Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Goed eten moet voor iedereen betaalbaar zijn. Daarom vind je bij PLUS Lunenborg de 'Laagblijvers': producten die het hele jaar rond éxtra voordelig zijn!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

“Stop met gas- en zoutwinning in het Waddengebied”

06-02-2021

HARLINGEN - Ruim 35 fracties ondertekenen Waddenmanifest.

UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee staat onder grote druk. Door de economische activiteiten als de winning van gas en zout dreigt een uniek en waardevol stuk natuur verstoord te worden. De winning van delfstoffen brengt de natuurlijke processen in het Waddengebied in gevaar en zorgt voor bodemdaling op land en in de Waddenzee.

 

Voormalig minister Eric Wiebes van Economische zaken en Klimaat heeft in december per brief aan de Tweede Kamer toegezegd dat het hand-aan-de-kraanprincipe en de effecten van de zeespiegelstijging op de Waddenzee onderzocht zullen worden. De resultaten van deze onderzoeken zullen binnenkort door de Kamer worden besproken, maar zijn tot op heden nog niet openbaar gemaakt door het ministerie. Zolang niet uitdrukkelijk uit onderzoek blijkt dat het hand-aan-de-kraanprincipe volledige garantie biedt dat er geen schade aan het Wad ontstaat door mijnbouw, dienen er geen vergunningen verstrekt te worden. Bijvoorbeeld voor de gaswinning in Ternaard. Een krachtig signaal vanuit het Noorden is daarom noodzakelijk.

 

Daarom hebben 35 Staten-, gemeenteraads- en waterschapsfracties uit Fryslân, Groningen en Noord-Holland hun handen ineengeslagen en het Waddenmanifest ondertekend. Zij roepen in dit manifest de Tweede Kamer en het Kabinet op het UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee te beschermen en bestaande en nieuwe winningsprojecten naar gas, zout en overige delfstoffen niet langer meer toe te staan. Het manifest is opgesteld door de Statenfracties van de PvdA Fryslân en GrienLinks Fryslân.

 

Hetty Janssen en Jochem Knol, namens de ondertekenaars: “De volgende boodschap uit het Noorden moet luid en duidelijk bij de Tweede Kamer en de minister aankomen: Breng de stilte, donkerte en de rust op het Wad terug. Tegen de wil van de Provinciale Staten van Noord-Holland, Fryslân en Groningen verleent de minister van EZK vergunningen aan bedrijven die mijnbouwactiviteiten in het Waddengebied uitvoeren. De bedrijvigheid die mijnbouw met zich meebrengt leidt tot bodemdaling waardoor het ecosysteem ernstig verstoord raakt en onomkeerbare ecologische schade ontstaat. We willen dat de Tweede Kamer en het kabinet, daar waar zich kansen voordoen, de winning van diepe delfstoffen onder de Waddenzee eerder beëindigd en nieuwe gas- en zoutwinningen niet langer toestaat.”

 


Waddenmanifest

Breng de stilte, donkerte en de rust op het Wad terug. De Waddenzee is UNESCO Werelderfgoed. Een uniek natuurgebied van mondiale betekenis waar de natuur nu nog redelijk ongestoord haar gang kan gaan. De waardevolle natuur dreigt verstoord te worden door economische activiteiten. Activiteiten die de natuurlijke processen in het Waddengebied in gevaar brengen en zorgen voor bodemdaling op land en in de Waddenzee.
 
Het gaat dan om bestaande gaswinningen door NAM vanuit Moddergat, Vierhuizen, Lauwersoog, midden op het Wad bij Zuidwal. En daarbij komt als het aan het kabinet ligt de gaswinning vanuit Ternaard onder het Wad bij. Daarnaast is er ook nog zoutwinning door ESCO vanuit Harlingen onder de Waddenzee.
 
We willen dat de Tweede Kamer en het kabinet, daar waar zich kansen voordoen, de winning van diepe delfstoffen onder de Waddenzee eerder beëindigt en nieuwe gas- en zoutwinningen niet
toestaat.
 

Wij, ondergetekenden, spreken uit dat:

1. De ecologische waarde, de rust en donkerte van het UNESCO Werelderfgoed Wadden uniek is in de wereld en we de plicht hebben deze waarden op alle mogelijke wijzen te beschermen.
2. Door economische activiteiten in het gebied en de veranderingen in het klimaat deze waarden onder druk staan.
3. Tegen de wil in van de Provinciale Staten van Noord-Holland, Fryslân en Groningen de minister van EZK vergunningen verleent aan bedrijven die mijnbouwactiviteiten in het
Waddengebied uitvoeren.
4. Deze mijnbouw leidt tot bodemdaling waardoor het ecosysteem ernstig verstoord raakt en onomkeerbare ecologische schade ontstaat. Als de bodemdaling op het land plaatsvindt
raken huizen, gebouwen en de Waddendijk beschadigd. Als de bodemdaling in zee gebeurt,
zal minder wad droogvallen bij laag water. Precies dat natuurlijke kenmerk is de basis voor de
toekenning van de titel Werelderfgoed door UNESCO.
5. De bedrijvigheid die mijnbouw met zich meebrengt leidt tot ongewenste verstoring in het gebied die de rust, stilte en donkerte in het gebied aantast.
6. De bij de winningen gebruikte technieken risico’s met zich meebrengen op vervuiling die onaanvaardbaar zijn voor de natuurwaarden in het Waddengebied.
 

We roepen daarom de Tweede Kamer en het kabinet op om:

  • Per direct te stoppen met de bestaande winning van zout, gas en overige delfstoffen in het Waddengebied.
  • En onder geen enkel beding nieuwe winning van gas, zout of overige delfstoffen toe te staan in het Waddengebied.
 
Dit manifest is opgesteld door de Statenfracties van GrienLinks en de PvdA en wordt ondersteund door:
 

Statenfracties

- PvdA Statenfractie Fryslân
- GrienLinks Statenfractie Fryslân
- D66 Statenfractie Fryslân
- PvdA Statenfractie Groningen
- FNP Statenfractie (Fryske Nasjonale Partij)
- PvdD Statenfractie Noord-Holland
- GroenLinks Statenfractie Groningen
- PvdA Statenfractie Noord-Holland
- GroenLinks Statenfractie Noord-Holland
- PvdD Statenfractie Groningen
- SP Statenfractie Fryslân
- PvdA Statenfractie Noord-Holland
- PvdD Statenfractie Fryslân
 

Raadsfracties

- Raadsfractie PvdA Terschelling
- Raadsfractie GroenLinks Hollands Kroon
- Raadsfractie PvdA Hollands Kroon
- Raadsfractie GroenLinks Den Helder
- Raadsfractie GroenLinks Súdwest Fryslân
- Raadsfractie PvdA Noardeast Fryslân
- Raadsfractie SIN Noardeast Fryslân
- Raadsfractie GroenLinks Harlingen
- Raadsfractie Groen NOF
- Raadsfractie PvdA Oldambt
- Raadsfractie SAM Waadhoeke
- Raadsfractie PvdA Het Hogeland
- Raadsfractie GroenLinks Texel
- Raadsfractie PvdA Harlingen
- Raadsfractie PvdA PRO Texel
- Raadsfractie GroenLinks Het Hogeland
- Raadsfractie GroenLinks Eemsdelta
- Afdelingsbestuur GroenLinks Oldambt
 

Wetterskip

- PvdA fractie Wetterskip Fryslân
- FNP fraksje Wetterskip Fryslân
- PvdD Fractie Wetterskip Fryslân
- Fractie Water Natuurlijk Fryslân

Algemeen Gemeente Natuur & Milieu Politiek & Maatschappij Sport & Recreatie

Meer nieuws

Coronaprotest in Harlingen brengt hooguit 15 mensen op de been

06-02-2021

HARLINGEN - Zaterdagmiddag hebben hooguit vijftien demonstranten meegelopen met de zogenaamde 'Walk of Freedom' door Harlingen.

Wetterskip Fryslân: We zetten ‘draaiboek IJs’ in

06-02-2021

FRYSLÂN: Wetterskip Fryslân heeft het ‘draaiboek IJs’ voor waterbeheer bij aanhoudende vorst in werking gezet.

Harlinger IJsbaan open?

06-02-2021

HARLINGEN - Het bestuur van de Harlinger IJsvereniging is druk bezig met de voorbereidingen om de ijsbaan komende week te openen.

Reacties

Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Broodje Nuchter Broodje Nuchter Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Greenart Production Greenart Production Copini Opticiëns Copini Opticiëns The Shamrock The Shamrock Zensa Moda Zensa Moda Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Food 80/20 Food 80/20 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Fotografie Dorus Fotografie Dorus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot De Lichtboei De Lichtboei Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Plus Lunenborg Plus Lunenborg IJssalon Min12 IJssalon Min12 Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events
Broodje Nuchter Broodje Nuchter Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn The Shamrock The Shamrock Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Copini Opticiëns Copini Opticiëns Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt IJssalon Min12 IJssalon Min12 Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Fotografie Dorus Fotografie Dorus Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis