Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Brief wethouder Harry Boon

10-04-2020

HARLINGEN - Brief van wethouder Harry Boon aan stads- en dorpsgenoten van de gemeente Harlingen.

Brief wethouder Harry Boon Harry Boon

Beste stads- en dorpsgenoten,

 

Pasen staat voor de deur en we zitten nog midden in een uitzonderlijke periode die nog lang in ons  geheugen gegrift zal staan. Premier Rutte en het RIVM zien weliswaar enkele “groene grassprietjes”, maar het gevaar is nog steeds aanwezig dat er geen fris gazonnetje zal ontstaan. En dat het coronavirus de sprietjes alsnog zal overwoekeren met onkruid. Maar het moet worden gezegd, we mogen onszelf best een schouderklopje geven. Er is een bewonderingswaardige discipline! En daardoor boeken we gelukkig vooruitgang.

 

Alleen door het voortzetten van deze krachtinspanning hoeven er geen lastige afwegingen te worden gemaakt tussen gezondheid enerzijds en brood op de plank anderzijds. Want inderdaad zoals onze premier stelt, de tegenstelling tussen gezondheid en economie is er niet. Te snel weer opschalen of verslappen zal het onzichtbare monster de kans geven opnieuw hard op ons in te hakken. Met alle verdere gevolgen voor de economie en daaraan gerelateerde gezondheidslachtoffers.

 

Maar wat zou het mooi zijn als we ergens in mei voorzichtig “intelligent kunnen opschalen” richting een meer normale samenleving. Sociale onthouding, vooral met vervelende gevolgen voor ouderen, past niet bij onze menselijke natuur. En ik verwacht dat het dan nog niet te laat is voor de meeste ondernemers om, waar nodig met de steun van overheden, een goede doorstart te maken. En dat het nieuwe schooljaar, wellicht met aanpassingen in het programma, normaal kan starten. Mogelijk toch nog een biertje in de zomer op een terrasje? Alsnog een leuk feestje ergens in augustus? Dat zou geweldig zijn. Dat hebben we dan ook dik verdiend met z’n allen.

 

Ondertussen heeft deze crisis ook financiële gevolgen voor de gemeente Harlingen zelf, vooral ten gevolge van verminderde inkomsten, waarbij de noodzakelijke steun aan ondernemend en maatschappelijk Harlingen een rol speelt. Maar naar verwachting zal dat eenmalig zijn. En ik zeg niet dat onze gemeente diepe zakken heeft, maar in tegenstelling tot menige andere gemeente kunnen we een stootje hebben. Al moet de crisis ook weer niet te lang duren.

 

Dat geldt ook voor onze nationale financiële huishouding. En daarom moeten we ook ruimhartig zijn met steun aan zwaar door het coronavirus getroffen Zuid-Europese landen. En dat kan mijns inziens ook zonder dat Nederland financieel risico loopt voor oplopende staatsschulden in die landen. Op moment van dit schrijven ken ik de afloop van die discussie nog niet. Zeker is dat het coronavirus Europa ook op dit terrein op zijn grondvesten laat schudden.

 

Ik ben erg benieuwd naar blijvende positieve gevolgen na de corona-crisis. Zullen we gebruik blijven maken van razendsnel ontwikkelde beeldcommunicatie- en vergadertechnieken? Waardoor de digitale snelweg drukker wordt en het fysieke wegennet juist wordt ontlast. En dat er zelfs minder zal worden gevlogen? Het is natuurlijk niet de ultieme manier om fysiek vergaderen te vervangen, maar in veel gevallen is het efficiënter en tijdbesparend. En denk daarbij ook aan de positieve gevolgen voor het milieu.

 

In Harlingen zijn we bezig met het ontwikkelen van plannen voor een nieuwe centrale ambtelijke huisvesting. Daarin speelt het ‘Nieuwe Werken’, waaronder ook thuiswerken, een belangrijke rol. De positieve leereffecten van de crisis mogen daarbij niet over het hoofd worden gezien.

 

Ik vind trouwens een compliment voor het gemeentelijk ambtelijk apparaat op z’n plaats, alle werkzaamheden gaan zoveel mogelijk door. Ook de buitendienst blijft operationeel waardoor de openbare ruimte niet of nauwelijks kwaliteitsverlies ondervindt.

 

Wat ik ook zie is dat mensen meer joggen, fietsen en wandelen. Kortom, mensen bewegen meer in de openbare ruimte. Juist nu, in de periode dat het rijke aanbod van sport door onze prachtige verenigingen wegvalt, is dat belangrijk. Want onze conditie gaat na 2 weken stil zitten behoorlijk achteruit. En dat is koren op de molen voor onze onzichtbare vijand. Door het voorkomen van conditieverlies, of beter, door het opbouwen van iets meer conditie, geven we weerstand aan de boosaardige indringer. Dus mensen, ik roep u op, blijf bewegen, ga bewegen, het hoeft niet persé intensief te zijn.

 

Los van de corona-crisis is de gemeente sowieso al bezig met plannen om oud en jong te stimuleren om meer te bewegen. Dat zal zich onder andere uiten in het plaatsen van meer bewegingstoestellen juist bedoeld voor de openbare ruimte. Fit blijven, ook op gevorderde leeftijd, is belangrijk. Dat leert deze moeilijke periode ons ook.

 

Dat de draak verslagen zal worden, net zoals Sint Michaël dat deed, staat vast. Toch ligt er nog een lastige periode voor ons. Ik hoop dat al onze geweldige mensen in de zorg, in het onderwijs, in de maatschappelijke instellingen, in de sportverenigingen, in onze bedrijven en onze inwoners de kracht zullen opbrengen om die periode door te komen. En om zich te houden aan de maatregelen. Met elkaar, en door naar elkaar om te zien.

 

Zalig Pasen!

 

Harry Boon

Algemeen Corona Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

GGD Fryslân: Update vrijdag 10 april 12.00 uur

10-04-2020

HARLINGEN - Uitkomst GGD Fryslân panelonderzoek: Friese jongeren voelen zich eenzaam door coronamaatregelen en aangepaste openingstijden telefoonnummer GGD Fryslân.

Commissaris Brok spreekt Fryslân toe

10-04-2020

HARLINGEN - Commissaris Brok spreekt Fryslân toe op extra Statenvergadering over 75 jaar bevrijding.

Queen-on-Air

10-04-2020

HARLINGEN - Zaterdagochtend 11 april is er weer een uitzending van het programma Queen-On-Air bij Omroep RSH van 10.00 – 11.00 uur.

Reacties

Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires IJssalon Min12 IJssalon Min12 Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Karsten Wonen Karsten Wonen Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Copini Opticiëns Copini Opticiëns Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Broodje Nuchter Broodje Nuchter Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje The Shamrock The Shamrock Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Food 80/20 Food 80/20 Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus De Lichtboei De Lichtboei De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Greenart Production Greenart Production HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Fotografie Dorus Fotografie Dorus Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor
Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zensa Moda Zensa Moda Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Lichtboei De Lichtboei Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Plus Lunenborg Plus Lunenborg Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12 BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten