Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Tjebbe Tammes ontvangt onderscheiding voor heldendaad!

23-04-2021

HARLINGEN - Door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is aan de heer Tjebbe Tammes (37 jaar) een oorkonde toegekend.

Tjebbe Tammes ontvangt onderscheiding voor heldendaad! Burgemeester Roel Sluiter overhandigd de onderscheiding aan Tjebbe Tammes. Foto: Jan Hoogland

Tjebbe heeft geen seconde getwijfeld om, na de constatering van de omgeslagen vissersbootjes, direct uit te varen en hulp te bieden. De uitreiking door burgemeester Roel Sluiter heeft plaatsgevonden op vrijdag 23 april op het stadhuis van Harlingen. 

 

Reddingsactie Haven van Tema – Ghana 8 juli 2019

Tjebbe Tammes was aan het werk op de Multicat Odin en bezig met demobilisatie van baggerwerkzaamheden in de haven van Tema, Ghana. Het weer sloeg om met veel regen, zeer harde wind met uitschieters van 50 tot 55 knopen. De werkzaamheden moesten door het slechte weer gestaakt worden. De pijpenbak die op 4 ankers lag ging aan de haal, waarbij 1 anker afbrak door de harde wind. De Odin lag Standby met een sleepdraad om waar nodig te kunnen inspringen.

 

Vanuit de stuurhut waren de golven te zien die vanuit de Atlantische Oceaan op en over de pier sloegen. Er werd een vissersbootje gezien waarop 3 lokale vissermannen zaten. Deze werd volledig overvallen door het slechte weer. Op dat moment riep de schipper van de bak de Odin op dat ze de vissersbootjes verderop bij de pier niet meer zagen. Dat was het moment voor Tjebbe om te besluiten gelijk uit te varen. 

 

Bij het uitvaren waren de eerste drie man al te zien die in de zee dreven. Deze mannen waren tot de havenmond gezwommen en volledig uitgeput. De dekbemanning hebben de reddingsboeien gereed gemaakt en konden deze drie man aan boord trekken. Dit ging redelijk doordat ze deels nog achter de pier lagen.

 

Buiten de haven was het zeer slecht, maar toch ging Tjebbe door. Alle spullen vlogen door de stuurhut en schuin stekend bij de zeeën op voeren ze parallel aan de pier waar nog een omgeslagen boot werd gezien. Tjebbe benaderde deze boot en met man en macht werden er weer 3 vissermannen aan boord getrokken. Daarna gingen ze door naar het laatste vissersbootje dat met drie man erin op een ankertje vlak voor de pier lag.

 

Tjebbe begon achteruit te naderen bij de boot, toen een grote golf de boot omsloeg. Twee van de drie mannen zwommen naar de Odin toe en konden aan boord getrokken worden, maar de derde jonge man bleef op de onderkant zitten. Ze naderden tot dichtbij de pier en gooiden een reddingboei met een lang touw eraan uit waarna ze ook deze jonge man aan boord hebben kunnen halen.

 

De 9 vissermannen kregen in de kombuis droge kleding aangereikt en eten en drinken. Aan wal zijn ze door een lokale ambulance naar het ziekenhuis gebracht ter controle.

 

Tjebbe vaart minstens 15 jaar op een Multicat en is daarmee op veel verscheidene projecten wereldwijd werkzaam geweest. De gebeurtenis in Tema is uniek, dit heeft hij nooit eerder meegemaakt.

 

De aandacht die daarna vanuit de KNRM en de media is ontstaan was onwerkelijk voor Tjebbe. Voor hem is het de normaalste zaak om een medemens in nood hulp te bieden. Ook buiten het (vrijwilligers)werk staat hij altijd klaar voor een ander om te helpen. Voor de overige bemanning aan boord van de Odin was het een overweldigende ervaring, gezien zij nog nooit in zo'n reddende situatie hebben gezeten. Door de ervaring, professionaliteit en het positieve karakter van Tjebbe heeft hij zijn bemanning goed door de actie heen geloodst en kunnen de 9 vissermannen in goede gezondheid het verhaal navertellen.

Algemeen Gemeente Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Weekbericht GGD Fryslân 16 tot en met 22 april 2021

23-04-2021

HARLINGEN - Weer corona-vaccinatierecord, afstand houden blijft nodig.

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 16 - 2021

23-04-2021

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 19 t/m 23 april 2021.

Voorwaarden TONK-regeling verruimd voor corona-gedupeerden in Noordwest-Friesland

23-04-2021

HARLINGEN - Inwoners van Harlingen, Terschelling, Vlieland en Waadhoeke die door corona meer dan 30% inkomstenverlies hebben, kunnen een eenmalige tegemoetkoming uit de TONK-regeling aanvragen.

Reacties

Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Karsten Wonen Karsten Wonen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot The Shamrock The Shamrock De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber Food 80/20 Food 80/20 BENG Evenementen BENG Evenementen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Copini Opticiëns Copini Opticiëns Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn The Shamrock The Shamrock Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Hubo-Faber Hubo-Faber Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Food 80/20 Food 80/20 Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen