HOOP

HOOP

De Harlinger Onafhankelijke Ouderen Partij richt zich op het algemeen belang, door in brede zin oog te hebben voor zorg, welzijn en veiligheid. HOOP is een partij voor iedereen!
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Tijdens onze openingstijden kunt u gewoon bij ons binnenlopen, Voorstraat 94, of bel ons op 0517–212140 voor het maken van een afspraak.
Lees verder...
CDA Harlingen

CDA Harlingen

De kracht van de samenleving: Zorgen voor elkaar. Het CDA streeft naar een samenleving waar mensen zoveel als mogelijk mee kunnen doen. Wij zijn dichtbij en benaderbaar.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
VVD Harlingen

VVD Harlingen

Harlingen blijft goed, wordt beter. Naar een bloeiend Harlingen!
Lees verder...
GroenLinks Harlingen

GroenLinks Harlingen

GroenLinks: voor een groene en sociale gemeente. Het is tijd voor verandering. Voor nu en later.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Zin in een feestje?

Zin in een feestje?

Dat komt goed uit, want het is feest bij PLUS Lunenborg! Ook dit jaar kun je weer sparen voor het enige echte PLUS Boodschappenpakket!
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger Belang

Harlinger Belang

Het belang voor onze stad en haar inwoners staat voor ons centraal, jullie belang is ons belang.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

‘De jongens moeten gepakt, dat gedonder moet uit zijn’

23-04-2021

HARLINGEN - In het kader van de bevrijding 76 jaar geleden publiceren we komende weken korte verhalen van Johnny de Groot en foto's van de oorlog en de bevrijding in Harlingen.

‘De jongens moeten gepakt, dat gedonder moet uit zijn’ Jochem Stegeman (17), Wietse de Windt (17), Tommy Kuurstra (17), Gerrit Haagsma (17), Keimpe Glastra van Loon (18), Henk Mensink (18), Jopie Roukema (18), Michel Witte (19) en Lieuwe Koopmans (19). Foto: Collectie Hannemahuis

Door Johnny de Groot

 

Het is onrustig in de zomer van 1941 in Harlingen. Regelmatig worden gebouwen beklad met teksten als ‘Leve de Koningin’ en ‘Leve de Vrijheid’ of het door Winston Churchill geïntroduceerde ‘V-teken’. En bij het Bloemenmagazijn ‘De vergeet mij niet’ op de Voorstraat, waarvan de eigenaar bekend staat als Duitsgezind, wordt geschreven dat ze ‘m nooit zullen vergeten. In september krijgt burgemeester Hannema een telefoontje van de Duitse Sicherheitspolizei (Sipo) uit Leeuwarden waarin hem wordt opgedragen iets te doen aan de Duits-vijandige activiteiten in Harlingen.

 

Eind september laat hij aanplakbiljetten ophangen waarin wordt opgeroepen om dergelijke uitingen van Duits-vijandige gezindheid na te laten. “Opschriften en teekens waaruit een dergelijke gezindheid zou kunnen worden geconstateerd, werden de laatste maanden op verschillende plaatsen in onze stad aangebracht, waardoor groote onheilen over onze gemeente en de bevolking kunnen komen. Laat men deze dingen niet doen, opdat niet onschuldigen de dupe worden van dergelijke daden”, valt er te lezen. Wanneer het kalken van leuzen vervolgens doorgaat is de maat vol en krijgt inspecteur van politie Tonny Jansen opdracht de zaak te onderzoeken. “De jongens moeten gepakt, dat gedonder moet uit zijn”, krijgt Jansen te horen van politiecommissaris Plember van Balen. Hij ondervraagt een aantal verdachte personen. Dit levert in eerste instantie niets op, maar wanneer hij bij een kennis van hem een foto ziet met daarop een aantal jongens die het V-teken maken, laat hij de jongens op het politiebureau komen.

 

Stuk voor stuk krijgen ze de foto voorgeschoteld en wordt hen gevraagd of ze op de foto staan. Als ze dat bevestigen laat hij ze ongelezen een in het Duits gestelde verklaring ondertekenen. Eén van hen is de dan 19-jarige Lieuwe Koopmans. Over de verklaring die hij door Tonny Jansen moet onderteken schrijft hij: “Hij vertelde dat daarop stond dat ik toegaf dat ik op die foto stond. Ik kreeg de verklaring niet te lezen en hij werd ook niet voorgelezen. Alleen werd gevraagd of ik de verklaring wilde tekenen. Ik heb het maar gedaan. Dat ik het was die op de foto stond, daar kon ik toch niet onderuit”. Wat de jongens niet weten is dat ze met het ondertekenen van die verklaring bekennen dat ze ‘auf Gebäuden und Bedürfnisanstalten’ Duits-vijandige leuzen hebben aangebracht. Zo krijgt Jansen op slinkse wijze een valse bekentenis van hen op papier met grote gevolgen. Na een nacht in de cel op het politiebureau in Harlingen worden de jongens -in leeftijd variërend van 17 tot 19 jaar- naar Leeuwarden gebracht, overgedragen aan de Sicherheitspolizei en opgesloten in het Huis van Bewaring. Het ergste moet dan nog komen. Veertien dagen later worden ze op transport gesteld naar het beruchte Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort waar ze wekenlang op hardhandige wijze kennis maken met de wreedheden van de SS en getuige zijn van de verschrikkingen die joden en Russen in het kamp worden aangedaan.

 

Eind november krijgen de ouders van de jongens boetes opgelegd. Als de boetes zijn betaald worden de jongens enkele weken later vrijgelaten. “Na ruim acht weken waren we weer thuis”, schrijft Lieuwe Koopmans na de oorlog. “Van de vijfenzeventig kilo die ik woog voor vertrek waren er nog maar vijftig over.

 

  • We schrijven december 1941 wanneer de jongens weer terug zijn uit Polizeiliches Durchgangslager Amersfoort. Het zal nog bijna drie-en-een-half jaar duren voordat Harlingen wordt bevrijd. De foto-expositie "75+1 jaar Vrijheid" met foto’s van de bevrijding en de daaropvolgende bevrijdingsfeesten is nog tot en met 8 mei te bewonderen in de etalages van lokale ondernemers. 

 

Lees ook:

Algemeen Gemeente Politiek & Maatschappij

Meer nieuws

Tjebbe Tammes ontvangt onderscheiding voor heldendaad!

23-04-2021

HARLINGEN - Door de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is aan de heer Tjebbe Tammes (37 jaar) een oorkonde toegekend.

Weekbericht GGD Fryslân 16 tot en met 22 april 2021

23-04-2021

HARLINGEN - Weer corona-vaccinatierecord, afstand houden blijft nodig.

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 16 - 2021

23-04-2021

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 19 t/m 23 april 2021.

Reacties