Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Duurzame verwerking van uw afval

21-12-2019

HARLINGEN - In de gemeenteraad van 11 december 2019 is een belangrijke stap gezet naar duurzame afvalverwerking.

Afvalsturing Friesland waarvan de gemeente Harlingen aandeelhouder is, heeft als doel om uw afval steeds beter te scheiden. Afvalsturing Friesland doet dit nu al 20% beter dan alle andere verwerkers. Afvalsturing Friesland heeft als doel om nog betere scheidingsresultaten te halen en daarmee meer circulaire grondstoffen uit het afval te halen, dat betekent ook direct dat er minder afval verbrand wordt in de oven.

 

Om dit te realiseren moet er worden geïnvesteerd in een grote scheidingstrommel, betere afvalscheiding, aanpassing van de logistieke verwerkingsstromen en betere efficiëntie in de bedrijfsvoering. Om dit project te kunnen financieren, is er aan de aandeelhouders gevraagd om een zekerheidsgarantie te geven in leveringsgarantie. Een bank of financier vraagt nu eenmaal om een zekerheidsstelling. In de huidige statuten was het mogelijk om vanaf 2025 op te zeggen met 1 jaar opzegtermijn. Duurzame afvalverwerking, borgen van continuïteit en efficiëntie is geen korte termijn gebeuren. Het risico is beperkt, gelet op de bedrijfsontwikkelingen op korte en middellange termijn en nog maar niet te spreken over de winst en tariefontwikkeling. Het risico van de gemeente Harlingen wordt door deze statutenwijziging niet groter dan het aandelenkapitaal van € 54.000,-. De voordelen voor u als burger zijn de lage lasten, misschien wel de laagste van alle verwerkers in Nederland. Dit wordt gerealiseerd wanneer grotere gemeentes die nog meer invloed hebben dan Harlingen de leveringsgarantie omzetten naar vijf jaar, waardoor de continuïteit gewaarborgd blijft.

 

Er wordt verondersteld dat deze statutenwijziging nogal verstrekkende gevolgen zou hebben voor de toekomst. Dit speelt alleen bij grote financiële of personele risico’s. Dat is niet aan de orde. De raadsinformatiebrief over de statutenwijziging is zonder enige moeite op verzoek en met goedkeuring van de gehele gemeenteraad op de raadsagenda gezet. Er worden zelfs pogingen gedaan om enigszins verbanden te leggen tussen Afvalsturing Friesland en de REC om u een onveilig gevoel te geven. Gelukkig willen geen van alle lokale politieke partijen uittreden uit Afvalsturing Friesland. De onderbouwing is gegeven: De zekerheidsgarantie voor de financier en het risico van de gemeente Harlingen is klein. Er is momenteel geen betere afvalverwerker dan het bedrijf dat uw afval verwerkt! Zonder enige twijfel een goeie stap naar een duurzame afvalverwerking.

 

ChristenUnie, VVD, CDA en PvdA

Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

39ste Havenstadtoernooi, een niet weg te denken traditie op oudejaarsdag

21-12-2019

HARLINGEN - Fc Harlingen organiseert voor de 39ste keer het Havenstad zaalvoetbaltoernooi.

Reacties

Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Hubo-Faber Hubo-Faber Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Greenart Production Greenart Production Broodje Nuchter Broodje Nuchter Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Fotografie Dorus Fotografie Dorus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Lichtboei De Lichtboei Haarmode Cats Haarmode Cats Zensa Moda Zensa Moda The Shamrock The Shamrock Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg
Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok De Lichtboei De Lichtboei Food 80/20 Food 80/20 DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Visie Events Visie Events Broodje Nuchter Broodje Nuchter Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten