HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

Stem voor een groener socialer en inclusiever HARLINGEN!
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

‘Goh, suuden dat wel Duutsers weze...’

16-04-2021

HARLINGEN - In het kader van de bevrijding 76 jaar geleden publiceren we komende weken korte verhalen van Johnny de Groot en foto's van de oorlog en de bevrijding in Harlingen.

‘Goh, suuden dat wel Duutsers weze...’ Duitse verkenningswagens op zaterdagochtend 11 mei 1940 bij de Ringmuur un Harlingen. Foto: Collectie Hannemahuis

Door Johnny de Groot

 

“Duitschland valt Nederland en België binnen”, kopt de ‘Nieuwe Harlinger Courant’ op vrijdag 10 mei 1940. Vliegvelden worden gebombardeerd, parachutisten gedropt rondom Den Haag en Rotterdam en Duitse troepen trekken massaal de grens over. De volgende ochtend rijden Duitse verkenningswagens over de toenmalige Midlumerweg Harlingen binnen om via de Hoogstraat en de Noorderhaven de Ringmuur te bereiken.

 

Op het pleintje bij de klok in de Hoogstraat stopt de patrouille. “We zien nog die soldaat daarin staan, het geweer aan de schouder en nauwlettend kijken naar de vensters van de bovenverdiepingen of vanaf daaruit soms nog verzet te verwachten was”, schrijft Rikus (Poes) Attema enkele jaren na de oorlog.

 

De dan 12-jarige Gerrit Zwanenburg staat op de hoek van de Noorderhaven en de Hoogstraat wanneer hij de pantserwagens aan ziet komen. Bij hem staat en man die zegt: “Goh suuden dan wel Duutsers weze, want ik zie nergens een hakenkruis”. De verkenningswagens hebben alleen van die balkenkruizen die de Duitsers ook op hun vliegtuigen hebben. Bij de Ringmuur staat een groepje mannen te debatteren.

 

Wanneer de Duitse wagens even later de hoek van de Noorderhaven om komen rijden, stuift de groep verschrikt uiteen waarbij één van de mannen van schrik zijn klompen vergeet. Het Oberkommando Van de Duitse Wehrmacht meldt vol trots op 11 mei 1940: “Harlingen und die Ostküste der Zuidersee werden erreicht”. Harlingen is bezet en zal dat blijven tot 17 april 1945.

 

  • We schrijven mei 1940. Het zal nog bijna vijf jaar duren voordat Harlingen wordt bevrijd. De foto-expositie "75+1 jaar Vrijheid" met foto’s van de bevrijding en de daaropvolgende bevrijdingsfeesten zijn van 17 april tot en met 8 mei te bewonderen in de etalages van lokale ondernemers.

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Deze week in Afslag Harlingen bij Omroep RSH

16-04-2021

HARLINGEN - Zaterdag 17 april is er van 11.00 - 13.00 uur bij Omroep RSH weer een nieuwe aflevering van Afslag Harlingen, Harlingenboeit.nl geeft alvast een tipje van de sluier.

Samen naar een aardgasvrije gemeente Harlingen en Waadhoeke

16-04-2021

HARLINGEN - In 2050 wordt er in Nederland geen aardgas meer gebruikt voor het verwarmen van woningen of voor het koken.

Vacature: Beleidsadviseur Sociaal Domein (jeugd)

16-04-2021

HARLINGEN - Het intergemeentelijke beleidsteam Sociaal Domein Noardwest Fryslân zoekt per direct een: Beleidsadviseur Sociaal Domein Aandachtsgebied Jeugd 32 uur per week.

Reacties