HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

Stem voor een groener socialer en inclusiever HARLINGEN!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Akkoord Spaansenterrein Harlingen

12-01-2022

HARLINGEN - Weg vrij voor ontwikkeling woningbouw.

Akkoord Spaansenterrein Harlingen Foto: Moment bij ondertekening overeenkomst. V.l.n.r. Ab Knook (directie Spaansen), Erik de Groot (wethouder), Johan Spaansen (directie Spaansen), Rieanne Knook (directie Spaansen) en Paul Schoute (wethouder).

Spaansen Holding B.V. en de gemeente Harlingen hebben een schikking getroffen rondom het ‘Spaansenterrein’. De gemeente betaalt een schikkingsbedrag van €4,95 miljoen. Met de overeenkomst is de weg vrij om het terrein tot woningbouwlocatie te ontwikkelen.


Erik de Groot (wethouder): “De overeenkomst is heel goed nieuws voor Harlingen. De weg is nu vrij voor planvorming door een marktpartij om deze voormalige bedrijfslocatie tot een aantrekkelijk woongebied binnen onze stad te transformeren. Dit past binnen het zuinig omgaan met schaarse ruimte. Bovendien dragen nieuwe woningen voor nu en in de toekomst bij aan een leefbare stad/gemeente en een evenwichtiger bevolkingsopbouw. Hierdoor kan ons voorzieningenniveau op peil blijven en wordt het vestigingsklimaat voor bedrijven en andere werkgevers positief beïnvloed.

Paul Schoute (wethouder): “Ik ben heel blij dat Spaansen Holding B.V. en de gemeente na jarenlang praten en discussiëren elkaar de hand hebben gegeven. Het pittige juridische traject stopt na ruim twaalf jaar eindelijk. De gemeenteraad heeft ingestemd met de schikking. Er wordt nu voorkomen dat de juridische kosten voor de gemeente en Spaansen Holding B.V. nog verder oplopen. En de energie en ambtelijke inzet kan nu naar andere zaken die bijdragen aan onze prachtige stad en gemeente.

Groepsdirectie van Spaansen Groep: “Ook wij zijn blij en opgetogen met de huidige ontwikkelingen. Met nieuw elan kijken we naar de toekomstmogelijkheden voor een goede maatschappelijke invulling voor het terrein en de stad. Dat begint voor ons met het onderzoeken hoe de ontwikkeling tot woningbouw georganiseerd kan worden. Daarbij willen wij ons familiebedrijf graag voorstellen aan omwonenden van het terrein. Zoals een goede buur betaamt willen wij hen daarvoor graag zo spoedig mogelijk uitnodigen voor een nadere kennismaking”.

 

Achtergrond

De gemeente Harlingen kocht het terrein in 2009 van Spaansen met de bedoeling om er woningbouw te laten ontwikkelen. Spaansen Holding B.V. betrok in 2003 een nieuwe bedrijfslocatie in het Harlinger havengebied. De vrjjgekomen locatie zou ontwikkeld worden voor woningbouw. Achteraf bleek de transactie niet rechtsgeldig omdat er sprake bleek van staatssteun door de gemeente Harlingen. De verkoop werd in oktober 2020 definitief nietig verklaard. Spaansen Holding B.V. is juridisch gezien hierdoor altijd eigenaar van de grond gebleven, alsof de (ver)koop nooit heeft plaatsgevonden. In de afgelopen periode is er intensief en op een constructieve wijze overleg gepleegd. De door de gemeente betaalde koopsom van € 6,5 miljoen moet door Spaansen Holding B.V. terug worden betaald. Omdat de gemeente zich jarenlang eigenaar van de grond waande, had ze een deel van de bedrijfsgebouwen laten slopen. Ook werden de voormalige bedrijfswoning en enkele groenstroken aan particulieren verkocht. De bereikte schikking respecteert deze verkopen. 

Algemeen Bedrijfsleven Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

‘WINter aan Zee’ lotenactie Ondernemend Harlingen: Uitslag tweede & derde trekking!

12-01-2022

HARLINGEN - De winnaars van de tweede en derde trekking van de Ondernemend Harlingen ‘WINter aan Zee’ lotenactie zijn bekend!

Reacties