Programma TSRH2018

Programma TSRH2018

Kom tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018 de schepen bekijken, genieten van optredens en divers entertainment voor iedereen!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
De PLUS app!

De PLUS app!

Download de PLUS app. Met de PLUS app kun je snel en makkelijk een boodschappenlijstje maken en bijhouden op je mobiele telefoon.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Harlingen krijgt nieuwe fabriek voor betonblokken Afsluitdijk

23-04-2018

HARLINGEN - De Afsluitdijk krijgt een nieuw ‘jasje’, opgebouwd uit betonblokken van 6500 kilo per stuk.

De variant van het X-blok grijpt als een dakpan in het volgende blok. Een gloednieuwe volautomatische fabriek in Harlingen gaat er honderd per dag produceren.

 

Rijkswaterstaat maakte maandag bij de presentatie van de plannen bekend dat in totaal 75.000 van deze speciaal ontworpen ‘Levvel-blokken’ nodig zijn. De betonnen blokken komen over de huidige basaltblokken heen en maken de dam een stuk hoger en robuuster. Ze worden met speciaal ontwikkeld materieel vervoerd en geplaatst en zijn allemaal voorzien van een eigen chip voor observatie en onderhoud.

 

Alle blokken vanaf het water geplaatst

Om de hinder op de A7 te beperken worden alle blokken vanaf het water geplaatst. De Blokbuster die werd gebruikt bij de aanleg van de Maasvlakte II wordt omgebouwd en krijgt een nieuw leven als Titan. En de speciale hydraulische kraan Ballerina – uitgevoerd met twee sets rupsbanden – zal de blokken op zijn plek zetten.”De levvel-blokken zorgen voor een strakke uitstraling.


Massief beton, zonder wapening

Het is een variant van het X-blok dat we al vaker hebben toegepast. Maar dit blok heeft wel een andere vorm en grijpt als een dakpan in het volgende blok. We hebben het ontwerp op schaal getest in Utrecht en Duitsland om aan te tonen dat het ook echt werkt”, licht Carlos Mollet namens van Van Oord toe. Een storm met 2,5 keer de vereiste snelheden werd met glans weerstaan.

 

De blokken worden 1,13 meter hoog, 2,3 meter breed en 2,8 meter diep en wegen per stuk 6500 kilo. De blokken zijn gemaakt van massief beton, zonder wapening met hier en daar een gat. De verwachting is dat dieren en planten daar op termijn gebruik van gaan maken. Buiten bij het nieuwe informatiecentrum ligt al 1 exemplaar in de zon te blinken. Daar komen vanaf 2019 nog 74.999 exemplaren bij.

 

 

800 tot 900 vakmensen nodig

Op het hoogtepunt van de bouw zullen 800 tot 900 mensen op zes verschillende plekken aan de dijk werken. BAM-directeur Carlo Kuiper verwacht tijdens de uitvoering geen problemen door te weinig vakmensen. “De markt is krap. Dat weten we.” Wel gaat het bouwconsortium inzetten op veilig werken. “Dat wordt toprisico nummer 1 en we gaan er alles aan doen om de risico’s voor mensen tet een minimum te beperken.” De aandacht voor veiligheid zal vergelijkbaar zijn zoals bij de Sluiskiltunnel verwacht Kuiper.

 

De 800 tot 900 vakmensen zijn er nog altijd een stuk minder dan de 5000 arbeiders die de oorspronkelijke Afsluitdijk met de hand bouwden. De 32 km. lange Afsluitdijk, die in 1932 werd voltooid, is na 85 jaar dringend toe aan versterking. De dijk werd al ruim 10 jaar geleden afgekeurd en moet in de toekomst ook bestand zijn tegen heftige stormen. De oude dijk blijft bij de verbouwing intact, maar wordt op veel plekken 2 meter hoger.

 

Bedrijfsleven Regio

Meer nieuws

Jeugdoverzicht fc Harlingen

23-04-2018

HARLINGEN - Afgelopen weekend kon men weer genieten van prachtig jeugdvoetbal bij fc Harlingen.

Fc Harlingen meiden en vrouwen

23-04-2018

HARLINGEN - Een rustig weekendje voor de dames van fc Harlingen VR1 en de MO13-1.

Hema Harlingen: Koningsdag open van 9-17 uur!

23-04-2018

HARLINGEN - HEMA heeft een uitgebreide collectie Koningsdag artikelen om er op 27 april een topdag van te maken!

Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Visie Events Visie Events Atelier de Groot Atelier de Groot ForHim Menswear ForHim Menswear Plus Lunenborg Plus Lunenborg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona IJssalon Min12 IJssalon Min12 Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen VVV Harlingen VVV Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Haarmode Cats Haarmode Cats Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Dio Jurien Dio Jurien Almamater Almamater Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Hubo-Faber Hubo-Faber Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hema Harlingen Hema Harlingen De Lichtboei De Lichtboei Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Ons Food&Wine Ons Food&Wine
Plus Lunenborg Plus Lunenborg Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Copini Opticiëns Copini Opticiëns Hubo-Faber Hubo-Faber Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda Hema Harlingen Hema Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen