De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samen!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Blog van Carlita: Voetstappen

04-04-2021

HARLINGEN - Afgelopen zondag vertrok ik voor een minivakantie naar mien stadsie Harlingen.

Blog van Carlita: Voetstappen Foto: Ynze Braaksma

Met een flinke koffer, want de winkels waren gesloten en wat als ik niet genoeg kleren/boeken/schoenen bij me zou hebben of, nog erger, niet genoeg eten?? Maar alle reisstress (ja, dat heb ik altijd, ook al blijf ik in NL) viel van mijn schouders toen ik de Afsluitdijk afreed en na een paar kilometers het bordje Harlingen/Harns zag. Iedere keer opnieuw gebeurt er dan iets met me. Noem het melancholie (ben ik heel goed in) of gewoon blijdschap, maar mijn hele lichaam reageert op die naam. Op zo'n moment ben ik me ervan bewust hoe mijn genen verlangen naar dit oude havenstadje. Het voelt als thuiskomen.

 

De vorige keer, in oktober, liep ik vanwege de hitte met mijn jas om mijn middel geknoopt en was ik samen met mijn ouders. We streken neer op een terrasje als we dorst hadden, snuffelden in leuke winkeltjes en keken alvast naar binnen bij de restaurantjes waar we 's avonds konden eten. Dit keer was het stervenskoud, kon je slechts eten afhalen en waren de winkels alleen op afspraak te bezoeken. Heel anders. Toch liep ik dagelijks eindeloze kilometers met een glimlach door de stad en langs het wad. Ik huurde een fiets en kreeg van een lieve vrouw in de bloemenwinkel het aanbod om in de tijd dat ik er was gewoon haar fiets te komen halen. Ik wandelde 's avonds met mijn nichtje door een prachtig verlichte haven en schoof gezellig aan tafel bij weer andere nichten, die me al snel zo vertrouwd zijn geworden. In mijn vaders nicht zie ik het lieve gezicht van mijn oma terug (en haar zonnige karakter). Anderen herkennen mijn vader in mij. Er is een connectie die niet verwoord hoeft te worden. Het is er gewoon. Ik word er gelukkig van.

 

Ik maakte een uitstapje naar Leeuwarden om een vriendin te spreken die ik veel te lang niet had  gezien. Ik fietste in de stralende zon naar Kimswerd, Arum en nog meer dorpjes wiens namen je meestal alleen in boeken tegenkomt. Ik sprak een oud baasje van in de negentig in een blauwe overall die mij trots de bloemen in zijn tuin liet zien en zei: 'Meiske, als de lente wegblijft, moet je 'm zelf binnenhalen.' Een lieve dame op straat vertelde me over haar familie en kende de naam van mijn familie. 'Geen rijke mensen, maar wel lief. En vechters.' Ik voelde het van binnen gloeien. Ik was gekomen om te schrijven, maar heb vooral inspiratie opgedaan. Het bruist weer. Heerlijk!

 

Ja, ik hou van Harlingen. Van de zee, de gebouwen, de weidse natuur en de taal, die voor mij zo vertrouwd aanvoelt omdat mijn oma en opa die spraken. Maar een plek krijgt pas zijn warmte door de mensen. Die maken dat ik steeds weer terug wil naar dat trotse stadje, waar mijn voorouders door dezelfde straten liepen en uitkeken over hetzelfde water. De Harlingers zijn trots op hun afkomst. En deze halve Harlingse ook.

 

Fijne Paasdagen allemaal! Liefs, Carlita van Rossum

Algemeen

Meer nieuws

Start gemaakt renovatie hoofdveld fc Harlingen

03-04-2021

HARLINGEN - Ondanks het verzoek aan de gemeente om de renovatie van het hoofdveld van fc Harlingen een jaar op te schorten, heeft de gemeente toch besloten dit jaar het veld te gaan renoveren, beginnend vanaf april 2021.

Collectanten gezocht in HARLINGEN

03-04-2021

HARLINGEN - Van 28 juni t/m 3 juli 2021 vindt de landelijke huis-aan-huiscollecte van het Nationaal MS Fonds plaats.

Het verhaal van de lokale ondernemer: Geertje Veenstra en Beau Ann Johansen van Atelier Swoop

03-04-2021

HARLINGEN - Harlingen heeft unieke winkels en bedrijven, die bekendheid genieten in de regio en al generaties een onderscheidend aanbod voeren.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn De Omdraai De Omdraai Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Greenart Production Greenart Production Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation De Lichtboei De Lichtboei HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 Broodje Nuchter Broodje Nuchter Hubo-Faber Hubo-Faber Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Plus Lunenborg Plus Lunenborg Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Copini Opticiëns Copini Opticiëns Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg
Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats The Shamrock The Shamrock De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zensa Moda Zensa Moda Fotografie Dorus Fotografie Dorus BENG Evenementen BENG Evenementen Visie Events Visie Events Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis