Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Koningsdag woensdag 27 april: Feest in de stad!

19-04-2022

HARLINGEN – Sinds 1945 is er op Koninginnedag, nu Koningsdag, feest in de stad.

Door Joop van der Heide

 

Koraalmuziek, Aubade, Lanenmarkt en Tuinfeest!

 

Na de bevrijding op 5 mei 1945 was het plan om een Nationale Bevrijdingsdag te organiseren, maar dat lukte pas in 1946. In Harlingen was direct na de bevrijding het Centraal Comité 1945 opgericht om de bevrijdingsfeesten die overal losbarsten te coördineren, herdenkingen te organiseren en met alle middelen het sociale, culturele en sportleven in de stad weer op te starten. Toen een Nationale feestdag uitbleef organiseerde het Centraal Comité 45 rond de verjaardag van Koningin Wilhelmina op 31 augustus een feestweek van 27 augustus tot in begin september, (voorloper Visserijdagen?) waarin dus bevrijdingsfeesten én Koninginnedag waren opgenomen.

 

Koraalmuziek - start 08.30 uur

Op Koningsdag speelt de Stedelijke Muziekvereniging traditionele koraalmuziek vanaf het dak of op het bordes van het Stadhuis aan de Noorderhaven. 

 

Aubade - start 09.30 uur

Onderdeel van de feestelijkheden was een aubade, zanghulde zogezegd op de Grote Bredeplaats (zie foto’s). De vakanties waren nog niet aan de orde en de scholen deden enthousiast mee met de zanghulde waarbij scholieren met versierde fietsen en verkleed als prins, prinses etc. in optocht achter de muziekkorpsen aan naar de Grote Bredeplaats kwamen. Na de aubade naar school voor spellen en spelen. Ook werden er wel spellen en spelen op de sportvelden georganiseerd. Vooraf haalde de jeugd bij Jan Poort of Pasveer balletjes aan een elastiek om daarmee te gaan plagen. Toen jaren terug de Grote Bredeplaats horecaplein werd week de aubade uit naar het Ate Zijlstrapleintje voor het Stadhuis op de Noorderhaven. De Harlinger aubade is tot op de dag van vandaag op Koningsdag de start van de feestelijkheden.

 

Het Centraal Comité 1945 organiseerde de aubade 74 keer tot 2019, want de 75e uitvoering in 2020 werd door de coronapandemie verhindert. Het comité is ook in dat jubileumjaar gestopt en de gemeente en de stichting BENG namen een aantal activiteiten van het CC’45 over.

 

Lanenmarkt - start 09.00 uur / einde 17.00 uur

Op Koningsdag organiseert stichting BENG de "rommel" markt (kleedjesmarkt) op de Lanen, hier verkopen jong en oud hun tweedehands spullen. Koningsdag is daarom dé dag om gezellig langs de Lanen te strunen, waar je vaak voor een prikkie mooie, bijzondere en wie weet zeldzame spullen kunt scoren.

 

Rotary Tuinfeest - start 10.00 uur / einde 17.00 uur

Feest met braderie in de Engelse Tuin in Harlingen, georganiseerd door de Rotary Club in Harlingen. De volledige netto-opbrengst gaat naar goede doelen in en om Harlingen! De prachtige stadstuin straalt op Koningsdag de hele dag gezelligheid uit. Zo is er een grote markt met kramen (kleding, boeken, bloemen, boeken- en rommelmarkt en nog veel meer), is er een grote bar, zijn er veel eettentjes (vis, friet, hamburgers, poffertjes, etc.) en klinkt er live muziek vanaf het podium.

 

Stichting BENG tekent voor de komende aubade op woensdag 27 april en voor de Lanenmarkt. De organisatie nodigt u van harte uit om op deze woensdag om half tien mee te doen met de zanghulde voor de jarige Koning Willem Alexander, daarna de Lanen op, een bezoek aan de Engelse tuin waar de Rotary het Tuinfeest organiseert. In het centrum zijn de winkels en horeca open, hier kun je een pauze inlassen om te genieten van de goede sfeer, een oranje tompouce met kop koffie en oranje bittertje!

 

De showband van Hosanna en de muzikanten van de Stedelijke muziekvereniging verlenen medewerking. Hosanna zal ook een rondgang maken door het stadscentrum o.a. over de rommelmarkt op de Lanen en daarna wordt een muzikale hulde gebracht bij zorgcentrum de Spiker.

 

Fotowerk: de aubade op de Grote Bredeplaats en op het Ate Zijlstra pleintje.

 

Algemeen Evenement Gemeente Kunst & Cultuur Muziek Shoppen

Meer nieuws

Vocal Chain bestaat 40 jaar, twee concerten in een weekend!

19-04-2022

HARLINGEN - Het van oorsprong Franeker koor Vocal Chain bestaat dit jaar 40 jaar.

Invoering venstertijden laden en lossen op de Voorstraat en Grote Bredeplaats

19-04-2022

HARLINGEN - De gemeente Harlingen wil de binnenstad aantrekkelijker maken door de verblijfskwaliteit en de bereikbaarheid te verbeteren.

Gemeente Harlingen: Steunmaatregelen corona beëindigd

19-04-2022

HARLINGEN - Geen steun meer voor bruine vloot, horeca en verenigingen.

Reacties

Karsten Wonen Karsten Wonen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Hubo-Faber Hubo-Faber The Shamrock The Shamrock Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Visie Events Visie Events Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen
Visie Events Visie Events Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zensa Moda Zensa Moda Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Plus Lunenborg Plus Lunenborg Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen