De Omdraai

De Omdraai

Kindercoaching en gezinsbegeleiding de Omdraai - Gespecialiseerd in opvoed- en gedragsproblemen. Begeleiding bij scheiding en samengesteld gezin. Succesvol Samengesteld!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Algemene Beschouwingen Wad'n partij Harlingen

28-10-2020

HARLINGEN - Urenlang betaald duimendraaien bij de GGD en chaos bron- en contactonderzoek.

Beste mensen, dat waren “zomaar” de koppen van pag. 6-7 uit de Volkskrant van vanmorgen.

 

Door Wim Wildeboer, raadslid WAD’N PARTIJ Harlingen

 

En nu even terug naar de gemeenteraadsvergadering van vorige week woensdag. Daar stond de begroting 2021 op de agenda en dan is het gebruikelijk dat alle partijen hun Algemene Beschouwingen houden. Daar heb je zes minuten de tijd voor, dus dan kun je niet op elk cijfertje in de begroting commentaar leveren. Ik probeer het dus altijd Algemeen te houden door enkele “grote” zaken eruit te lichten.

 

Wat zei ik vorige week o.a.?

 

Dit:
We zijn dit jaar geconfronteerd met een organisatorische weeffout bij de veiligheidsregio. Daarbij gaat er niet om hoeveel geld je eraan uitgeeft, maar om wat je er voor terug krijgt. En dan is de GGD dit jaar door de mand gevallen.

 

Het blijkt een organisatie te zijn die in vredige tijden van welvaart en overzichtelijkheid gezapig ambtelijkbureaucratisch voortkabbelt op de kleine golfjes van alledag. Maar o wee als het erop aankomt, als ze een van haar hoofdtaken moet uitvoeren: het bestrijden van ernstige bedreigingen van de volksgezondheid, bijv. door pandemieën. Dan blijkt de organisatie niet berekend op haar taken en faalt ze. En dan heb ik het niet over hardwerkende GGD-mensen in de frontlinie. Ik doel op managers, directeuren en andere vergadertijgers, zowel regionaal als landelijk. Al vanaf het begin van de coronacrisis was de GGD onzichtbaar, of juist heel zichtbaar in haar hemd staand. En wat deed de GGD-top? Om het eigen falen te maskeren begon ze om zich heen te slaan. Het was de schuld van “de” mensen dat de GGD tekortschoot in het organiseren en analyseren van testen. Dat de GGD niet voldoende testcapaciteit wist te regelen was niet de schuld van de GGD-bonzen die met de aangekondige tweede golf in het verschiet gingen afschalen i.p.v. opschalen, maar van mensen die zogenaamd prettesten lieten doen.
Al vanaf maart zeiden deskundigen dat testen en contactonderzoek cruciaal waren in de bestrijding van Corona, maar de GGD krijgt het in een half jaar niet georganiseerd en gooit dan de handdoek zelfs in de ring.

 

Wij denken dat het tijd wordt om de organisatorische opzet van de veiligheidsregio tegen het licht te houden om te bezien of de GGD daarin wel een plaats verdient en zo ja, welke, en tegen welke kosten.

 

Einde citaat.

 

De burgemeester, die namens Harlingen in de Veiligheidsregio zit, reageerde als door een adder gebeten. Deze “aanval” op de GGD was volgens hem ongepast. Hij zag alleen maar keihard werkende mensen daar bij die GGD, die ontzettend hun best deden.

 

Nu had ik al duidelijk gezegd (zie boven) dat ik het niet had over de hardwerkende “voetsoldaten” van de GGD, maar over de organisatie als zodanig, over directeuren en managers e.d., maar goed, de burgemeester suggereerde dat ook die in Friesland keihard aan het werk waren om corona te bestrijden. Hij stelde dat ik me te veel liet leiden door het landelijke beeld en dat ik die niet op Friesland mocht plakken. Het was hier anders en we hadden hier ook niet zoveel besmettingen.

 

Die redenering is heel vreemd, want als je door welke gelukkige omstandigheden dan ook minder coronaproblemen hebt, dan is er automatisch ook minder kans dat de GGD-organisatie vastloopt. Bepaald geen bewijs dat “ze” het hier beter doen dan bij de GGD-en elders. De GGD-Fryslan opereert niet op een eiland, is onderdeel van de landelijke GGD en er is dus geen enkele reden om aan te nemen dat “ze” hier als puntje bij paaltje komt beter zijn dan elders.

 

Het is wel “grappig” dat je binnen een week al ondersteuning vindt voor je door de burgemeester van de hand gewezen opvatting als nu in dat Volkskrant-artikel. Wij staan achter ons standpunt en zijn van mening dat het denken nu al moet beginnen over de opzet en organisatie van de GGD, al dan niet binnen de Veiligheidsregio, na de coronatijd.

 

 

 

Algemeen Corona Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Kazemattenmuseum ook in november open

28-10-2020

HARLINGEN - Ook in de maand november zijn bezoekers dit jaar van harte welkom in het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand.

Razende Roeland raast op weg naar Halloween

28-10-2020

HARLINGEN - Donderdagavond 21.00 uur en ik ben weer op Omroep RSH met de wekelijkse dosis metal vitamines.

Reacties

De Omdraai De Omdraai Plus Lunenborg Plus Lunenborg HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor The Shamrock The Shamrock Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Food 80/20 Food 80/20 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen De Lichtboei De Lichtboei Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Karsten Wonen Karsten Wonen BENG Evenementen BENG Evenementen Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Fotografie Dorus Fotografie Dorus
BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje The Shamrock The Shamrock Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats De Lichtboei De Lichtboei Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona IJssalon Min12 IJssalon Min12 Copini Opticiëns Copini Opticiëns Food 80/20 Food 80/20 Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas