RSG Simon Vestdijk 2021-2022

RSG Simon Vestdijk 2021-2022

Maak kennis met Simon Vestdijk! Ben je benieuwd? Meld je dan aan voor de beleefmiddagen, open dagen en voorlichtingsavonden en kom langs!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Spaar je club gezond

Spaar je club gezond

Van zondag 5 september tot en met zaterdag 13 november 2021 kunnen klanten van PLUS Lunenborg sponsorpunten sparen voor geselecteerde clubs en verenigingen in hun buurt.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

100 Jaar voetbal in Harlingen

31-05-2021

HARLINGEN - Uit de samensmelting van RKvv Robur (1921) en v.v. Harlingen (1923), ontstond fc Harlingen.

 In 2022, precies tussen de twee jubileumjaren in, wordt 100 jaar voetbal in Harlingen gevierd. In de aanloop naar 2022 verschijnt er elke maand in de Harlinger media een artikel over de geschiedenis van beide verenigingen. Afwisselend Robur en Harlingen. Deze maand: Robur en de periode van 1947 tot en met 1960.

 

Inleiding

Na de oorlog kwam het Nederlandse voetbal weer langzaam op gang en pas in 1947 kwam Robur weer tot leven. Op 27 juni van dat jaar meldt Robur zich aan bij de Friese Voetbal Bond met een juniorenelftal. Van die datum dateert ook het eerste officiële huishoudelijk reglement waarin o.a. bepaald wordt dat de clubkleuren geel en zwart zijn en het tenue bestaat uit een geel shirt, zwart broekje en geel-zwarte kousen. Omdat de inschrijfformulieren in ons bezit zijn gekomen, kunnen we ook melden dat het aantal leden 25 was waaronder twee niet-spelende leden. Dit waren H.J. Nak en P. Schaafsma die voetbalden bij HZC en waren bij Robur resp. trainer en penningmeester.

 

Jan Schotanus (81)

Jan Schotanus: “Ik begon bij de senioren, in het tweede elftal en speelde onder andere met Johny Ligthart, Jantje Outhuyse, Rein van der Meer, Johan Benning en Jan Schoot.”

 

Gaat het door?

Of de wedstrijden op zondag doorgingen werd vermeld in het opstellingen kastje bij slager Van der Meer, tevens voorzitter. Als het voetbal werd afgelast was voor veel spelers de zondag bedorven.

 

Achter in de kerk

Jan verteld: Er werd op zondag voor 12.00 uur thuis en uit niet gespeeld. In die tijd gingen de voetballers zondag naar de kerk, soms moesten ze voor dat de mis afgelopen was eerder de kerk verlaten. Alle voetballers zaten zover mogelijk achter in de kerk, konden ze stiekem vertrekken.

 

Bestuur en eerste selectie

Het bestuur werd gevormd door J.H. Vogelaar voorzitter en secretaris, P. Schaafsma penningmeester terwijl W.R. v.d. Meer, H.J. Nak en C.J. Kramer commissarissen waren. Deze laatste stond ook voor de administratie.

 

Competitie

In het eerste competitiejaar moest Robur het opnemen tegen Hallum, St. Annaparochie, DTD, Stiens en Dronrijp.

 

 

Het elftal bestond uit de volgende spelers: A. Bijl, D. Bouwmeester, J. v. Dijk, H. Jorna, B. Kramer, J. Ligthart, B. Ligthart, J. v.d. Meer, A. Mercx, O. v. Dijk, G. Schotanus, M. Vogelaar, J. v.d. Heide, Wilbrink, B. Wilbrink, Th. v.d. Zee, J. Zijlstra, S. Homminga en nogmaals een S. Homminga.

 

Siepie Homminga (88)

“We hebben een hoop lol gehad in die tijd. In 1950 werden we kampioen met ons elftal! Na het kampioenschap speelden we nog een wedstrijd tegen Harlingen.”

 

(Foto van Wilfred van der Meer, namen via Siep Homminga) Bovenste rij: Siep Homminga, Sietse Willekes, Rouke van der Meer, Klaas Rodenburg, Age Zijlstra, Cor Roorda, Bernard Wilbrink. Onderste rij: Jan Bruinsma, Piet Jorna, Age Zijlstra, Bram Bijl, Lieuwe Veltman

Doping

“’s Morgens voor de wedstrijd afgesproken in de tuin van Bijl, die kwam met een fles Hermosa aanzetten, waarvan ieder een slokje kreeg. Het was slecht weer. Robur moest meestal het onderspit delven tegen Harlingen, maar deze keer door de Hermosa wonnen de mannen met 3-0. We riepen in koor Hermosa en hadden nog lang plezier!”

 

Blauwhuis

“Ik vergeet nooit weer de wedstrijden tegen Blauwhuis, dat was altijd een hele strijd. Daar vielen altijd gewonden lachte Siep.”

 

Bloeiperiode

Voor het juniorenteam werden geregeld jeugdkampen georganiseerd, wat voornamelijk ten doel had nieuwe leden aan te trekken. Ze waren dan ook erg in trek. In de volgende twee jaren was de aanmelding van leden zodanig, dat er voor het seizoen 1949-1950 ingeschreven kon worden met één senioren-en twee junioren-elftallen. Het seniorenelftal kwam terecht in de derde klas van de FVB en had, net als de jeugdteams, moeite zich in deze klasse te handhaven. Het elftal bestond uit de spelers: J. Ligthart, G. Brandsma, J. Outhuyse, J. Schoot, Sj. Ligthart, J. Schotanus, P. Schaap, J. Schoot, R. v.d. Meer, A. Schaap en J. Benning. In deze jaren zat er een sterke groei in de vereniging, zodat het seizoen 1951-1952 werd ingegaan met vier elftallen waarvan twee A-en één B-junioren. Over het geheel kan gezegd worden dat er meer lijn en vooruitgang in de prestaties waren te bespeuren. De elftallen eindigden de kompetitie in de bovenste regionen terwijl het seniorenteam zelfs bij voorkeur promoveerde naar de tweede klas. Een goede prestatie voor een toch maar kleine vereniging.

 

 

 

(Foto van Gerda Schoot) Bovenste rij: Jan Ligthart, Wim Brandsma, Jantje Outhuijse, Jan Schoot, Johny Ligthart. Onderste rij: Jan Schotanus, Theo Schaap, Jan Schoot, Rein van der Meer, Arnold Schaap en Johan Benning.

 

Jantje Outhuijse (81)

In de begin jaren vijftig begon Jan te voetballen in de jeugd van Robur. “We speelden op het HBS-terrein, het huidige grote kunstgrasveld”, verteld Jan. “De eerste trainingen deed ik op gewone schoenen, voetbalschoenen had ik nog niet.” Het materiaal, de leren voetbal met veter, de trainingsballen, de kleed accommodaties uit en thuis waren nogal simpel.

 

Talent

Toeschouwers zagen in hem wel een goede voetballer. In de A-junioren stonden ze twee jaar achter elkaar tot een aantal wedstrijden voor het einde bovenaan, maar in de laatste wedstrijden gingen een paar betere spelers kaatsen en weg kampioenschap.

 

Jan Galema kwam met thee op de fiets

Na de junioren speelde Jan jarenlang in het eerste als laatste man en aanvoerder. Er was op het terrein geen kantine en maar een klein kleedhokje met een zinken bak als wasgelegenheid. In de rust van de wedstrijd van het eerste kwam Jan Galema vanaf de Trekweg langs het spoor de thee brengen op de fiets. De thee en andere spullen had hij in een korf voorop de fiets. De spelers zagen hem aankomen en wisten dan dat het bijna rust was.

 

Hans Schaafsma Topscoorder allertijden

Begin jaren ‘50 brak er een talent door bij Robur. In het eerste bekende seizoen 1953-1954 scoorde Hans direct 12 competitiedoelpunten in 16 wedstrijden. Robur 1 speelde in de 2eklasse van de FVB. Een jaar eerder promoveerde Robur vanuit de 3eklasse. Trainers waren er in die tijd nog niet. De opstelling regelde men onderling met de bestuursleden. Hans was geen eendagsvlieg in de opvolgende seizoenen bleek hij een echte goaltjesdief.

 

Het werd alleen nog maar beter toen er eind jaren ‘50, begin ‘60 de eerste trainers op de groep kwamen met bekende namen zoals Johan Jansen en Rimmie Baarda. In het seizoen 1959-1960 schoot Hans 27 keer raak in 16 wedstrijden. In totaal was hij goed voor 173 competitiedoelpunten voor zover bekend.

 

Johan Outhuijse, die nog twee jaar met hem samenspeelde meldt: “De twee Hansen: “Schaafsma” en “Pouwels”, zwagers en vaste waarde voor eerste elftal, ik heb nog twee seizoenen met hun gespeeld ook nog met Henk Hooghiemstra die later naar Harlingen ging. Hans werkte op de secretarie van de gemeente Harlingen en kreeg een aanbieding van sportclub Heerenveen. Hij eiste in dat contract een dezelfde baan en functie bij de gemeente Heerenveen en dat kregen ze niet voor elkaar dus bleef hij bij Robur. Ook vond hij dat Geel/zwart hem beter stond dan Rood/wit en was hij een zwager van Nico Faber ook jaren Robur lid”! Hans Schaafsma en Jan(tje) Outhuijse speelden in het Friese FVB elftal met o.a. Piet Goeres uit Akkrum!

 

Hans vertrok eind jaren ‘60 naar Groningen waar hij ook trainer werd van Lycurgus en Beijnums. Ook ontving hij een lintje voor al zijn werkzaamheden. Helaas is Hans veel te vroeg overleden, maar brengen we hem op deze manier weer even tot leven!

 

Foto: Hans Schaafsma 1953-1965: Topscoorder aller tijden met 173 competitiedoelpunten.

 

Topscoorders allertijden:

1. Hans Schaafsma 173

2. Niels Outhuijse 145

3. Sander Zeilmaker 126

4. Douwe Kamsma 95

5. Koos Metz 90

6. Hilko Mulder 86

7. Eelke Ligthart 73

8. René Metz 70

9. Andre Kienstra 47

10. Geert Zeilmaker 46

 

Afsluiting

Over een maand gaan we verder met de ontwikkelingen die v.v. Harlingen doormaakte in de periode na de oorlog. Heb je ook nog verhalen, anekdotes of oude foto’s uit plakboeken dan ontvangen we deze graag via redactie@fc-harlingen.nl

 

Algemeen Sport & Recreatie

Meer nieuws

Geduldig krabben tijdens NL Doet

31-05-2021

HARLINGEN - Ook wethouder Paul Schoute stroopte zaterdag in het kader van NL Doet de mouwen op.

Video - Afscheid burgemeester Roel Sluiter

31-05-2021

HARLINGEN - Afgelopen vrijdag is tijdens een buitengewone raadsvergadering afscheid genomen van Roel Sluiter als burgemeester van Harlingen.

Reacties

The Shamrock The Shamrock Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Visie Events Visie Events Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Zensa Moda Zensa Moda Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Hubo-Faber Hubo-Faber Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Fotografie Dorus Fotografie Dorus Plus Lunenborg Plus Lunenborg BENG Evenementen BENG Evenementen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Karsten Wonen Karsten Wonen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Fotografie Dorus Fotografie Dorus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen The Shamrock The Shamrock Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Food 80/20 Food 80/20 Plus Lunenborg Plus Lunenborg