Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Aandacht voor hoogbegaafdheid op RSG Simon Vestdijk

25-11-2021

HARLINGEN - RSG Simon Vestdijk heeft als missie dat leerlingen iets te kiezen moeten hebben op school, met een gevarieerd onderwijsaanbod dat kansen en mogelijkheden biedt voor iedereen.

In dat kader willen we als school ook een thuis zijn voor (hoog)begaafde leerlingen. Daarom is RSG Simon Vestdijk met ingang van dit schooljaar aangesloten als aspirant-lid bij de vereniging Begaafdheidsprofielscholen (BPS).

 

Het bestuur van vereniging BPS heeft vastgesteld dat RSG Simon Vestdijk voldoet aan alle basiseisen voor het lidmaatschap. Directeur van de locatie Harlingen, Gerald Schutte, is ingenomen met het lidmaatschap: “Als school hebben we de ambitie om een school te zijn voor alle leerlingen. Met een breed en gevarieerd onderwijsprogramma, met ruimte voor keuze, eigenaarschap en maatwerk, kunnen we goed onderwijs aanbieden aan iedere leerling in onze regio. Ook voor de leerling die op zoek is naar extra uitdaging!” De komende periode gaat RSG Simon Vestdijk aan de slag om na een collegiale visitatie het aspirant-lidmaatschap van de BPS om te zetten naar een definitief lidmaatschap. Een voordeel is dat er binnen de stichting waar RSG Simon Vestdijk onder valt (OVO Fryslân Noord), al ruime kennis over hoogbegaafdheid doordat het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden ook lid is van de vereniging BPS.

 

Aanbod op RSG Simon Vestdijk

Bij het bedienen van hoogbegaafde leerlingen op RSG Simon Vestdijk wordt nadrukkelijk aangesloten bij het bestaande aanbod van de school en de actuele ontwikkelingen. Denk hierbij aan het bieden van keuze in vakken. Voor vwo is er de keuze tussen het Technasium en Wetenschapsoriëntatie. Naast de profielkeuze in de bovenbouw, is er in de Talent Academie te kiezen voor extra vakken zoals Spaans, Frysk en Chinees. Daarnaast worden leerlingen uitgedaagd om mee te doen aan olympiades, kan in overleg met leerlingen vakken versneld worden afgesloten en is er de ambitie om een nieuwe impuls te geven aan een 8+ groep. Kern van de aanpak voor hoogbegaafden is dat er maatwerk wordt geboden en samen met de leerling, ouders/verzorgers en de school een passend onderwijsprogramma wordt samengesteld, zodat de leerling tot bloei komt.

 

Vereniging BPS

De kennis over hoe hoogbegaafde leerlingen uitdagend onderwijs te bieden, is nog niet wijdverspreid. Daarom heeft het ministerie van OCW in 2004 een project gestart om te komen tot een landelijk dekkend netwerk van begaafdheidsprofielscholen voor het voortgezet onderwijs. Deze scholen kenmerken zich door kwalitatief hoogwaardig onderwijs en begeleiding aan hoogbegaafde leerlingen. De begaafdheidsprofielscholen hebben zich in 2007 verenigd in de Vereniging BPS, die als doel heeft het behartigen van de belangen van begaafdheidsprofielscholen zowel in het primair als het voortgezet onderwijs, het bevorderen van kennisuitwisseling en bruggen slaan binnen en buiten het primair en voortgezet onderwijs. Inmiddels zijn er ruim 50 scholen uit het voortgezet onderwijs en 26 scholen uit het primair onderwijs aangesloten bij BPS.

 

Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid is in het hedendaagse onderwijs een algemeen herkend en erkend kenmerk van leerlingen. Kenmerken van leerlingen met hoogbegaafdheid zijn o.a. een hoog IQ, grote nieuwsgierigheid om te leren, brede interesse, grote algemene ontwikkeling, opvallend taalgebruik en een hoge mate van creativiteit en creatief denken. Meerdere scholen hebben in de afgelopen jaren vaak zeer uiteenlopende maatregelen getroffen om beter aan te sluiten bij de behoeften van deze leerlingen. Deze inspanningen leiden niet vanzelfsprekend tot succes. Steeds duidelijker is geworden dat er bij deze groep leerlingen niet altijd ‘uitkomt wat er in zit’. De ervaringen van hoogbegaafde leerlingen die door onderpresteren in een negatieve spiraal terecht zijn gekomen tonen overduidelijk aan dat passend onderwijs en gerichte begeleiding ook voor deze categorie leerlingen een maatschappelijke noodzaak is.

 

Onderwijs

Meer nieuws

Voorbeschouwing: vv Groningen – Zeerobben

25-11-2021

HARLINGEN - Kan Zeerobben het goede gevoel een vervolg geven?

De meiden van Zeerobben

25-11-2021

HARLINGEN - Helaas konden verschillende wedstrijden bij de vrouwen/meiden afgelopen zaterdag niet doorgaan.

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 47

25-11-2021

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 22 t/m 26 november 2021.

Reacties

Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zensa Moda Zensa Moda BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn IJssalon Min12 IJssalon Min12 Food 80/20 Food 80/20 Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Plus Lunenborg Plus Lunenborg Visie Events Visie Events Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona