Vuurwerkdealer Hubo Faber

Vuurwerkdealer Hubo Faber

Vuurwerk kopen in Harlingen en omstreken? Dan is Hubo Faber het adres voor uw vuurwerk!
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Bij de Lachende Koe geniet je van heerlijke gerechten voor een vaste prijs inclusief onbeperkt tapbier, wijn en fris.
Lees verder...
Open dag en Doe-middagen

Open dag en Doe-middagen

Zit je in groep 8 of misschien in groep 7? Kom kijken en kennis maken op de rsg Simon Vestdijk!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
LOTENactie!

LOTENactie!

Inkopen voor de feestdagen doe je natuurlijk in Harlingen. Daar maak je in december kans op 10x €449,-! Welkom aan Zee!
Lees verder...
Boers Box

Boers Box

Nieuw in Harlingen! Huur nu uw eigen opslagruimte voor archief, inboedel of voorraad goederen bij Boers Box self storage!
Lees verder...
Plus en The Voice

Plus en The Voice

Beleef The voice of Holland intenser dan ooit bij PLUS Lunenborg. Spaar voor exclusieve The voice of Holland gadgets.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 november is de werf en het bezoekerscentrum gesloten. Rond 1 april 2019 is bezoek weer welkom, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Actieplan Broedvogels Waddenzee kan in werking

14-05-2018

HARLINGEN - Het gaat slecht met veel broedvogels van de Waddenzee.

Het Actieplan voor Broedvogels moet de negatieve trend ombuigen. Het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) heeft samen met alle beheerders in het Waddengebied knelpunten in beeld gebracht en maatregelen integraal afgestemd.

De Waddenzee is het leefgebied van zo’n 12 miljoen vogels die er korte of langere tijd verblijven om te rusten, te eten of te broeden. De meeste soorten hebben het er moeilijk. Uit de internationale Flyway-telling (2014 en 2017) weten we dat hoe meer een vogel afhankelijk is van de Waddenzee, hoe slechter het met de soort gaat.

 

Internationaal probleem

Internationaal wordt dat erkend. Op de vorige trilaterale Waddenconferentie, vier jaar geleden in het Deense Tønder, namen Nederland, Duitsland en Denemarken het Trilaterale Actieplan Broedvogels Waddenzee aan. Inmiddels is nu de uitwerking klaar voor de Nederlandse situatie. Een aantal maatregelen loopt al in de praktijk.

De maatregelen zijn van toepassing voor het hele Waddengebied: van Den Helder tot aan Delfzijl. Zo is het gebied bij de pier van Holwerd (Staatsbosbeheer) onlangs heringericht, ondermeer met een vogeleiland om predatie door vossen te voorkomen . En ook het Hegewiersterfjild bij Harlingen (Natuurmonumenten) is een goed voorbeeld. Dit binnendijkse natuurgebied heeft bovendien geen last van overstromingen. Of wat denk je van het vogeleiland midden in de Eems-Dollard?

 

Integrale afstemming van de plannen

Ondanks deze maatregelen is het Actieplan voor Broedvogels nodig. Dit plan wordt op de trilaterale Regeringsconferentie in Leeuwarden gepresenteerd (17 en 18 mei). De Waddenprovincies zijn er bij betrokken, wetenschappelijke literatuur is geraadpleegd en er is uitvoerig gepraat met de organisaties die de waddennatuur beheren. Zo zijn de knelpunten in beeld gebracht en de maatregelen integraal afgestemd. Die afstemming is belangrijk om doublures of eenzijdigheid te voorkomen.

Het Actieplan voor Broedvogels is nodig omdat niet alleen een halt moet worden gebracht aan de dalende vogelaantallen. Het is de bedoeling dat de vogelstand een nieuwe impuls krijgt. ,,Als de aantallen op dit lage nivo blijven dan zullen de wadvogels in de toekomst afhankelijk blijven van menselijke ingrepen. We willen weer omhoog met de aantallen. Alleen op die manier krijgen we een gezonde vogelstand die tegen een stootje kan”, weet Jonna van Ulzen, strategietrekker bij PRW.

 

Nieuwe impuls voor vogelstand Waddenzee

Het doel is om van 21 soorten broedvogels de negatieve trend om te buigen. Dat vraagt om extra maatregelen in het natuurbeheer, aan het terugbrengen van dynamiek, met stuifduintjes, en het creëren van broedgelegenheid voor soorten als meeuwen en sterns.

De uitvoering van het Actieplan Broedvogels kost uiteraard een paar centen. Het meeste daarvan is gedekt via de huidige beleidsverplichtingen zoals N2000 en PAS. Het gaat dan om een bedrag van zo’n 34 miljoen euro. Voor de impuls is echter nog een aanvullende financiering van 16 miljoen euro nodig voor de periode tot 2028. De samenwerkende natuurorganisaties in het Waddengebied gaan nu aan de slag met deze opgave.

Programma naar een Rijke Waddenzee

 

Het Programma naar een Rijke Waddenzee is een samenwerkingsverband van overheden, natuurorganisaties en gebruikers van het Wad. Dit programma werkt aan het streefbeeld van een Rijke Waddenzee: een veerkrachtige natuur met duurzaam  economisch medegebruik (zoals visserij en toerisme).

 

 

DOWNLOAD:

Het volledige rapport Actieplan Broedvogels Waddenzee

 

Natuur & Milieu

Meer nieuws

Fc Harlingen meiden en vrouwen

14-05-2018

HARLINGEN - Van de dames/meiden afdeling bij fc Harlingen kwamen alleen de VR1 in actie vorige week.

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 19 - 2018

14-05-2018

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen in een handig overzicht.

Marije Agema wint eerste ledenpartij

14-05-2018

HARLINGEN - Ondanks Code Geel was er niks mis met het weer op het kaatsveld in Harlingen.

Reacties

VVV Harlingen VVV Harlingen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Vogelaar Audio Vogelaar Audio Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Atelier de Groot Atelier de Groot Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Plus Lunenborg Plus Lunenborg ForHim Menswear ForHim Menswear Hema Harlingen Hema Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam IJssalon Min12 IJssalon Min12 Almamater Almamater Visie Events Visie Events Ons Food&Wine Ons Food&Wine Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Dio Jurien Dio Jurien Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats
Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hema Harlingen Hema Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier de Groot Atelier de Groot Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen BENG Evenementen BENG Evenementen Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Fotografie Dorus Fotografie Dorus Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen ForHim Menswear ForHim Menswear