Ontmoet Simon Vestdijk

Ontmoet Simon Vestdijk

Op 2 december gaan we online voor een ontmoeting met ouders/verzorgers (en leerlingen) van groep 8! Meld je alvast aan en mis het niet!
Lees verder...
Zoutwinning bij RSH

Zoutwinning bij RSH

Op 24 november staat Omroep RSH van 19.00 en 21.00 uur stil bij de zoutwinning in Harlingen. Stuur uw vragen naar de redactie. Ze zijn de rode draad voor onze uitzending: info@pilotharlingen.nl
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Spaar nu voor het unieke Monopolyspel editie Harlingen!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Burgemeester Roel Sluiter steekt Harlingers hart onder de riem in brief

20-03-2020

HARLINGEN - Burgemeester Roel Sluiter steekt de Harlingers vrijdagmiddag een hart onder de riem met een brief over het coronavirus.

Burgemeester Roel Sluiter steekt Harlingers hart onder de riem in brief Foto: Joachim de Ruijter

Voorjaar 2020

De kerkklokken luiden, er wordt ineens overal geapplaudisseerd, uit openstaande ramen klinkt gezang. Saamhorigheid en opwekking, dagen van gebed, algehele bezorgdheid en een onbestemd gevoel: het is echt veel te stil op straat, er gebeurt niets en toch houdt het ons elk moment bezig.

 

We rollen met grote vaart in een tijd van tegenstrijdige gevoelens. Alle horeca is dicht en steeds meer winkels sluiten hun deuren. Als we ooit behoefte aan een praatje hadden om onder woorden te brengen wat ons allemaal bezighoudt, dan nu, maar we moeten aan sociale onthouding doen. Na een uitzonderlijk grauwe winter zijn er dan nu de bloemen weer, de narcissen en de tulpen in hun vrolijke kleuren, maar de hele bloemenhandel stort in door de dichte grenzen en staat model voor de stilvallende bedrijven in het hele land.

 

Talloze mensen werken ineens thuis, onwennig, met haperende techniek en minder efficiënt en gezellig dan ‘op het werk’. Hoewel, lekker thuis, bij je gezin, kan ook gezellig zijn. En de kinderen zijn eveneens thuis. Zij hebben online huiswerk, waar met gemengde gevoelens wat aan gedaan wordt. Buitenspelen, met andere kinderen, lijkt in deze lente al haast een risico. De vaak verwenste school is dicht, maar de verveling dreigt.

 

Sportverenigingen en fitness-instellingen zijn gesloten terwijl wij nu juist onze weerstand en goede conditie op peil moeten houden. Er is ook helemaal geen sport meer op tv, zelfs op de bank hangen bij voetbal en autoracen is er niet meer bij.

 

Als je in de zorg werkt, heb je heel andere problemen. Dan is het enorm druk - en als het nu nog niet heel druk is, dan komt dat snel -en loop je verhoogd risico besmet te raken. Huisartsen zien, begrijp ik, minder patiënten in hun praktijk dan normaal maar de verantwoordelijkheid die op hun rust in het beoordelen van mensen die ernstige luchtwegklachten hebben, is enorm.

 

Ik denk aan de ouderen, in Almenum of de Spiker of ergens in een huis tussen de anderen. Iedere bezoeker kan de besmetting meebrengen en daarom komen er zo weinig mogelijk bezoekers om hun leven niet in gevaar te brengen. In hun eigen belang is eenzaamheid het gevolg. Het zijn rare tijden, ineens, en we hebben geen idee wanneer dit alles eindigt en we weer terug kunnen naar wat als normaal gold. Laten we in ieder geval alles doen om onnodig risico te vermijden, van handen wassen tot niet te dicht bij elkaar komen, ook niet in de supermarkt bij het laatste pak wc-papier.

 

Ooit zal dit stoppen en dan ligt ook deze heel bijzondere periode weer achter ons en dan kijken we er van afstand op terug, op deze beklemmende tijd.

 

Ik schreef het al op de website van de gemeente Harlingen: straks zitten we weer op onze terrassen en genieten van onze mooie stad en ons fijne leven hier. Laten we voorzichtig met elkaar omgaan en ervoor zorgen dat we straks in betere tijden met z’n allen verlicht adem kunnen halen. Ik kijk vanaf mijn bureau de tuin in -ik werk nu thuis. Ik zie de fel gele narcissen, de jonge blaadjes aan de wilg en constateer dat de vogels zich nergens iets van aantrekken.

 

Tòch schijnt de zon en wordt het voorjaar!

 

Met vriendelijke groet,

Roel Sluiter.

Algemeen Gemeente Zorg & Welzijn

Meer nieuws

Creatief met corona 🍀: Fit tijdens de coronaquarantaine - les 3

20-03-2020

HARLINGEN - Je conditie gaat hard achteruit als je een paar weken minder beweegt, Fysio Harlingen houdt mensen online in beweging!

Update maatregelen Rederij Doeksen als gevolg van coronavirus

20-03-2020

HARLINGEN - Rederij Doeksen neemt een serie van maatregelen, waarmee het bedrijf inspeelt op de gevolgen van het coronavirus.

Creatief met corona 🍀: Zo blijf je fit tijdens de coronaquarantaine

20-03-2020

HARLINGEN - Je conditie gaat hard achteruit als je een paar weken minder beweegt, Fysio Harlingen houdt mensen online in beweging!

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus Visie Events Visie Events Karsten Wonen Karsten Wonen Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Broodje Nuchter Broodje Nuchter Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen BENG Evenementen BENG Evenementen Greenart Production Greenart Production Hubo-Faber Hubo-Faber Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor IJssalon Min12 IJssalon Min12 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus De Lichtboei De Lichtboei The Shamrock The Shamrock Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Food 80/20 Food 80/20 Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Food 80/20 Food 80/20 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Copini Opticiëns Copini Opticiëns Karsten Wonen Karsten Wonen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Broodje Nuchter Broodje Nuchter IJssalon Min12 IJssalon Min12 The Shamrock The Shamrock Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot