Jingle Bell Dok Kerstborrel XXL

Jingle Bell Dok Kerstborrel XXL

Kom samen feesten in de winterse sferen van ‘Jingle Bell Dok!’ Kerstborrel XXL!
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Eindejaarsloterij 2019!

Eindejaarsloterij 2019!

Prijzenpot: 10x € 449,-(belastingvrij)! Om kans te maken is shoppen en uit eten gaan in Harlingen het énige dat je hoeft te doen!
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 april kunnen de Willem Barentsz-werf en ook de Witte Swaen weer bezocht worden.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Afsluiting van succesvol Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee

25-01-2019

HARLINGEN - Het Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee is namelijk, conform afspraken, afgerond.

Beheerders en vaarrecreanten nemen vanaf nu zelf verantwoordelijkheid voor verantwoord recreëren en het beschermen van de kernwaarden van de Waddenzee zoals de vogelrijkdom, rust en ruimte. 

 

De meer dan 30 partijen concluderen dat het belangrijkste doel is behaald: organisaties voor vaarrecreatie, watersportverenigingen, beheerders, natuurorganisaties en vrijwilligers weten elkaar moeiteloos te vinden in het belang van de Waddenzee. Samen staan ze voor goed beschermen en verantwoord beleven.

 

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar ruim tien jaar geleden konden vaarrecreatie, overheid en natuurorganisaties weinig begrip voor elkaar opbrengen. Vaarrecreatie zou te verstorend zijn voor de natuur. Er gold toen bijvoorbeeld nog een quotum op het aantal ligplaatsen, maar die tijd is voorbij.

 

De Tweede Kamer daagde de partijen uit samen een oplossing te vinden. Dat lukte, op 3 december 2007 werd het Convenant Vaarrecreatie Waddenzee door de betrokken organisaties ondertekend. Daarmee begon een proces van samenwerking en de uitvoering van diverse projecten.

 

Inzet op kwaliteit

Met de afsluiting van het Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee (AVW) 2014-2018 is het aanjagen van de samenwerking met succes voltooid. Het centrale idee is dat als de mensen die op het wad zijn, lopend, varend of anderszins, zich houden aan de gedragsregels van de Erecode er ruimte genoeg is voor mens en dier.  Het begrip en de consensus is gegroeid over waarom sommige gebieden (tijdelijk) niet toegankelijk zijn voor het welzijn van vogels en zeehonden.

 

Succesvolle resultaten

De programmatische aanpak is succesvol geweest. Partijen kunnen elkaar moeiteloos vinden. De Erecode is geactualiseerd. Rondom de Razende Bol is de overlast verminderd door een communicatietraject van voorlichting en een lesprogramma op ruim 40 scholen. Er zijn honderden mensen op cursus geweest voor gastheer/-vrouw van Werelderfgoed Waddenzee. Dynamisch zoneren (dicht wanneer vogels en zeehonden rust nodig hebben, open wanneer het kan) wordt op meerdere plekken ingezet. De bereikbaarheid van (jacht)havens is geagendeerd.  Ook is er een groot monitoringsconsortium opgericht om alle vaarbewegingen op het Wad in beeld te krijgen. En elk jaar is er campagne gevoerd om de bekendheid met de Erecode te laten groeien.

 

Toekomst geborgd

Het actieplan is nu klaar, maar de bedoeling erachter blijft. Het is nu aan de betrokkenen samen het gedachtegoed en de aanpak levend te houden.  Dit gebeurde al in de Beheerraad Waddengebied en die constructie blijft gewoon doorgaan. Aanvullend is besloten elkaar in het Toeristisch Overleg Wadden (TOW) bij te praten en samen initiatieven te ondernemen als dat nodig is. De Erecode wordt opgenomen in de Gebiedsagenda Wadden 2050 en is onderdeel van de promotie rondom Werelderfgoed Waddenzee. De monitoring wordt geborgd in de Basismonitoring Wadden. 

Om het Actieplan Vaarrecreatie in stijl af te sluiten zal een magazine worden uitgebracht met een terugblik, de successen, de leerpunten en een vooruitblik op thema’s voor de toekomst. Daarmee wordt eer gedaan aan het vele werk en de mooie resultaten.

 

Actieplan Vaarrecreatie

Het Actieplan Vaarrecreatie Waddenzee (2014-2018) is het gezamenlijk resultaat van de samenwerking tussen Waddenprovincies, ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (incl. Waddenunit), Rijkswaterstaat, kust- en eilandgemeenten in het Waddengebied, natuur- en watersportorganisaties. Het Actieplan is een vervolg op het zogenaamde Convenant Vaarrecreatie Waddenzee dat liep van 2007-2012.

 

Natuur & Milieu

Meer nieuws

Wintercompetitie Waddenrobkes

25-01-2019

HARLINGEN - Wie kent ze niet? De Waddenrobkes van Zeerobben.

Eerste burgerjournaliste van Harlingen terug bij Omroep RSH

25-01-2019

HARLINGEN - 30 jaar geleden was Lies Kaspers betrokken bij de eerste experimentele uitzending van Radio Stad Harlingen.

vv Groningen – Zeerobben afgelast

25-01-2019

HARLINGEN - Zeerobben moet aan de bak.

Reacties

HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje BENG Evenementen BENG Evenementen Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Dio Jurien Dio Jurien Copini Opticiëns Copini Opticiëns Ons Food&Wine Ons Food&Wine Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats VVV Harlingen VVV Harlingen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Hubo-Faber Hubo-Faber Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Visie Events Visie Events IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier de Groot Atelier de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hema Harlingen Hema Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen ForHim Menswear ForHim Menswear Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas De Lichtboei De Lichtboei
Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier de Groot Atelier de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Karsten Wonen Karsten Wonen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Plus Lunenborg Plus Lunenborg Ons Food&Wine Ons Food&Wine Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Fotografie Dorus Fotografie Dorus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE VVV Harlingen VVV Harlingen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie ForHim Menswear ForHim Menswear