De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Tjebbe Tammes ontvangt onderscheiding voor heldendaad!

23-04-2021

HARLINGEN - Door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is aan de heer Tjebbe Tammes (37 jaar) een oorkonde toegekend.

Tjebbe Tammes ontvangt onderscheiding voor heldendaad! Burgemeester Roel Sluiter overhandigd de onderscheiding aan Tjebbe Tammes. Foto: Jan Hoogland

Tjebbe heeft geen seconde getwijfeld om, na de constatering van de omgeslagen vissersbootjes, direct uit te varen en hulp te bieden. De uitreiking door burgemeester Roel Sluiter heeft plaatsgevonden op vrijdag 23 april op het stadhuis van Harlingen. 

 

Reddingsactie Haven van Tema – Ghana 8 juli 2019

Tjebbe Tammes was aan het werk op de Multicat Odin en bezig met demobilisatie van baggerwerkzaamheden in de haven van Tema, Ghana. Het weer sloeg om met veel regen, zeer harde wind met uitschieters van 50 tot 55 knopen. De werkzaamheden moesten door het slechte weer gestaakt worden. De pijpenbak die op 4 ankers lag ging aan de haal, waarbij 1 anker afbrak door de harde wind. De Odin lag Standby met een sleepdraad om waar nodig te kunnen inspringen.

 

Vanuit de stuurhut waren de golven te zien die vanuit de Atlantische Oceaan op en over de pier sloegen. Er werd een vissersbootje gezien waarop 3 lokale vissermannen zaten. Deze werd volledig overvallen door het slechte weer. Op dat moment riep de schipper van de bak de Odin op dat ze de vissersbootjes verderop bij de pier niet meer zagen. Dat was het moment voor Tjebbe om te besluiten gelijk uit te varen. 

 

Bij het uitvaren waren de eerste drie man al te zien die in de zee dreven. Deze mannen waren tot de havenmond gezwommen en volledig uitgeput. De dekbemanning hebben de reddingsboeien gereed gemaakt en konden deze drie man aan boord trekken. Dit ging redelijk doordat ze deels nog achter de pier lagen.

 

Buiten de haven was het zeer slecht, maar toch ging Tjebbe door. Alle spullen vlogen door de stuurhut en schuin stekend bij de zeeën op voeren ze parallel aan de pier waar nog een omgeslagen boot werd gezien. Tjebbe benaderde deze boot en met man en macht werden er weer 3 vissermannen aan boord getrokken. Daarna gingen ze door naar het laatste vissersbootje dat met drie man erin op een ankertje vlak voor de pier lag.

 

Tjebbe begon achteruit te naderen bij de boot, toen een grote golf de boot omsloeg. Twee van de drie mannen zwommen naar de Odin toe en konden aan boord getrokken worden, maar de derde jonge man bleef op de onderkant zitten. Ze naderden tot dichtbij de pier en gooiden een reddingboei met een lang touw eraan uit waarna ze ook deze jonge man aan boord hebben kunnen halen.

 

De 9 vissermannen kregen in de kombuis droge kleding aangereikt en eten en drinken. Aan wal zijn ze door een lokale ambulance naar het ziekenhuis gebracht ter controle.

 

Tjebbe vaart minstens 15 jaar op een Multicat en is daarmee op veel verscheidene projecten wereldwijd werkzaam geweest. De gebeurtenis in Tema is uniek, dit heeft hij nooit eerder meegemaakt.

 

De aandacht die daarna vanuit de KNRM en de media is ontstaan was onwerkelijk voor Tjebbe. Voor hem is het de normaalste zaak om een medemens in nood hulp te bieden. Ook buiten het (vrijwilligers)werk staat hij altijd klaar voor een ander om te helpen. Voor de overige bemanning aan boord van de Odin was het een overweldigende ervaring, gezien zij nog nooit in zo'n reddende situatie hebben gezeten. Door de ervaring, professionaliteit en het positieve karakter van Tjebbe heeft hij zijn bemanning goed door de actie heen geloodst en kunnen de 9 vissermannen in goede gezondheid het verhaal navertellen.

Algemeen Gemeente Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Weekbericht GGD Fryslân 16 tot en met 22 april 2021

23-04-2021

HARLINGEN - Weer corona-vaccinatierecord, afstand houden blijft nodig.

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 16 - 2021

23-04-2021

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 19 t/m 23 april 2021.

Voorwaarden TONK-regeling verruimd voor corona-gedupeerden in Noordwest-Friesland

23-04-2021

HARLINGEN - Inwoners van Harlingen, Terschelling, Vlieland en Waadhoeke die door corona meer dan 30% inkomstenverlies hebben, kunnen een eenmalige tegemoetkoming uit de TONK-regeling aanvragen.

Reacties

Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber De Omdraai De Omdraai Karsten Wonen Karsten Wonen Copini Opticiëns Copini Opticiëns BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Plus Lunenborg Plus Lunenborg Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï IJssalon Min12 IJssalon Min12 Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation The Shamrock The Shamrock HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Food 80/20 Food 80/20 De Lichtboei De Lichtboei Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE
Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Fotografie Dorus Fotografie Dorus Karsten Wonen Karsten Wonen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Hubo-Faber Hubo-Faber HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad