Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag raadsvergadering gemeente Harlingen 7 juli 2021 - PvdA Harlingen

10-07-2021

HARLINGEN - Afgelopen woensdag was de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie.

Er stonden verschillende raadsvoorstellen op de agenda. Maar zoals gebruikelijk waren er ook vragen vanuit de raad aan het college. Zo vroeg Edwin Helvrich namens de PvdA naar recent onderzoek naar de gevolgen van de gas- en zoutwinning en wat dit voor Harlingen kan betekenen. In een tweede vraag vroeg Edwin Helvrich naar de toegankelijkheid van het Harlinger zandstrand voor mindervaliden. De wethouder zegde toe dat hier op korte termijn naar gekeken gaat worden. Daar zijn we als PvdA blij mee, want voor iedereen moet het Harlinger strand goed toegankelijk zijn.

 

Een paar raadsvoorstellen met de inbreng van de PvdA zullen we in dit verslag bespreken.

 

Beleidsplan Hannemahuis

Welmoed Konst bracht namens de PvdA in dat wij dit beleidsplan steunen. Wij zien een beleidsplan met veel ambitie en visie voor het mooie Harlinger museum het Hannemahuis. Het doet de PvdA deugd de mooie plannen voor de komende jaren van de bestuurscommissie van het Hannemahuis te lezen. Cultuur staat bij ons hoog in het vaandel en wij kunnen deze ambities dan ook van harte steunen. De PvdA zou graag zien dat wanneer het Hannemahuis met een geldvraag komt de wethouder zich inzet om hier een passende oplossing voor te zoeken. De PvdA gaf aan dat er vanuit het Rijk geld beschikbaar is gesteld voor cultuur dat hier mogelijk een rol kan spelen. In de aankomende begrotingsbespreking, maar ook in de cultuurvisie die er volgend jaar aankomt zien wij dan ook graag de ambitie en visie van het Hannemahuis terug en hoe we er als gemeente voor gaan zorgen dat het Hannemahuis en haar tentoonstellingen de aandacht krijgen die ze verdienen, zowel in Harlingen als ver daarbuiten.

 

Bestemmingsplan Kimswerderweg, hier komen appartementen in de middenhuur.

De PvdA-fractie vroeg aandacht voor de woonkloof, die zich rap ontwikkelt tot één van de grote, zo niet dé grote scheidslijn in onze samenleving. Niet alleen in de Randstad, maar ook in Harlingen is de druk hoog. Dat zien we om ons heen, met jongeren die geen woning kunnen vinden en daardoor tussen wal en schip vallen, vanwege het kleine aanbod in de particuliere huur. Omdat sociale huurwoningen voor steeds minder mensen toegankelijk zijn en de particuliere huur gemiddeld steeds hogere huurprijzen vraagt en koopwoningen historisch hoge prijzen hebben, moeten we betaalbaar bouwen. Het plan dat voor ons ligt ziet er volgens de PvdA mooi uit. Het sluit goed aan op de architectuur in de omgeving. Naar aanleiding van het antwoord op onze eerdere vraag in de raadscommissie willen we als PvdA met klem oproepen dat de ontwikkelaar de huren ook echt bereikbaar maakt voor mensen die op zoek zijn naar middenhuur. Middenhuur, zoals de definitie voorschrijft, is tussen de 750 en ongeveer 1.000 euro. Daarboven spreken we niet meer van middenhuur. We verwachten dat deze huurappartementen betaalbaar worden voor mensen met een middeninkomens die een woning zoeken in onze gemeente. 

 

Jaarstukken 2020.

Welmoed Konst constateerde namens de PvdA dat de Gemeente Harlingen er financieel goed voor staat. In structurele zin speelt Harlingen nagenoeg quitte en als gevolg van eenmalige inkomsten heeft de gemeente een mooi positief financieel resultaat behaald. Daarmee wordt, door middel van de voorgestelde resultaatbestemming, de financiële positie voor de komende jaren weer verstevigd.

Dat is, zeker gezien de coronacrisis die het grootste deel van 2020 in zijn greep hield en dat nog steeds doet, best bijzonder. Niet alleen de vrijgekomen middelen uit de afwikkeling van de CV/BV Westergo hebben hieraan bijgedragen, maar ook een meevaller vanuit het rijk en vooral ook de juiste manier van beleid voeren hebben ervoor gezorgd dat Harlingen wederom in de positieve cijfers eindigt. Harlingen laat zien dat het prima zelfstandig kan functioneren.

 

Bijzondere complimenten heeft de PvdA voor het financiële resultaat in het Sociaal Domein, met name in de jeugdzorg. Als gevolg van realistisch begroten is er in 2020 voor het eerst in jaren weer eens een positief resultaat behaald. Voor de PvdA is het geen doel op zich om op dit punt per se een positief resultaat te halen, maar het is wel goed om te zien dat de financiële grip op de jeugdzorg weer terug lijkt te zijn gekomen. Het resultaat over het huidige jaar zal dit hopelijk bevestigen.

 

Met betrekking tot de WMO is er wel sprake van een fors negatief resultaat. Dit was ook verwacht en ook voor de komende jaren wordt hier een flinke druk op verwacht. Wij gaan er dan ook vanuit dat dit knelpunt de aandacht van het huidige en het toekomstige college van B&W zal hebben. Wellicht dat er samen met de raad op dit terrein nog een aantal keuzes gemaakt moeten worden.

 

Wat ons ook opvalt maar wat moeilijk in geld uit is te drukken is de afstand die we nog hebben tot het behalen van de VANG-doelstelling: terug naar maximaal 100 kg afval per inwoner. De wethouder heeft in de vorige raadsvergadering al aangegeven dat hij hier druk en goed mee bezig is en dat hij een Oscar zou moeten krijgen voor zijn acteerkunsten. Natuurlijk gunnen we wethouder Boon een Oscar, maar wij hopen ook dat deze acteerkunsten in de komende jaren zullen leiden naar minder afval.

 

Tot zover ons verslag. Wij wensen iedereen een goede zomer toe!

 

Sociaal voor mekaar!

PvdA Harlingen, Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen

 

Kijk hier de raadsvergadering van 7 juli 2021 terug.

 

 

 

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Afscheid stagiaire Esther Hartsema bij Walking Football

10-07-2021

HARLINGEN – Al een aantal maanden loopt de 21-jarige Esther Hartsema stage bij Stijn Kooijman van ‘Beweeg Team Harlingen’.

Zomeropruiming bij Peter Kuiper, voor oog en oor

10-07-2021

HARLINGEN - De zomeropruiming is weer begonnen.

Fotoclub Kimswerd foto van de maand

10-07-2021

HARLINGEN - Deze keer was de opdracht maak een foto van waterdruppels/water.

Reacties

Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Plus Lunenborg Plus Lunenborg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Food 80/20 Food 80/20 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Karsten Wonen Karsten Wonen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Haarmode Cats Haarmode Cats IJssalon Min12 IJssalon Min12 Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Copini Opticiëns Copini Opticiëns The Shamrock The Shamrock Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Visie Events Visie Events
Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Fotografie Dorus Fotografie Dorus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis