Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Bij de Lachende Koe geniet je van heerlijke gerechten voor een vaste prijs inclusief onbeperkt tapbier, wijn en fris.
Lees verder...
Open dag en Doe-middagen

Open dag en Doe-middagen

Zit je in groep 8 of misschien in groep 7? Kom kijken en kennis maken op de rsg Simon Vestdijk!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Boers Box

Boers Box

Nieuw in Harlingen! Huur nu uw eigen opslagruimte voor archief, inboedel of voorraad goederen bij Boers Box self storage!
Lees verder...
Plus en The Voice

Plus en The Voice

Beleef The voice of Holland intenser dan ooit bij PLUS Lunenborg. Spaar voor exclusieve The voice of Holland gadgets.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Alinex Uitzendbureau is specialist in uitzenden, detacheren, payrollen en werven- en selecteren van personeel in diverse sectoren.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Vanaf 1 november is de werf en het bezoekerscentrum gesloten. Rond 1 april 2019 is bezoek weer welkom, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Harlingen krijgt nieuwe fabriek voor betonblokken Afsluitdijk

23-04-2018

HARLINGEN - De Afsluitdijk krijgt een nieuw ‘jasje’, opgebouwd uit betonblokken van 6500 kilo per stuk.

De variant van het X-blok grijpt als een dakpan in het volgende blok. Een gloednieuwe volautomatische fabriek in Harlingen gaat er honderd per dag produceren.

 

Rijkswaterstaat maakte maandag bij de presentatie van de plannen bekend dat in totaal 75.000 van deze speciaal ontworpen ‘Levvel-blokken’ nodig zijn. De betonnen blokken komen over de huidige basaltblokken heen en maken de dam een stuk hoger en robuuster. Ze worden met speciaal ontwikkeld materieel vervoerd en geplaatst en zijn allemaal voorzien van een eigen chip voor observatie en onderhoud.

 

Alle blokken vanaf het water geplaatst

Om de hinder op de A7 te beperken worden alle blokken vanaf het water geplaatst. De Blokbuster die werd gebruikt bij de aanleg van de Maasvlakte II wordt omgebouwd en krijgt een nieuw leven als Titan. En de speciale hydraulische kraan Ballerina – uitgevoerd met twee sets rupsbanden – zal de blokken op zijn plek zetten.”De levvel-blokken zorgen voor een strakke uitstraling.


Massief beton, zonder wapening

Het is een variant van het X-blok dat we al vaker hebben toegepast. Maar dit blok heeft wel een andere vorm en grijpt als een dakpan in het volgende blok. We hebben het ontwerp op schaal getest in Utrecht en Duitsland om aan te tonen dat het ook echt werkt”, licht Carlos Mollet namens van Van Oord toe. Een storm met 2,5 keer de vereiste snelheden werd met glans weerstaan.

 

De blokken worden 1,13 meter hoog, 2,3 meter breed en 2,8 meter diep en wegen per stuk 6500 kilo. De blokken zijn gemaakt van massief beton, zonder wapening met hier en daar een gat. De verwachting is dat dieren en planten daar op termijn gebruik van gaan maken. Buiten bij het nieuwe informatiecentrum ligt al 1 exemplaar in de zon te blinken. Daar komen vanaf 2019 nog 74.999 exemplaren bij.

 

 

800 tot 900 vakmensen nodig

Op het hoogtepunt van de bouw zullen 800 tot 900 mensen op zes verschillende plekken aan de dijk werken. BAM-directeur Carlo Kuiper verwacht tijdens de uitvoering geen problemen door te weinig vakmensen. “De markt is krap. Dat weten we.” Wel gaat het bouwconsortium inzetten op veilig werken. “Dat wordt toprisico nummer 1 en we gaan er alles aan doen om de risico’s voor mensen tet een minimum te beperken.” De aandacht voor veiligheid zal vergelijkbaar zijn zoals bij de Sluiskiltunnel verwacht Kuiper.

 

De 800 tot 900 vakmensen zijn er nog altijd een stuk minder dan de 5000 arbeiders die de oorspronkelijke Afsluitdijk met de hand bouwden. De 32 km. lange Afsluitdijk, die in 1932 werd voltooid, is na 85 jaar dringend toe aan versterking. De dijk werd al ruim 10 jaar geleden afgekeurd en moet in de toekomst ook bestand zijn tegen heftige stormen. De oude dijk blijft bij de verbouwing intact, maar wordt op veel plekken 2 meter hoger.

 

Bedrijfsleven Regio

Meer nieuws

Jeugdoverzicht fc Harlingen

23-04-2018

HARLINGEN - Afgelopen weekend kon men weer genieten van prachtig jeugdvoetbal bij fc Harlingen.

Fc Harlingen meiden en vrouwen

23-04-2018

HARLINGEN - Een rustig weekendje voor de dames van fc Harlingen VR1 en de MO13-1.

Hema Harlingen: Koningsdag open van 9-17 uur!

23-04-2018

HARLINGEN - HEMA heeft een uitgebreide collectie Koningsdag artikelen om er op 27 april een topdag van te maken!

Hema Harlingen Hema Harlingen Atelier de Groot Atelier de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Ons Food&Wine Ons Food&Wine Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Vogelaar Audio Vogelaar Audio Copini Opticiëns Copini Opticiëns Plus Lunenborg Plus Lunenborg VVV Harlingen VVV Harlingen Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie Events Visie Events Fotografie Dorus Fotografie Dorus Karsten Wonen Karsten Wonen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Almamater Almamater Dio Jurien Dio Jurien Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus De Lichtboei De Lichtboei BENG Evenementen BENG Evenementen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad ForHim Menswear ForHim Menswear
Vogelaar Audio Vogelaar Audio Atelier de Groot Atelier de Groot Dio Jurien Dio Jurien Zensa Moda Zensa Moda Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Almamater Almamater Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen VVV Harlingen VVV Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber