Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Pilot Harlingen

Pilot Harlingen

Bijblijven over de zoutwinning bij Harlingen? Bezoek Pilot Harlingen en abonneer je op de nieuwsbrief!
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Ga jij de uitdaging aan? Bij PLUS Lunenborg spaar je de Domino Challengers van zondag 22 mei t/m zaterdag 2 juli 2022.
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

100 jaar voetbal in Harlingen

20-12-2021

HARLINGEN - Uit de samensmelting van RKVV Robur (1921) en v.v. Harlingen (1923), ontstond fc Harlingen.

100 jaar voetbal in Harlingen v.v. Harlingen 1 begin jaren 60 op de Balklandbrug: Geert de Haan, Johhny Lighthart, Piet Sikkema, Kees Jacobs, Rinnie Hoekstra, Klaas de Vries, Dirk van Zon, Melle Scheffer, Sietse Broersma, Jopie de Vries, Wally Steinvoorte, Bouke Jorna, Harm Hateboer en Jelle Wassenaar.

Deze week: HZC v.v. Harlingen van 1963 tot en met 1980.

Los van de sportieve prestaties zijn de seventies belangrijk voor de ontwikkeling van sportief Harlingen en vooral ook de voetbalsport. In 1970 wordt sporthal ‘De Waddenhal’ aan de Achlumerdijk geopend. Naast de Waddenhal (nu ijsbaan) wordt met de jongste jeugd kaboutervoetbal gespeeld onder leiding van Kees en Miep Leijen. Al snel krijgt het terreintje de titel ‘Kabouterstadion’.

 

Met de opening Waddenhal komt ook het zaalvoetbal tot wasdom. In 1971 erkent de KNVB, onder zware druk, het damesvoetbal. In 1973 viert Harlingen haar 50-jarig bestaan en in 1974 komt er, ongelofelijk, verwarming én warm water in de kleedgelegenheden op het Balkland. In 1976 wordt ‘Het Honk’ geopend door Piet Mier, voorzitter van VVH en aannemer Anne De Vries. 

 

           

 

Maar ook ontstaat in die periode het zomeravondvoetbal én het Soosvoetbal waarmee geld werd ingezameld voor de Soos verstandelijk gehandicapten. Die wedstrijden binnen zowel het zomeravond voetbal en de soos werden op het scherpst van de snede gespeeld. Niet zelden werd er even gestaakt om de gemoederen te laten bedaren.

 

 

In de jaren 80 ontstaat ook het schoolvoetbal waarbij de drie voetbalverenigingen om de beurt dit evenement (van de gemeentelijke sportraad) mogen organiseren. De aanloop naar een belangrijke periode in de Harlinger voetbalgeschiedenis ligt in de jaren 60. In 1963 promoveert Harlingen naar de 1ste klas van de KNVB. Deze sportieve bloeiperiode duurt tot 1968 als het eerste degradeert naar de 2de klas. Het wordt vier jaar later nog erger als de club in 1972 naar de 3de klas wordt verwezen. 1973 viert de v.v. Harlingen haar 50-jarig bestaan en vanuit dat jubileum promoveert het eerste in 1974 naar de 2de klas KNVB. Een jaar later keert v.v. Harlingen terug in de 1ste klas van KNVB en breekt er opnieuw een bloeiperiode van 5 jaren aan.

 

Zaalvoetbal: voetballen in de Veilinghal (nu Jumbo) maar vanaf 1970 in Waddenhal Achlumerdijk en nu in de hal aan de Westerzeedijk. De voetballers uut het Oosterpark mutte nou een heel eind om maar dat kán een goeie training wese....

 

 

Doen mij de koelkast maar

Bij 100 jaar voetbal in Harlingen ontkom je niet aan zaalvoetbal. Met de komst van de Waddenhal en de oprichting van zv Exstador (weet u het nog? Sip Luxwolda en vers. Bulthuis – ‘grandioos!’) komt dit voetbal in de zaal tot grote wasdom. Tot de opening van ‘De Waddenhal’ aan de Achlumerdijk in 1970, werd er gespeeld in de veilinghallen waar nu de Jumbo staat. De aversie tegen dit technisch hoogstaand spelletje voetbal, van de voetbalclubleidingen in de stad was wellicht niet onterecht omdat het te blessure gevoelig zou zijn waardoor selectiespelers zondag niet de wei in konden. Het heeft zelfs geleid tot ruzies en het heeft spelende leden gekost. Regel was tot en met woensdag mocht het wel maar daarna niet meer. Harlingen was de bakermat voor het Friese zaalvoetbal.

 

Ondanks de tegenstand binnen het veldvoetbal kader, neemt het nog steeds een belangrijke plaats in bij het Harlinger sportleven. En wellicht daarom ook organiseert de v.v. Harlingen vanaf 1980 het Havenstadzaalvoetbaltoernooi op 31 december. Ook dit jaar gaat het evenement niet door vanwege de pandemie die de wereld al meer dan 90 weken in haar greep houdt: Corona! Het breidde zich uit met horeca zaalvoetbal, later bedrijfsvoetbal met mooie verslagen in de Harlinger Courant. Onderlinge ‘vetes’ speelden een grote rol. Humor was er ook natuurlijk het is tenslotte Harlingen. Derde helft in de kantine Waddenhal. Auke Douma was uitbater. Half elf: “we gaan sluiten, wil iemand nog wat uut de keuken?” Kees Knier: ‘Doen mij de koelkast maar’. De Dokkumer Douma kon die Harlinger humor niet goed aan. Nog een zaalvoetbal anekdote. Wiebe van Dijk had van alle jongens wel shampoo gebruikt na een wedstrijd want hij had zelf nooit iets mee. Tot hij op enig moment heel joviaal een enorme fles ‘shampoo’ in de douchegelegenheid plaatste: “Foar jimme maakt ‘t maar op. Ik se veul van jimme bruukt...” En Wiebe weg. De ploeg enthousiast flink de flacon rond laten gaan, en “wat is dit foor spul, ut skuums niet...” Klopt hoor het was een fles vol slaolie....!

 

Markante mensen

Markante gebeurtenissen worden natuurlijk tot stand gebracht door markante persoonlijkheden. Een bloemlezing, die natuurlijk niet compleet is maar een beetje een beeld schetst van de ‘voetbalfamilie v.v. Harlingen’. Spelers, die ook in het betaalde circuit terecht konden: Johnny Ligthart, Jetze Pascal, Bruno Scheffer, Jan Brouwer, Klaas Justus de Vries, J. P. Bosma, Menno Huizenga, Ronnie Bambach en Rikus Oswald. Trainers: Jelle wassenaar, Barry Hughes, Jan Hoekema, Willem Spindelaar, Klaas Stoffels, Jan Slotemaker, Joop Ruiter en Johnny Ligthart. Zonder bestuur wud ut oek niks en in de loop der jaren: Cleem Heeger, Bouwe Bolman, Piet van der Moolen, Henk van der Veen, Jelmer van der Hoek, later Doede oek nog, Piet Mier, Harm Hateboer, Pier Glas (ook een verdienstelijke Sinterklaas!) Hennie Rustebiel, Gerrit van Keulen, Joop van der Ven, Willem Tienstra en op dit moment geeft Nico Beuker leiding aan de club. Jeugdtrainers én vrijwilligers zijn onmisbaar bij Harlingen onder andere: Henk Hooghiemstra, Japie Ploegstra, Jan van Houten en Kees Jacobs. Maar ook Jorrit Haan, Age Tichelaar, Henkie (Pummie) Nagel, good old Bertus Nieuwenburg, Anne de Vries, Jan Teensma, Henkie Feenstra, en Nellie Souverein. Ze staan ook natuurlijk voor al die elftalleiders, kantine bemensing, schoonmaakploeg, materialen en chauffeurs die in de afgelopen eeuw het gezicht waren en nog steeds zijn van voetballend Harlingen.

 

Bronnen:

Archieven van: Piet van der Moolen; De Harlinger Courant; Guus van Hurck; rkvv Robur; en v.v. Harlingen. Boeken: Tot Heil Onze Ribbenkast / 50 én 75 jaar v.v. Harlingen. Diverse clubbladen. Jubileum uitgaven: HZC, Harlingen, Robur. Magazine: De Harnser oktober 1983.

 

Meer nieuws

Oud Harlingen: Snel beleid rond kamerbewoning

20-12-2021

HARLINGEN - De vereniging Oud Harlingen heeft het College gevraagd geen bestemmingswijziging voor Voorstraat 101 / Noordijs 14 toe te staan.

Fakkeloptocht voor vrijheid trekt ruim honderd demonstranten (video)

20-12-2021

HARLINGEN - De protestmars in de vorm van een fakkeloptocht tegen de coronamaatregelen heeft zaterdagavond ruim honderd deelnemers getrokken.

Meewerken aan een schone en groene planeet?

20-12-2021

HARLINGEN - Begin met het toepassen van deze tips!

Reacties

Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Haarmode Cats Haarmode Cats Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail BENG Evenementen BENG Evenementen Copini Opticiëns Copini Opticiëns The Shamrock The Shamrock Hubo-Faber Hubo-Faber Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Plus Lunenborg Plus Lunenborg Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Food 80/20 Food 80/20 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Zensa Moda Zensa Moda Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Visie Events Visie Events
Fotografie Dorus Fotografie Dorus Visie Events Visie Events BENG Evenementen BENG Evenementen Zensa Moda Zensa Moda Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Hubo-Faber Hubo-Faber Karsten Wonen Karsten Wonen The Shamrock The Shamrock IJssalon Min12 IJssalon Min12 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Food 80/20 Food 80/20 Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Plus Lunenborg Plus Lunenborg Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten