Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

100 jaar voetbal in Harlingen

22-04-2022

HARLINGEN - Uit de samensmelting van R.k.v.v. Robur (1921) en v.v. Harlingen (1923), ontstond fc Harlingen.

Dit jaar, precies tussen de twee jubileumjaren in, wordt 100 jaar voetbal in Harlingen gevierd. In de aanloop naar het jubileumweekend op 16 en 17 september verschijnt er elke maand in de Harlinger media een artikel over de geschiedenis van de verenigingen. Afwisselend Robur en Harlingen. Deze week: R.k.v.v. Robur van 1990 tot en met 2000.

 

Robur volwaardige voetbalclub

Veel lezers zullen de jaren ‘90 van de R.k.v.v. Robur nog wel herinneren. Zo’n dertig jaar geleden werd het 2-punten systeem vervangen door 3 punten per gewonnen wedstrijd. In 1996 werd het 75- jarig jubileum uitgebreid gevierd in de voor Robur zo herkenbare feesttent en ook onderging de club, na herhaaldelijk verzoek, een prachtige metamorfose van de accommodatie. Voorzitters Koos Kamsma, opvolger Henk Metz en Rients Cornel hebben met alle bestuursleden veel tijd en energie gestoken in de lobby met de gemeente, wat uiteindelijk resulteerde in een extra speelveld, groter trainingsveld, nieuw clubgebouw en boxen. “Vele handen maken ligt werk” was het motto. Veel handige vrijwilligers hielpen bij de totstandkoming van het nieuw complex aan de Vierkantsdijk. Robur was uit zijn voegen gegroeid met een ledental dat richting de 300 was opgelopen. Alle jeugdteams enkel of dubbel bezet van F tot A. 3 dames- / meisjeselftallen en 5 seniorenteams.

 

Boven v.l.n.r.: Annemarie Dijkstra, Age Peter Zijlstra, Maurice van der Plaats, Jelle Talhout, Johan Brandsma, Ander Kienstra, Bennie Zeilmaker, Wilfred van der Meer, Chris Douwsma, Koos Metz, Folkert Bijlsma.

Onder: v.l.n.r.: Jelle Helvrich, Klaas Bouma, Hilko Mulder, Niels Outhuijse, Bennie van Dijk, Rene Metz, Richard Kienstra, Marco Pleiter en Hielke Jager.

 

Beleid: “Op weg naar kwaliteit”

In 1991 verscheen uit de hand van penningmeester en vicevoorzitter Ferdinand Willikes het eerste beleidsplan van de club. Het bestuur constateert een gebrek aan kwaliteit binnen de club. Voor de continuïteit van de club worden enkele doelstellingen geformuleerd, waaronder een verbetering van de accommodatie en een kwaliteitsinjectie van de sportieve prestaties. Er wordt gesproken van een achterstandsituatie ten opzichte van de v.v. Harlingen en Zeerobben. Toch blijkt de verhouding “gezelligheid” – “sportieve prestatie” een bepaalde aantrekkingskracht houden, gezien het toenemende aantal leden en vrijwilligers.

 

 

Boven v.l.n.r.: Rinus Tuithof, Albert Kooistra, Joop Jilderts, Eddy Bakker, Gideon Pijpaert, Jelle Pol, Ale Olivier. Zittend: Nico Elzinga, Geert Terpstra, Hein Tuithof, Frans Jilderts, Cees Pol en Piet Hoekstra.

 

‘t Vierkantsje

Rinnie ten Wolde en Magriet Hobma waren de stille krachten achter het weekbulletin van Robur: ‘t Vierkantsje. Hierop was het volledige programma te lezen van alle uit- en thuiswedstrijden, met de begeleiders en ook alle namen van de spelers, scheidsrechter en contactinformatie. Gezien er in een weekend soms 15 tot 20 wedstrijden werden gespeeld, kun je nagaan hoe een tijdrovende en foutgevoelige klus dit was.

 

Familie Schouten

Piet Schouten is van oorsprong geen Harlinger, maar geboren in Berlikum. Gerda een rasechte Harlingse. Toen hij in Harlingen kwam wonen ging hij geregeld kijken bij het eerste van de v.v. Harlingen en kwam zo in aanraking met het voetbal hier. Toen zoon Hans halverwege de jaren tachtig ging voetballen moest er ook wel gereden worden naar uitwedstrijden en zo kwam Piet terecht bij de R.k.v.v. Robur. Hij werd later door Bennie van Dijk gevraagd om leider te worden van het derde elftal, dat was maar voor een jaar. Hij ging over naar het tweede elftal als leider en zou dat vijftien jaar blijven doen. Gerda raakte betrokken bij Robur door de kaartavonden en werd later gevraagd om kantinedienst te draaien. Het tweede elftal is meestal binnen een vereniging het moeilijkste elftal om te begeleiden. Je speelt bijna nooit met hetzelfde team. Over het afstaan van spelers aan het eerste deed Piet nooit moeilijk. Het eerste gaat voor. Zelf werd het tweede elftal vaak aangevuld met spelers uit de A-junioren. Hoogtepunt van het leiderschap van het tweede elftal was het kampioenschap dat werd behaald. Zoon Hans was ernstig ziek en moest vaak opgenomen worden. Als het kon speelde hij later weer mee. Toen hij stopte met voetballen werd hij scheidsrechter. Ondanks de slopende ziekte was hij altijd vrolijk en opgeruimd en kon goed relativeren. Op jeugdige leeftijd is hij overleden. Als herinnering aan Hans heeft Jan Helvrich een bokaal van het jeugdtoernooi naar hem genoemd en is er een aantal keren een Goede Doelen toernooi van alle drie Harlinger voetbalclubs georganiseerd voor de Kika en de kankerbestrijding. Piet begeleidde als het eerste thuis speelde de scheidsrechters. Dat werd enorm gewaardeerd. Samen met dochter Sanne ontvangen ze al ruim twintig jaar de gasten en de scheidsrechters. Vaak komen de scheidsrechters meerdere keren per jaar terug en voelen zich dan echt thuis. Door de fusie met de vv Harlingen is er wel het een en ander veranderd, was eerst best wennen. Hoe lang Piet en Sanne het ontvangen van de tegenstanders en leidsmannen nog doen hangt o.a. van de gezondheid af en het plezier erin.

 

Boven: Ronnie Pollema, Menno Kuipers, Rients Cornel, Andre Kienstra, Peter Hartogs, Rene Metz, Steven Zijlstra, Kerst Heida. Onder: Nieky Dekker, Feikema, Jelle Helvrich, Age Peter Zijlstra en Anton Kuipers.

 

Robur 1 en trainers

Het eerste elftal van Robur groeide in de jaren ‘90 uit tot het Volendam van die tijd. Onder het trainersduo Henk Metz en Joop Sopacua werd promotie naar de 4 e klasse van de KNVB afgedwongen. Na winst op OSI werd de periode en tweede plaats in de hoofdklasse van de FVB veiliggesteld achter kampioen T.F.S. Robur kon zich het opvolgende seizoen niet handhaven en degradeerde om vervolgens in het seizoen ‘94-’95 weer te promoveren naar de 4e klasse wederom vanuit de tweede plaats en een periodetitel. Hielke Jager was de nieuwe trainer aan het roer van de selectie. Er kwam versterking vanuit de v.v. Harlingen en uit de eigen jeugd. Na een goed begin van het seizoen in de vierde klasse, waarin Robur dicht bij de periode was, volgde weer een mindere fase. Onder trainer Hans Blom speelde Robur in de nieuwe 5e klasse niet hoogstaand maar wel sportief, want de sportiviteitsprijs werd uitgereikt door de KNVB. In het seizoen ‘99-’00 werd Guus Janssen trainer. Helaas net geen kampioenschap. Wel weer promotie vanuit de nacompetitie. Technicus Bennie Oosterwijk was de topscoorder in ‘94-’95 met 20 doelpunten. Koos Metz had ook een neusje voor de goal en maakte in zijn carrière 197 doelpunten waarvan 90 competitiedoelpunten. Koos vertelt: We speelden een wedstrijd tegen en in Irnsum. Ik kende de club goed omdat mijn vader er trainer is geweest. In deze wedstrijd bij de stand 0 – 0 kreeg Irnsum een vrije trap. Wij vormen een muur en een speler van Irnsum gaat voor ons staan. Ik had het lumineuze idee een klein kneepje in zijn zij te doen. Nou dat heb ik geweten. Hij draaide zich om en haalt vol uit op mijn kaak. Hoop tumult natuurlijk. Ik groggy, speler van Irnsum krijgt rood (10 wedstrijden schorsing) en de wedstrijd wordt gestaakt. Paar weken later moet de wedstrijd worden uitgespeeld 19 minuten. Vijf minuten voor tijd maak ik de 0 – 1 en de overwinning was een feit. Dat was een leuke revanche op een achteraf triest incident.

 

Boven v.l.n.r.: Atie van Dijk, Guusta Zuurbier, Lisa Ligthart, Karjan Backer Dirks, Petra Helvrich, Annemarie Kelder, Tjitske Kingma, Joke Miedema. Onder v.l.n.r.: Henk Jonkman, Liesbeth de Bruin, Janneke Visser, Annelies de Jong Ardien Nieuwenhuis, Alice Portier, Attie de Bruin, Coby van Grootveld, Eelke Ligthart en Rinnie ten Wolde.

 

Damesafdeling

Johan Ligthart en Gerrit Abma waren de trainers van de dames in een zeer succesvolle periode. Zo werd 2x de bekerfinale gehaald en ook werd er 2 jaar op rij op districtsniveau in Noord-Nederland gespeeld. De wedstrijden werden bezocht per bus met vaste chauffeur Eddie. Ook werd een 3e plaats behaald bij het prestigieuze FEC-zaalvoetbaltoernooi. Later meer…

 

Bestuur

Het hoofdbestuur werd in de jaren ‘90 versterkt met gedelegeerden uit commissies. Koos Kamsma bleef tot 1997 voorzitter en werd opgevolgd door Henk Metz na een periode van 14 jaar. Peter Mulder was de secretaris als vervanger van Jacob de Bruin. Ferdinand Willekes vervulde de rol van penningmeester. Herman de Bruin was de kantinebeheerder, Willie Hobma had de zorg over materiaal en onderhoud accommodatie. M. Damsma (damesafdeling), Willem Klumper (Activiteitencommissie) en Gerrit Esveld (Jeugdafdeling) completeerden het bestuur. Voor voetbaltechnische zaken kwam een vacature. Theo Outhuijse werd jeugdvoorzitter.

 

Sponsors en ereleden

In de jaren ’90 kenden we achtereenvolgens de volgende shirtsponsors: ‘t Pypke, Pizzeria San Marino, GPTV en het Bekerhuis. De Sponsoring werd langzamerhand uitgebreid naar andere elftallen, waardoor ook jeugdteams er een stuk netter opstonden! Koos Kamsma (jarenlang voorzitter), Rients Cornel (organisator van het nieuwe complex & sponsor) en Jacob de Bruin (bestuursfuncties) werden eind jaren ‘90 uitgeroepen tot erelid van de club voor bewezen diensten.

 

Boven v.l.n.r.: Ronnie van Dijk, Sjirk Koster, Teake Koster (Leider) Jouke Kamsma, Jitze Mulder, Alfonso Kwast, Guus Reijnen, Siem Pietersen, Joop Sopacua (trainer)

Onder v.l.n.r. Wouter Zijlstra, Robbie Bouma, Joost Outhuijse, Peter Faber, Bas Bolman, Willem Wielinga en Martin Faber

 

Jeugd

Zonder iemand te kort te doen waren er twee trainers, Gerrit Esveld bij de jongste jeugd en Joop Sopacua als hoofd-jeugdtrainer, die de kar trokken in de jaren ‘90. Daarnaast waren er allerlei vrijwilligers, die ook trainingen gaven, voor de begeleiding zorgden op de wedstrijddagen en als coach meegingen naar wedstrijden of de rol van scheidsrechter op zich namen. Het bestuur werd geleid door Albert Kooistra en later Jan Krol met assistentie van Margien Koopman, Gerrit Esveld en Bob Mendel. Jacob de Bruin neemt het wedstrijdsecretariaat over van Teake Koster. Het aantal jeugdleden neemt gestaag toe en er worden over het algemeen goede prestaties behaald door de diverse teams. De jeugdleden zagen elk jaar weer reikhalzend uit naar het weekendje Jever, in Duitsland waar de teams een toernooi speelden. Ook het eigen jeugdtoernooi blijft maar groeien onder bezielende leiding van Jan Helvrich.

 

Bron: Robur archief, Piet Hoekstra, Jan Helvrich.

 

 

 

Sport & Recreatie

Meer nieuws

Zeven genomineerden voor Anton Wachterprijs 2022

22-04-2022

HARLINGEN - Uit bijna negentig inzendingen selecteerde de jury zeven genomineerden voor de Anton Wachterprijs 2022, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar.

Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen week 16 - 2022

22-04-2022

HARLINGEN - Bekendmakingen van de Gemeente Harlingen van 18 t/m 22 april 2022.

Nieuw bij fc Harlingen, het informatieboekje!

22-04-2022

HARLINGEN - Het informatieboekje is tot stand gebracht door de jeugdcommissie bij fc Harlingen en is bedoeld voor de ouders/verzorgers van nieuwe leden.

Reacties

Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Visie Events Visie Events Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok IJssalon Min12 IJssalon Min12 Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Zensa Moda Zensa Moda Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Fotografie Dorus Fotografie Dorus The Shamrock The Shamrock BENG Evenementen BENG Evenementen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Plus Lunenborg Plus Lunenborg Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Karsten Wonen Karsten Wonen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Haarmode Cats Haarmode Cats Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail
Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zensa Moda Zensa Moda Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Visie Events Visie Events Karsten Wonen Karsten Wonen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Hubo-Faber Hubo-Faber BENG Evenementen BENG Evenementen