Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Koningsdag woensdag 27 april: Feest in de stad!

19-04-2022

HARLINGEN – Sinds 1945 is er op Koninginnedag, nu Koningsdag, feest in de stad.

Door Joop van der Heide

 

Koraalmuziek, Aubade, Lanenmarkt en Tuinfeest!

 

Na de bevrijding op 5 mei 1945 was het plan om een Nationale Bevrijdingsdag te organiseren, maar dat lukte pas in 1946. In Harlingen was direct na de bevrijding het Centraal Comité 1945 opgericht om de bevrijdingsfeesten die overal losbarsten te coördineren, herdenkingen te organiseren en met alle middelen het sociale, culturele en sportleven in de stad weer op te starten. Toen een Nationale feestdag uitbleef organiseerde het Centraal Comité 45 rond de verjaardag van Koningin Wilhelmina op 31 augustus een feestweek van 27 augustus tot in begin september, (voorloper Visserijdagen?) waarin dus bevrijdingsfeesten én Koninginnedag waren opgenomen.

 

Koraalmuziek - start 08.30 uur

Op Koningsdag speelt de Stedelijke Muziekvereniging traditionele koraalmuziek vanaf het dak of op het bordes van het Stadhuis aan de Noorderhaven. 

 

Aubade - start 09.30 uur

Onderdeel van de feestelijkheden was een aubade, zanghulde zogezegd op de Grote Bredeplaats (zie foto’s). De vakanties waren nog niet aan de orde en de scholen deden enthousiast mee met de zanghulde waarbij scholieren met versierde fietsen en verkleed als prins, prinses etc. in optocht achter de muziekkorpsen aan naar de Grote Bredeplaats kwamen. Na de aubade naar school voor spellen en spelen. Ook werden er wel spellen en spelen op de sportvelden georganiseerd. Vooraf haalde de jeugd bij Jan Poort of Pasveer balletjes aan een elastiek om daarmee te gaan plagen. Toen jaren terug de Grote Bredeplaats horecaplein werd week de aubade uit naar het Ate Zijlstrapleintje voor het Stadhuis op de Noorderhaven. De Harlinger aubade is tot op de dag van vandaag op Koningsdag de start van de feestelijkheden.

 

Het Centraal Comité 1945 organiseerde de aubade 74 keer tot 2019, want de 75e uitvoering in 2020 werd door de coronapandemie verhindert. Het comité is ook in dat jubileumjaar gestopt en de gemeente en de stichting BENG namen een aantal activiteiten van het CC’45 over.

 

Lanenmarkt - start 09.00 uur / einde 17.00 uur

Op Koningsdag organiseert stichting BENG de "rommel" markt (kleedjesmarkt) op de Lanen, hier verkopen jong en oud hun tweedehands spullen. Koningsdag is daarom dé dag om gezellig langs de Lanen te strunen, waar je vaak voor een prikkie mooie, bijzondere en wie weet zeldzame spullen kunt scoren.

 

Rotary Tuinfeest - start 10.00 uur / einde 17.00 uur

Feest met braderie in de Engelse Tuin in Harlingen, georganiseerd door de Rotary Club in Harlingen. De volledige netto-opbrengst gaat naar goede doelen in en om Harlingen! De prachtige stadstuin straalt op Koningsdag de hele dag gezelligheid uit. Zo is er een grote markt met kramen (kleding, boeken, bloemen, boeken- en rommelmarkt en nog veel meer), is er een grote bar, zijn er veel eettentjes (vis, friet, hamburgers, poffertjes, etc.) en klinkt er live muziek vanaf het podium.

 

Stichting BENG tekent voor de komende aubade op woensdag 27 april en voor de Lanenmarkt. De organisatie nodigt u van harte uit om op deze woensdag om half tien mee te doen met de zanghulde voor de jarige Koning Willem Alexander, daarna de Lanen op, een bezoek aan de Engelse tuin waar de Rotary het Tuinfeest organiseert. In het centrum zijn de winkels en horeca open, hier kun je een pauze inlassen om te genieten van de goede sfeer, een oranje tompouce met kop koffie en oranje bittertje!

 

De showband van Hosanna en de muzikanten van de Stedelijke muziekvereniging verlenen medewerking. Hosanna zal ook een rondgang maken door het stadscentrum o.a. over de rommelmarkt op de Lanen en daarna wordt een muzikale hulde gebracht bij zorgcentrum de Spiker.

 

Fotowerk: de aubade op de Grote Bredeplaats en op het Ate Zijlstra pleintje.

 

Algemeen Evenement Gemeente Kunst & Cultuur Muziek Shoppen

Meer nieuws

Vocal Chain bestaat 40 jaar, twee concerten in een weekend!

19-04-2022

HARLINGEN - Het van oorsprong Franeker koor Vocal Chain bestaat dit jaar 40 jaar.

Invoering venstertijden laden en lossen op de Voorstraat en Grote Bredeplaats

19-04-2022

HARLINGEN - De gemeente Harlingen wil de binnenstad aantrekkelijker maken door de verblijfskwaliteit en de bereikbaarheid te verbeteren.

Gemeente Harlingen: Steunmaatregelen corona beëindigd

19-04-2022

HARLINGEN - Geen steun meer voor bruine vloot, horeca en verenigingen.

Reacties

Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Copini Opticiëns Copini Opticiëns TeamFRL TeamFRL De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Hubo-Faber Hubo-Faber Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken IJssalon Min12 IJssalon Min12 Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Wellheat Shop Wellheat Shop Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot The Shamrock The Shamrock Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Wellheat Shop Wellheat Shop Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie BENG Evenementen BENG Evenementen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen