Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

‘De Bouwvereniging’ kleine corporatie, groots in kwaliteit duurzaam woningbezit

24-11-2021

HARLINGEN - Ieder jaar zijn er benchmarkcijfers die beeld geven van de prestaties van woningcorporaties.

‘De Bouwvereniging’ kleine corporatie, groots in kwaliteit duurzaam woningbezit Harlingen vanuit de lucht, fotograaf Joachim de Ruijter.

Er wordt gemeten op verschillende onderdelen/thema’s.

 

De Bouwvereniging in Harlingen, in de benchmark genoteerd als XS (extra small) corporatie, scoort in 2021 weer mooie cijfers. De corporatie is klein van omvang, telt bijna 2.500 woningen, maar timmert de laatste jaren flink aan de weg.

 

Kwalitatief goede en duurzame woningen

Het woningbezit van de Bouwvereniging staat er goed bij. Uit de landelijke meetresultaten van Aedes komt de Bouwvereniging op energiegebied als beste uit de bus. Als duurzame corporatie staat de Bouwvereniging met haar energie-index, na woningstichting Goede Stede Almere, op nummer 2 van Nederland.


Petra van der Wier, directeur-bestuurder ‘Sinds 2014 hebben we flink geïnvesteerd in het verduurzamen van ons woningbezit. Dit komt ten goede aan de betaalbaarheid voor onze huurders. Vooral nu de energiekosten stijgen, scheelt dit op de energierekening van de huurder.’ Sinds 2019 heeft het woningbezit gemiddeld energielabel A.

 

Duurzaamheidsslag

Op luchtfoto’s van Harlingen valt het grote aantal zonnepanelen meteen op. Op vrijwel alle huurwoningen van de Bouwvereniging, waar het mogelijk is, liggen zonnepanelen. De woningvoorraad heeft de laatste jaren een duurzaamheidsslag ondergaan, waarbij de woningen goed zijn ingepakt en geïsoleerd.
 

Nieuwbouw

De Bouwvereniging heeft in 2019 tot nu zo’n 113 nieuwbouwwoningen opgeleverd. De nieuwbouw heeft een gunstig effect op de cijfers van duurzaamheid en beschikbaarheid van betaalbare woningen. In 2022 wordt weer een aantal nieuwbouwwoningen opgeleverd.

 

Aandacht is er nog voor het terugdringen van het gasverbruik. In het bestaande bezit zijn nog geen woningen van het aardgas afgehaald. Die slag wil de corporatie de komende jaren voorbereiden, waarbij er aansluiting gevonden moet worden in de warmtetransitie visie van de gemeente.

 

Huurders missen het persoonlijke contact

Huurders waarderen de corporatie met gemiddeld een 7,3 een voldoende. Dit is een lagere waardering voor de dienstverlening, dan de jaren daarvoor. ‘Corona speelt hierin een belangrijke rol. Uit de benchmarkgegevens maken wij op dat het persoonlijk contact wordt gemist. We willen betrokken zijn en dichtbij onze huurders staan. Corona vraagt van ons een andere manier van werken. Dit signaal pakken we op’, aldus Petra van der Wier.  

 

Totale lasten woningcorporaties stijgen sterk

Door de sterke stijging van heffingen en belastingen zijn de totale lasten van woningcorporaties de afgelopen jaren gestegen. Dit is zorgelijk, maar hier heeft een woningcorporatie zelf geen invloed op. Als deze trend doorzet, kunnen woningcorporaties geen invulling geven aan het verder verduurzamen of toevoegen van nieuwbouw.


Kijken we naar de beïnvloedbare lasten, dan zijn deze na jaren van afname nu redelijk stabiel gebleven. De beïnvloedbare lasten vallen bij de Bouwvereniging in de categorie A. Dat betekent dat de lasten laag zijn ten opzichte van andere woningcorporaties.

 

Algemeen

Meer nieuws

Uit de schatkamer van... Henk van Slooten

24-11-2021

HARLINGEN - Donderdag 25 november is er van 19.00 tot 20.00 uur weer een 'Uit de schatkamer van...' bij Omroep RSH met Henk van Slooten, één van de oprichters van Omroep RSH, als gast.

Razende Roeland raast onverstoorbaar door

24-11-2021

HARLINGEN - Het is weer tijd voor de metal vitamine dus dan is het donderdagavond 21.00 uur.

Kringloopwinkel open

24-11-2021

HARLINGEN - De Estafette kringloopwinkel van Omrin aan de Industrieweg 12 in Harlingen is gewoon open.

Reacties

De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Plus Lunenborg Plus Lunenborg Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats IJssalon Min12 IJssalon Min12 Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus The Shamrock The Shamrock Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Karsten Wonen Karsten Wonen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Visie Events Visie Events Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda
Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Copini Opticiëns Copini Opticiëns IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn BENG Evenementen BENG Evenementen Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen The Shamrock The Shamrock Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Visie Events Visie Events Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen