Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

“De bestuurskracht van de gemeente Harlingen is van een goed niveau”

27-10-2022

HARLINGEN - Dit zegt de Rekenkamercommissie van de gemeente Harlingen, die een onderzoek heeft uitgevoerd naar de actuele bestuurskracht van de gemeente.

In het algemeen is het goed voor gemeenten te weten hoe ze er bestuurlijk voorstaan. Voor Harlingen geldt dit in het bijzonder omdat in 2013 de keuze is gemaakt om een zelfstandige gemeente te blijven.

 

In het onderzoek zijn diverse zaken onder de loep genomen. De volgende vragen zijn onder meer onderzocht:

  • of er sprake is van een adequate dienstverlening aan de inwoners;
  • of de gemeente in staat is maatschappelijke opgaven te vertalen naar beleid en een goede uitvoering;
  • of er sprake is van een professionele gemeentelijke organisatie met bestuurders met de juiste kwaliteiten en een goed en adequaat ambtenarenapparaat;
  • hoe het  staat met de samenwerking met andere overheden en maatschappelijke organisaties;
  • of er kwetsbaarheden zijn, zoals het kunnen aantrekken van gekwalificeerd personeel;
  • of de financiële huishouding gezond is; 

 

De Rekenkamercommissie heeft zich laten ondersteunen door het op dit terrein deskundige onderzoeksbureau Stibabo uit Groningen.

 

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de gemeente op alle onderzochte punten goed of voldoende scoort.

De onderzoekers concluderen dan ook dat het raadsbesluit van juni 2013 om zelfstandig te blijven een goede beslissing is geweest. De gemeente kan het onderzoek eventueel betrekken bij externe contacten. Maar de uitkomsten zijn vooral van intern belang: het rapport kan worden gebruikt als ijkpunt voor handhaving van het goede niveau. Uiteraard zijn er wel aandachtspunten. Daarvoor is een aantal aanbevelingen gedaan.

 

Het college van Burgemeester en Wethouders herkent zich in de uitkomsten van het onderzoek en de aanbevelingen. Het uitgebrachte rapport zal in november in de raad worden behandeld.

 

 

Het rapport bestaat uit twee delen:

 

Iedere gemeente heeft een Rekenkamer(commissie), die onafhankelijke onderzoeken verricht over de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van gemeentelijk beleid. De rapportages zijn vooral bedoeld voor de gemeenteraad. De informatie van de Rekenkamer ondersteunt de gemeenteraad bij zijn controlerende taak en het richting geven aan beleid.

 


 

Nawoord Rekenkamercommissie

In dit onderzoek is het besluit tot zelfstandigheid van juni 2013 nader geanalyseerd binnen het beleidskader gemeentelijke herindeling. Dat beleidskader gebruikt de rijksoverheid voor het toetsen van de bestuurskracht van gemeenten.

 

Het door Stibabo met de Rekenkamercommissie opgestelde onderzoeksrapport geeft een adequaat beeld van de bestuurskracht van de gemeente Harlingen over de periode 2014 – 2020. Uit het onderzoek komt naar voren dat dit over het algemeen van een goed niveau is.

 

De onderzoekers concluderen dan ook dat het raadsbesluit van juni 2013 om zelfstandig te blijven een goede beslissing is geweest. Waar nodig kan de gemeente dit rapport gebruiken om dit extern onder de aandacht te brengen. Maar de uitkomsten zijn vooral van intern belang: het rapport kan worden gebruikt als ijkpunt voor handhaving van het goede niveau.

 

De Rekenkamercommissie kijkt terug op een bijzonder onderzoek. Dit vooral gezien het onderwerp. Maar de bijzonderheid was ook gelegen in het feit dat het onderzoek een plek moest krijgen in de gang naar de gemeenteraadsverkiezingen. Het uitbrengen van het rapport is daarom tijdelijk aangehouden en na de verkiezingen voorgelegd aan het nieuw gekozen college.

 

Het rapport is tot stand gekomen door de goede samenwerking tussen Rekenkamercommissie, de onderzoekers, het college en het ambtelijke apparaat. Daarvoor willen wij alle betrokkenen danken.

 

Met de bestuurlijke reactie waarin het college de conclusies van het onderzoek ondersteunt is het onderzoek formeel afgerond.

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Dijkstra & Evenblij Ter Plekke zondag live vanuit Harlingen

27-10-2022

HARLINGEN - Het NPO Radio 1-programma Dijkstra & Evenblij Ter Plekke zendt aanstaande zondagavond uit vanuit de voetbalkantine van ZMVV Zeerobben in Harlingen.

Dit is Grijmans

27-10-2022

HARLINGEN - Team Grijmans Advocatuur & Mediation begeleidt cliënten in de zoektocht naar het juiste advies en de beste bijstand.

Laatste weken voor glasvezelnetwerk in Harlingen gaan in

27-10-2022

HARLINGEN - DELTA Netwerk is momenteel flink actief in Harlingen met de glasvezelcampagne.

Reacties

Haarmode Cats Haarmode Cats Visie Events Visie Events Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Wellheat Shop Wellheat Shop Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires The Shamrock The Shamrock Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje IJssalon Min12 IJssalon Min12 Fotografie Dorus Fotografie Dorus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zensa Moda Zensa Moda Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen
Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Wellheat Shop Wellheat Shop Hubo-Faber Hubo-Faber Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Fotografie Dorus Fotografie Dorus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie