De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Column Stadstuin Harlingen (11)

28-03-2021

HARLINGEN - Oproep voor: Handige handen, Groene vingers en Creatieve geesten voor de stadstuin Harlingen - een plek vóór en dóór Harlingers!

In deze column informeren we u over de ontwikkeling van de Stadstuin Harlingen. Een stadstuin voor en door Harlingers. De column verschijnt één keer in de 3 weken en wordt geschreven door de Tuinvrouw.
 

Harlingen… myn stadsje en myn tuuntsje...

 

Oproep voor: Handige handen, Groene vingers en Creatieve geesten 

De Stadstuin Harlingen gaat dit jaar een aantal zaken verder realiseren in de Stadstuin.

Daarvoor doen we een oproep om te ‘vrijwilligen’. We kunnen alleen samen van deze tuin een succes maken en daar hebben we jouw hulp bij nodig. Dus als je zelf geen tuin hebt en je wil wel aan de slag, of je hebt wel een tuin maar je vindt het leuk om samen met Harlingers een mooie tuin te ontwikkelen dan ben jij onze man/vrouw.

 

We hebben een 3-tal doelen benoemd, die we dit jaar willen realiseren:

  1. Het groenplan verder uitvoeren
  2. Letterlijk bouwen
  3. De infrastructuur in de tuin door ontwikkelen.

 

Het groenplan moet verder uitgevoerd worden en dat betekent dat er gezaaid, geplant en geschoffeld moet worden. Dat is een klus voor de groene vingers. We hebben onder andere een Kruidentuin, Kansentuin, Moestuin, Voedselbos en een Kindertuin die we door ontwikkelen en van groen voorzien.

 

En met letterlijk bouwen bedoelen we… en ja daar zijn we reuze blij mee en trots op, het plaatsen van een houten tuinhuis. We hebben ook stenen om een plein aan te leggen en boomstammen die we een juiste plek moeten geven. Daarvoor hebben we handige handen nodig om verder te bouwen aan de Stadstuin Harlingen.

 

Met de infrastructuur bedoelen we dat we mooie, spannende plekken in de tuin, verrassende inkijkjes, slingerende paadjes en verhogingen willen aanbrengen. Dingen die je niet gelijk ziet maar er wel zijn. We hebben water rondom de tuin waar waterdieren al hun plekje hebben gevonden en dat kan meer worden. Hiervoor hebben we creatieve geesten nodig.

 

Inmiddels hebben we de eerste donderdagmiddag voor de (school)jeugd gehad welke begeleid werd door coördinator Nora, die met de eerst enthousiaste jeugd een fijne middag heeft gehad.

 

Stadstuin Harlingen zoekt mensen met een hart voor tuinieren

We zoeken groene handen en harten die met liefde voor de tuin ons helpen om de stadstuin verder te ontwikkelen.

 

Waar en voor wie is de Stadstuin Harlingen?

Het is een halve hectare grond aan de Kimswerderweg (terrein voormalige cocos-fabriek). Wij zijn gestart medio 2020. De tuin is voor alle Harlingers. De tuin wordt ontwikkeld op basis van onder andere ecologie, duurzaamheid en biodiversiteit. Planten, bomen waaronder fruitbomen, waterdieren- en planten, kruiden, moestuinen én een kindertuin vind je in onze stadstuin.

 

Wie zoeken we?

We zoeken tuinliefhebbers waarbij leeftijd geen grenzen kent, die gezamenlijk de stadstuin verder willen ontwikkelen in een plezierige sfeer. We werken stug door maar nemen ook de tijd voor koffie en thee en een praatje maken. Dat praatje maken doen we ook als we met elkaar aan het werk zijn J. Het is een nieuw netwerk dus genoeg te delen. Maar vind je het prettig om op je eigen vierkante meter op jezelf te zijn dan is dat ook goed. Wees vooral jezelf.

 

Wat zijn de taken?

We zaaien, wieden, snoeien, onderhouden roerende zaken, we delen ervaring en kennis met anderen en hebben veel plezier met elkaar op de tuin.

 

Wat is onze werkwijze?

We werken met elkaar in de tuin, Antoinette is de coördinator en nodigt uit via de groepsapp. In de tuin bespreken we wat er gedaan moet worden en meestal kiest iedereen wel de klus die hij/zij prettig vindt. We drinken met elkaar koffie/thee en tussen de middag lunchen we in de tuin of in het nog te bouwen tuinhuis.

 

Wat verwachten wij van je?

Vrijwilliger zijn is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Dus zijn er een paar spelregels. We willen graag dat je je groene ambities kwijt kunt, met of zonder ervaring, in de tuin en daarmee bijdraagt aan de ontwikkeling van onze tuin. In goed overleg denken wij je 2 tot 4 uren per week nodig te hebben. Dit mag zeker meer zijn en verdeeld over meerdere dagen! Wij verwachten wel dat we op je kunnen rekenen.

 

Wat mag je van ons verwachten:

Je komt in een enthousiast groen team te werken. Wij scheppen randvoorwaarden zodat jij met plezier en voldoening kunt werken. We organiseren vrijwilligersdagen, we zorgen voor een stukje educatie o.a. door lezingen en workshops. Wij staan open voor ideeën van vrijwilligers voor zowel voor de tuin als voor de te ondernemen gezellige dingen.

 

Hoe meld je je aan als vrijwilliger:

  • Je kan je direct aanmelden via e-mail stadstuinharlingen@gmail.com
  • Het is ook mogelijk om met Antoinette Berkouwer, coördinator in de stadstuin (06-81092918), een afspraak te maken en rond te kijken en maak je gelijk kennis met de aanwezige vrijwilligers.
  • Nora Hougee, coördinator Kindertuin (06-83800815), kan meer vertellen over de kinderactiviteiten.

 

22 april 2021 is Nationale Zaaidag

Hierbij een oproep voor zaailingen: mocht je al zaailingen hebben die je straks gaat uitplanten dan heb je wellicht iets over. Wij vinden het fijn als je de zaailingen die je over hebt bij ons langs wilt brengen op de donderdagmiddag 22 april 2021 tussen 14.00 en 17.00 uur en kom dan gelijk een kijkje nemen. De vlaggen wapperen op de stadstuin.

 

Mei groetnis van de Túnfrou

 

Lees ook:

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu Sport & Recreatie

Meer nieuws

30 maart: webinar over toekomst duurzame energie in Fryslân

28-03-2021

HARLINGEN - Op dinsdag 30 maart kunnen inwoners van Fryslân een webinar bijwonen over duurzame energie in Fryslân.

Waddengastronomie moet groene en culinaire toerist naar waddengebied halen

28-03-2021

HARLINGEN - ‘Waddenfonds geeft groen licht voor ontwikkelen culinaire waddentraditie’

Babyboom in Harlingen!

28-03-2021

HARLINGEN - Sterke toename Friese geboortes na eerste lockdown, verdubbeling in Harlingen.

Reacties

BENG Evenementen BENG Evenementen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor The Shamrock The Shamrock Karsten Wonen Karsten Wonen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Omdraai De Omdraai Plus Lunenborg Plus Lunenborg Zensa Moda Zensa Moda Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Food 80/20 Food 80/20 Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Greenart Production Greenart Production Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12 Broodje Nuchter Broodje Nuchter
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg De Lichtboei De Lichtboei Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn The Shamrock The Shamrock Visie Events Visie Events Greenart Production Greenart Production Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Plus Lunenborg Plus Lunenborg Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation De Omdraai De Omdraai Karsten Wonen Karsten Wonen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12