Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

78 jaar vrijheid in Harlingen!

17-04-2023

HARLINGEN - Het is vandaag 78 jaar geleden dat Harlingen door de Canadezen werd bevrijd van de Duitse bezetters.

78 jaar vrijheid in Harlingen!
Herdenking 78 jaar vrijheid. Foto: Joachim de Ruijter

Op 14 april ontruimde de bezetter Leeuwarden. Veel van de Duitse militairen trokken naar Harlingen. Deze stad lag op de route naar de Afsluitdijk. En de haven werd gebruikt om Duitse troepen over te zetten naar Noord-Holland. Vooral daarom waren de Duitsers niet bereid om ook deze stad zonder slag of stoot op te geven. Op 16 en 17 april zou er hard worden gevochten.

 

Vizier op Harlingen

Na de bevrijding van Leeuwarden richtten de Canadezen hun vizier op Harlingen. Dankzij het verzet wisten zij behoorlijk precies hoe de Duitse troepen de stad wilden verdedigen. Zij hadden op een plattegrond van de stad ingetekend waar de bezetter verdedigingsmaatregelen had getroffen. Om de stad waren verschillende wegversperringen aangelegd. Er was een anti-tankgracht gegraven en aan de oostkant bevond zich een mijnenveld. In de Engelse Tuin bevond zich bovendien een zwaar verdedigd bunkercomplex. Verder had de bezetter op verschillende plekken machinegeweren en geschut geplaatst. De locaties van die wapens waren in de meeste gevallen bekend bij de Canadezen. In de ochtend van 16 april werden eenheden van het 7th Reconnaissance Regiment Duke of York’s Royal Canadian Hussars via Franeker en Herbaijum richting Harlingen gestuurd. Het doel was om de Duitse verdediging te testen en extra informatie te vergaren. Bij Midlum kwamen zij niet verder omdat de Duitsers hen in de gaten kregen en de pantserwagens onder vuur namen. Maar onder leiding van Major MacLean hielden de mannen stand en door Duits vuur uit te lokken konden zij nog extra informatie verzamelen over de Duitse verdediging. MacLean ontving hiervoor later een hoge Canadese onderscheiding. Net voor half acht in de avond begon de Canadese artillerie met een beschieting van de Duitse posities. Kort daarna zette de infanterie van de Highland Light Infantry of Canada, ondersteund door tanks van de Sherbrooke Fusiliers de aanval in. Tijdens zware gevechten wisten de Canadezen rond half elf de stad binnen te dringen. Op 17 april om half vijf in de ochtend waren de Duitsers in de stad verslagen. Circa 500 van hen werden gevangengenomen.  

 

Schuilplek in kelders

Tijdens de strijd hadden de meeste Harlingers een schuilplek gezocht. Velen zaten in kelders. Toch kostte de strijd aan zeker vier Harlingers het leven. De materiële schade was met een aantal branden en getroffen huizen relatief klein. Dit was voor een groot deel te danken aan het voortreffelijke werk van zowel het Friese verzet als het 7th Reconnaissance Regiment. Met de informatie die zij verzamelden over de locatie van het Duitse geschut konden deze doelen ook betrekkelijk gericht beschoten worden. 

 

Met de bevrijding van Harlingen was een belangrijke ontsnappingsroute van de Duitsers geblokkeerd. Bovendien konden de Canadezen zich nu op de inname van de Kop van Afsluitdijk richten. 

 

 

Herdenking bevrijding van Harlingen

Maandag 17 april 2023 om 9.00 uur is er door de leerlingen van het basisonderwijs de bevrijding van de gemeente Harlingen herdacht. Naast de leerlingen waren ook de burgemeester Ina Sjerps, wethouders Hendrik Sijtsma, Paul Schoute en Erik de Groot aanwezig.

 

De basisschool leerlingen van IKC Middelstein legden een krans bij Cross of Sacrifice in aanwezigheid van Käthe Kuperus van de gemeente, IKC Prins Johan Frisoschool bij het Joods Monument in aanwezigheid van burgemeester Ina Sjerps en IKC Het Noorderlicht bij het Neuengamme Monument in aanwezigheid van wethouder Hendrik Sijtsma. OBS 't Wad legden in aanwezigheid van de wethouder Paul Schoute een krans bij het Monument omgekomen Zeevarenden. Leerlingen van IKC Het Baken legden een krans bij St. Joris en de Draak in aanwezigheid van wethouder Erik de Groot. Bij de kranslegging van IKC Sint Michaël bij het bommonument aan de Schritsen was Adry Attema aanwezig. Medewerking voor het spelen van de Last Post waren de mensen van het Leger des Heils en de Stedelijke Muziekvereniging.

 

’s Middags om 14:30 uur legden de eerste klas havo-vwo van de RSG een krans bij het Halifax Monument aan de Achlumerdijk. Na de kranslegging werd de Last Post gespeeld gevolgd door twee minuten stilte. De organisatie was in handen van de directeuren basisscholen, geschiedenis docent RSG en de gemeente Harlingen.

 

  • Video: CZVideoful ism Karin van der Zwet, Jacob Roorda en Joachim de Ruijter.

Algemeen Gemeente Onderwijs Politiek & Maatschappij

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Fc Harlingen 1 blijft thuis onverslaanbaar

17-04-2023

HARLINGEN - In de strijd om het kampioenschap telde zondag voor fc Harlingen maar één ding: winnen!

Harlinger Kampioenschap Sloeproeien 2023

17-04-2023

HARLINGEN - Ook dit jaar organiseert de stichting Watersport en Recreatie Evenementen, in samenwerking met Sloeproeivereniging Okke Hel en www.bijrinus.nl, op 22 april het 13e Harlinger Kampioenschap Sloeproeien.

Jan Hoogland met duivin 304 ook winnaar op de tweede opleer

17-04-2023

HARLINGEN - Op zaterdag 15 april werd de tweede trainingsvlucht bij P.V. Ons-Genoegen vervlogen.

Reacties

Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen TeamFRL TeamFRL Connexa Connexa Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Visie Events Visie Events Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas CZVideoful CZVideoful BENG Evenementen BENG Evenementen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Visie Events Visie Events Karsten Wonen Karsten Wonen TeamFRL TeamFRL Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Haarmode Cats Haarmode Cats Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok CZVideoful CZVideoful Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Connexa Connexa Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zensa Moda Zensa Moda
CZVideoful CZVideoful Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Visie Events Visie Events TeamFRL TeamFRL Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Connexa Connexa Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Hubo-Faber Hubo-Faber Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Visie Events Visie Events Haarmode Cats Haarmode Cats Connexa Connexa Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Karsten Wonen Karsten Wonen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen TeamFRL TeamFRL Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok CZVideoful CZVideoful Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen
Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen CZVideoful CZVideoful Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Connexa Connexa Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Visie Events Visie Events Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires