Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.

“De bestuurskracht van de gemeente Harlingen is van een goed niveau”

27-10-2022

HARLINGEN - Dit zegt de Rekenkamercommissie van de gemeente Harlingen, die een onderzoek heeft uitgevoerd naar de actuele bestuurskracht van de gemeente.

In het algemeen is het goed voor gemeenten te weten hoe ze er bestuurlijk voorstaan. Voor Harlingen geldt dit in het bijzonder omdat in 2013 de keuze is gemaakt om een zelfstandige gemeente te blijven.

 

In het onderzoek zijn diverse zaken onder de loep genomen. De volgende vragen zijn onder meer onderzocht:

  • of er sprake is van een adequate dienstverlening aan de inwoners;
  • of de gemeente in staat is maatschappelijke opgaven te vertalen naar beleid en een goede uitvoering;
  • of er sprake is van een professionele gemeentelijke organisatie met bestuurders met de juiste kwaliteiten en een goed en adequaat ambtenarenapparaat;
  • hoe het  staat met de samenwerking met andere overheden en maatschappelijke organisaties;
  • of er kwetsbaarheden zijn, zoals het kunnen aantrekken van gekwalificeerd personeel;
  • of de financiële huishouding gezond is; 

 

De Rekenkamercommissie heeft zich laten ondersteunen door het op dit terrein deskundige onderzoeksbureau Stibabo uit Groningen.

 

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de gemeente op alle onderzochte punten goed of voldoende scoort.

De onderzoekers concluderen dan ook dat het raadsbesluit van juni 2013 om zelfstandig te blijven een goede beslissing is geweest. De gemeente kan het onderzoek eventueel betrekken bij externe contacten. Maar de uitkomsten zijn vooral van intern belang: het rapport kan worden gebruikt als ijkpunt voor handhaving van het goede niveau. Uiteraard zijn er wel aandachtspunten. Daarvoor is een aantal aanbevelingen gedaan.

 

Het college van Burgemeester en Wethouders herkent zich in de uitkomsten van het onderzoek en de aanbevelingen. Het uitgebrachte rapport zal in november in de raad worden behandeld.

 

 

Het rapport bestaat uit twee delen:

 

Iedere gemeente heeft een Rekenkamer(commissie), die onafhankelijke onderzoeken verricht over de rechtmatigheid, doelmatigheid en doeltreffendheid van gemeentelijk beleid. De rapportages zijn vooral bedoeld voor de gemeenteraad. De informatie van de Rekenkamer ondersteunt de gemeenteraad bij zijn controlerende taak en het richting geven aan beleid.

 


 

Nawoord Rekenkamercommissie

In dit onderzoek is het besluit tot zelfstandigheid van juni 2013 nader geanalyseerd binnen het beleidskader gemeentelijke herindeling. Dat beleidskader gebruikt de rijksoverheid voor het toetsen van de bestuurskracht van gemeenten.

 

Het door Stibabo met de Rekenkamercommissie opgestelde onderzoeksrapport geeft een adequaat beeld van de bestuurskracht van de gemeente Harlingen over de periode 2014 – 2020. Uit het onderzoek komt naar voren dat dit over het algemeen van een goed niveau is.

 

De onderzoekers concluderen dan ook dat het raadsbesluit van juni 2013 om zelfstandig te blijven een goede beslissing is geweest. Waar nodig kan de gemeente dit rapport gebruiken om dit extern onder de aandacht te brengen. Maar de uitkomsten zijn vooral van intern belang: het rapport kan worden gebruikt als ijkpunt voor handhaving van het goede niveau.

 

De Rekenkamercommissie kijkt terug op een bijzonder onderzoek. Dit vooral gezien het onderwerp. Maar de bijzonderheid was ook gelegen in het feit dat het onderzoek een plek moest krijgen in de gang naar de gemeenteraadsverkiezingen. Het uitbrengen van het rapport is daarom tijdelijk aangehouden en na de verkiezingen voorgelegd aan het nieuw gekozen college.

 

Het rapport is tot stand gekomen door de goede samenwerking tussen Rekenkamercommissie, de onderzoekers, het college en het ambtelijke apparaat. Daarvoor willen wij alle betrokkenen danken.

 

Met de bestuurlijke reactie waarin het college de conclusies van het onderzoek ondersteunt is het onderzoek formeel afgerond.

 

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Terug naar Nieuws

Meer nieuws

Dijkstra & Evenblij Ter Plekke zondag live vanuit Harlingen

27-10-2022

HARLINGEN - Het NPO Radio 1-programma Dijkstra & Evenblij Ter Plekke zendt aanstaande zondagavond uit vanuit de voetbalkantine van ZMVV Zeerobben in Harlingen.

Dit is Grijmans

27-10-2022

HARLINGEN - Team Grijmans Advocatuur & Mediation begeleidt cliënten in de zoektocht naar het juiste advies en de beste bijstand.

Laatste weken voor glasvezelnetwerk in Harlingen gaan in

27-10-2022

HARLINGEN - DELTA Netwerk is momenteel flink actief in Harlingen met de glasvezelcampagne.

Reacties

Visie Events Visie Events Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Connexa Connexa Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok TeamFRL TeamFRL Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen CZVideoful CZVideoful Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken BENG Evenementen BENG Evenementen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Haarmode Cats Haarmode Cats Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zensa Moda Zensa Moda Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten
Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Connexa Connexa Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok BENG Evenementen BENG Evenementen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie Events Visie Events TeamFRL TeamFRL Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Haarmode Cats Haarmode Cats Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Karsten Wonen Karsten Wonen CZVideoful CZVideoful Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen
Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zensa Moda Zensa Moda TeamFRL TeamFRL Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Connexa Connexa Karsten Wonen Karsten Wonen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen CZVideoful CZVideoful Hubo-Faber Hubo-Faber Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad
TeamFRL TeamFRL Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen Zensa Moda Zensa Moda Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Visie Events Visie Events Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot BENG Evenementen BENG Evenementen Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Connexa Connexa Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen CZVideoful CZVideoful Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Hubo-Faber Hubo-Faber
Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas CZVideoful CZVideoful Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber TeamFRL TeamFRL Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Connexa Connexa BENG Evenementen BENG Evenementen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot