Van Campen & Dijkstra Harlingen

Van Campen & Dijkstra Harlingen

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517 – 212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
WINter aan Zee lotenactie!

WINter aan Zee lotenactie!

Kom winkelen in Harlingen en maak kans op Ondernemend Harlingen cadeaubonnen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Verslag raadsvergadering gemeente Harlingen 27 oktober - PvdA Harlingen

01-11-2021

HARLINGEN - Afgelopen woensdag was de jaarlijkse begrotingsvergadering van de gemeente Harlingen.

De fracties houden dan hun Algemene Beschouwingen en debatteren over de door het college voorgestelde Begroting voor 2022. Hierbij het verslag van de PvdA.

 

Waar willen we als gemeentebestuur van Harlingen naar toe? Blijven we ervoor kiezen om een ambitieuze gemeente met volop nieuwe plannen te blijven of kiezen we voor behoud van datgene wat we hebben? De PvdA staat voor een ambitieuze gemeente waarin iedereen kansen krijgt om zich te ontwikkelen, waar inwoners met plezier wonen, waar bedrijven goed zaken kunnen doen en waarvoor onze ambtenaren zich al ontwikkelend kunnen werken. Wonen, werken en welzijn zijn voor de Partij van de Arbeid de woorden waar het om draait. Het beleid van de gemeente moet hier prioriteit aan geven en de PvdA-fractie heeft met deze drie woorden in gedachten naar de Begroting 2022 gekeken.

 

De PvdA vindt het een ambitieuze begroting met voor bijna een half miljoen aan nieuw beleid voor 2022. Plannen die bijdragen aan het geluk van onze inwoners, plannen waarmee we ervoor zorgen dat nog meer inwoners echt mee kunnen doen. 

 

In het verleden hebben meerdere fracties, waaronder de PvdA gepleit voor een goed toegankelijk openbaar toilet in ons stadscentrum. Wat in het buitenland vaak heel gewoon is, namelijk de beschikbaarheid van een schoon en voor iedereen goed bereikbaar toilet ontbreekt tot nu toe. Het doet ons goed dat het college werkt aan plannen om hierin te voorzien.

 

Het beoefenen van sport is een belangrijk iets, wij zijn dan ook uitermate blij met de investering in de uitbreiding van de Waddenhal, een lang gekoesterde wens van sportend Harlingen en de PvdA. Met deze uitbreiding zijn ook de binnensporten goed onderdak. De PvdA wil echter wel graag het later aangebouwde zaaldeel uitbreiden tot een tweede sporthal in plaats van twee zaaldelen eraan bouwen. Met twee grote sporthallen kunnen de binnensporten en het onderwijs beter uit de voeten.

 

De instelling van het Stads- en dorpsvernieuwingsfonds is wat de PvdA betreft een echte bovenslag: investeringen in de openbare ruimte juichen wij van harte toe. Op verschillende plekken in onze gemeente is de openbare ruimte de laatste jaren al verfraaid, maar er zijn nog wel een paar plekken waar dat ook hoognodig is, bijvoorbeeld in het Oosterpark zijn er straten waarin stevig geïnvesteerd moet worden in de woningen en de omgeving. Wij kijken uit naar de concrete investeringsplannen. Daarnaast is het in de huidige energiecrisis goed om te zien dat het college geld vrijmaakt voor energiecoaches. Alles moet gedaan worden om energiearmoede tegen te gaan. Het verduurzamen van woningen, zonder daarmee de bewoners op niet op te brengen kosten te jagen, is een van de manieren om dit tegen te gaan.

 

De PvdA kijkt uit naar de Cultuurnota, de manier waarop wethouder Erik de Groot gelegenheid gaf aan een ieder die dit wilde om inbreng te leveren met het houden van drie debatavonden is een goede manier van burgerparticipatie. Wij zijn benieuwd naar wat de Harlingers ingebracht hebben van wat zij belangrijk vinden als het over cultuur in onze gemeente gaat. Blij zijn wij als PvdA ook met de investeringen in het Entrepotgebouw om het geschikt te maken voor de organisatie van culturele activiteiten.

 

Met Broken Jug en het Afvalkunstwerk op de muur van het Entrepotgebouw in de Nieuwe Willemshaven zijn er onlangs meer kunstwerken in de openbare ruimte gekomen, een goede ontwikkeling wat ons betreft. Het verfraait onze stad en zet Harlingers en bezoekers aan tot denken.

 

We zien dat wethouder Erik de Groot extra geld en tijd wil steken in extra kansen voor onze jeugd. Uitbreiding van het aanbod VVE en een betere aansluiting van groep 2 naar groep 3 zijn een paar speerpunten ten aanzien van onderwijs. De PvdA steunt deze voornemens, want achterstanden in de ontwikkeling van de jeugd moeten zo vroeg mogelijk onderkent en aangepakt worden.

 

Niet alleen in onze jeugd, maar ook in onze ouderen wordt geïnvesteerd. Wij zijn erg tevreden dat het college eenzaamheid en sociaal isolement als probleem onderkent. We hopen dat de pilot met extra openbaar vervoer in de wijken mensen kan helpen meer naar buiten te komen.

 

Dit alles overziend kon er door ons maar één conclusie getrokken worden: de Partij van de Arbeid steunt van harte de voorgestelde Begroting 2022.

 

Daarnaast dienden we samen met GroenLinks en D66 een motie in om te onderzoeken hoe we de kostendelersnorm af kunnen schaffen. De kostendelersnorm zorgt ervoor dat bij samenwonen de bijstandsuitkering van mensen wordt gekort. Dit leidt tot schrijnende situaties, ook in Harlingen, bijvoorbeeld voor volwassen kinderen die uit huis worden gezet, of mensen die gekort worden op hun uitkering terwijl ze een familielid of vriend in huis hebben genomen die ondersteuning nodig heeft. Dit vinden wij oneerlijk en we zijn daarom blij dat, na een kleine aanpassing, de hele raad de motie heeft gesteund om te onderzoeken hoe we dit in zijn huidige vorm kunnen afschaffen.

 

Sociaal voor mekaar!

PvdA-Harlingen, Edwin Helvrich, Jacqueline Huizenga, Bartele Boersma, Welmoed Konst en Ron Leen.

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Ontwikkelingen mijnbouwschade door zoutwinning

01-11-2021

HARLINGEN - Dinsdag 2 november tussen 6.00 en 9.00 uur is in het radioprogramma 'Fryslân fan 'e moarn' een interview te horen met Jarig Langhout, voorzitter van de Stichting Bescherming Historisch Harlingen (SBHH).

Slag van start!

01-11-2021

HARLINGEN – Het deelnemersveld was zoals wel vaker een beetje beperkt, maar de toeschouwers kwamen niets tekort.

Fc Harlingen 1 onderuit op Terschelling

01-11-2021

HARLINGEN - Zondag is fc Harlingen 1 er niet in geslaagd punten mee te nemen naar de vaste wal.

Reacties

Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Plus Lunenborg Plus Lunenborg Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Fotografie Dorus Fotografie Dorus The Shamrock The Shamrock Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Haarmode Cats Haarmode Cats Food 80/20 Food 80/20 Hubo-Faber Hubo-Faber Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen
De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Food 80/20 Food 80/20 Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zensa Moda Zensa Moda