In het algemeen is het goed voor gemeenten te weten hoe ze er bestuurlijk voorstaan. Voor Harlingen geldt dit in het bijzonder omdat in 2013 de keuze is gemaakt om een zelfstandige gemeente te blijven.
In het onderzoek zijn diverse zaken onder de loep genomen. De volgende vragen zijn onder meer onderzocht:
- of er sprake is van een adequate dienstverlening aan de inwoners;
- of de gemeente in staat is maatschappelijke opgaven te vertalen naar beleid en een goede uitvoering;
- of er sprake is van een professionele gemeentelijke organisatie met bestuurders met de juiste kwaliteiten en een goed en adequaat ambtenarenapparaat;
- hoe het staat met de samenwerking met andere overheden en maatschappelijke organisaties;
- of er kwetsbaarheden zijn, zoals het kunnen aantrekken van gekwalificeerd personeel;
- of de financiële huishouding gezond is;
De Rekenkamercommissie heeft zich laten ondersteunen door het op dit terrein deskundige onderzoeksbureau Stibabo uit Groningen.
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de gemeente op alle onderzochte punten goed of voldoende scoort.
De onderzoekers concluderen dan ook dat het raadsbesluit van juni 2013 om zelfstandig te blijven een goede beslissing is geweest. De gemeente kan het onderzoek eventueel betrekken bij externe contacten. Maar de uitkomsten zijn vooral van intern belang: het rapport kan worden gebruikt als ijkpunt voor handhaving van het goede niveau. Uiteraard zijn er wel aandachtspunten. Daarvoor is een aantal aanbevelingen gedaan.
Het college van Burgemeester en Wethouders herkent zich in de uitkomsten van het onderzoek en de aanbevelingen. Het uitgebrachte rapport zal in november in de raad worden behandeld.
Het rapport bestaat uit twee delen:
- Het deelrapport “Koers houden” waarin Rekenkamercommissie en onderzoekers de bestuurlijke uitkomsten van het onderzoek verwoorden met conclusies en aanbevelingen (download PDF).
- De nota van bevindingen “Harlingen in balans” waarin zowel de onderdelen en aspecten van het onderzoek worden beschreven als de uitkomsten hiervan (download PDF).
Iedere gemeente heeft een Rekenkamer(commissie), die onafhankelijke onderzoeken verricht over de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van gemeentelijk beleid. De rapportages zijn vooral bedoeld voor de gemeenteraad. De informatie van de Rekenkamer ondersteunt de gemeenteraad bij zijn controlerende taak en het richting geven aan beleid.
Nawoord Rekenkamercommissie
In dit onderzoek is het besluit tot zelfstandigheid van juni 2013 nader geanalyseerd binnen het beleidskader gemeentelijke herindeling. Dat beleidskader gebruikt de rijksoverheid voor het toetsen van de bestuurskracht van gemeenten.
Het door Stibabo met de Rekenkamercommissie opgestelde onderzoeksrapport geeft een adequaat beeld van de bestuurskracht van de gemeente Harlingen over de periode 2014 – 2020. Uit het onderzoek komt naar voren dat dit over het algemeen van een goed niveau is.
De onderzoekers concluderen dan ook dat het raadsbesluit van juni 2013 om zelfstandig te blijven een goede beslissing is geweest. Waar nodig kan de gemeente dit rapport gebruiken om dit extern onder de aandacht te brengen. Maar de uitkomsten zijn vooral van intern belang: het rapport kan worden gebruikt als ijkpunt voor handhaving van het goede niveau.
De Rekenkamercommissie kijkt terug op een bijzonder onderzoek. Dit vooral gezien het onderwerp. Maar de bijzonderheid was ook gelegen in het feit dat het onderzoek een plek moest krijgen in de gang naar de gemeenteraadsverkiezingen. Het uitbrengen van het rapport is daarom tijdelijk aangehouden en na de verkiezingen voorgelegd aan het nieuw gekozen college.
Het rapport is tot stand gekomen door de goede samenwerking tussen Rekenkamercommissie, de onderzoekers, het college en het ambtelijke apparaat. Daarvoor willen wij alle betrokkenen danken.
Met de bestuurlijke reactie waarin het college de conclusies van het onderzoek ondersteunt is het onderzoek formeel afgerond.
- Bestuurlijke reactie op het rapport Harlingen in Balans (download PDF)