november 2017 gesloten vanwege werkzaamheden.

Reacties

Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Visie Events Visie Events Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Ons Food&Wine Ons Food&Wine Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Dio Jurien Dio Jurien Hema Harlingen Hema Harlingen Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Vogelaar Audio Vogelaar Audio Haarmode Cats Haarmode Cats Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam IJssalon Min12 IJssalon Min12 Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Almamater Almamater BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Plus Lunenborg Plus Lunenborg VVV Harlingen VVV Harlingen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Fotografie Dorus Fotografie Dorus ForHim Menswear ForHim Menswear Zensa Moda Zensa Moda
Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Dio Jurien Dio Jurien Copini Opticiëns Copini Opticiëns Ons Food&Wine Ons Food&Wine Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Zensa Moda Zensa Moda Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën