Programma TSRH2018

Programma TSRH2018

Kom tijdens The Tall Ships Races Harlingen 2018 de schepen bekijken, genieten van optredens en divers entertainment voor iedereen!
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
Harlinger Voordeelcheque!

Harlinger Voordeelcheque!

Spaar PLUSpunten bij PLUS Lunenborg! Bij diverse lokale ondernemers krijgt u nu een nog hoger rendement! Namelijk 100% spaarwinst.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Walvisvaart van de Noord- tot de Zuidpool, lezing en oude films in het Hannemahuis

HARLINGEN – Vrijdag 6 april 2018 is in het Hannemahuis een avond gewijd aan de geschiedenis van de walvisvaart in het Noord- en Zuidpoolgebied.

Datum: 6 april 2018

Tijd: 19:45 - 22:00

Locatie: Gehoorzaal Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg, HARLINGEN

Kunst & Cultuur

Voor de pauze vertelt Jur Leinenga over de Arctische walvisvangst in de achttiende eeuw en de betekenis van Straat Davis als vangstgebied. Na de pauze wordt een oude film vertoond over het werk aan boord van walvisvaarder de Willem Barentsz in Antarctica, met commentaar van oud-werknemer Dick Mellema.

 

De zeestraat tussen Groenland en Baffin Land, die naar zijn Engelse ontdekker 'Straat Davis' wordt genoemd, was vanaf het begin van de achttiende eeuw tot de vooravond van de Eerste Wereldoorlog een belangrijk vangstgebied voor de walvisvaart. In navolging van de Nederlanders, die in 1719 voor het eerst walvisvaarders hier naar toe stuurden, hebben ook Duitsers, Denen, Engelsen, Schotten en Amerikanen in deze uithoek van de wereld hun geluk beproefd. Volgens een schatting zouden tussen 1719 en 1911 in Straat Davis in totaal 28.394 walvissen zijn gevangen. Voor de achttiende eeuw schat Leinenga dat er 9.720 exemplaren zijn gevangen, dus een derde van de totale vangst in de tijd van de commerciële walvisvaart. Straat Davis was in de achttiende eeuw minder belangrijk dan Spitsbergen. Wat voor effect had de Europese aanwezigheid in Straat Davis voor de lokale walvispopulatie en voor de inheemse bevolking? Aan de hand van scheepsjournalen, reisverhalen en landbeschrijvingen geeft Jur Leinenga een beeld van de relaties van Europese walvisvaarders, zendelingen, kolonisten en kooplieden en de oorspronkelijke bewoners van deze streek, de Eskimo's.

 

Tijdens het tweede deel van de avond wordt een oude film van het werk aan boord van  walvisvaarder Willem Barentsz vertoond. Dick Mellema woont al 30 jaar in Harlingen, maar in de jaren 1959-1963 werkte hij op de Willem Barentsz. Zijn werk was aan boord de machines te onderhouden, hij was dan zeven à acht maanden van huis. Elke reis werd er een houten reservedek aangelegd voor de speksnijders die op schoenen met spijkers stonden om niet uit te glijden in het vet. Van Kaapstad was het nog één week varen naar de “Roaring Forties”(40-50 graden ZB, een stormgebied), daar doorheen naar het zuiden tot in Ross Sea, een diepe baai in Antarctica, in het ijs, waar hele scholen van allerlei soorten walvissen met hun jongen zwommen vanwege de overvloed van plankton. De walvissen met jongen mochten niet gevangen worden. Inspecteurs hielden dat in de gaten. Jagers jaagden met hun harpoenkanon, plantten daarna de vlag in de walvis en brachten de walvissen naar de Willem Barentsz. De Willem Barentsz ving wel 2500-3000 walvissen per seizoen. In 1964 stopte de subsidie van het Rijk en dat was ook het einde van de walvisvaarder Willem Barentsz. De walvisstand was ook sterk verminderd door het vele jagen.

 

Plaats: Gehoorzaal in het Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg.

Aanvang: 20.00 uur.
Toegang: € 5,- per persoon, inclusief koffie/thee. ’s Avonds: zaal open 19.45 uur.
Plaats reserveren: T 0517-413658 of E museum@harlingen.nl
 

Contact

Walvisvaart van de Noord- tot de Zuidpool, lezing en oude films in het Hannemahuis Walvisvangst, Dirk Danser 1747. Collectie Hannemahuis

Gehoorzaal Hannemahuis, zijingang Sint Christoffelsteeg
Voorstraat 56
HARLINGEN

0517-413658

Museum Hannemahuis

www.hannemahuis.nl

@Hannemahuis

Hannemahuis-125899878540

Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis BENG Evenementen BENG Evenementen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Visie Events Visie Events VVV Harlingen VVV Harlingen Dio Jurien Dio Jurien Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Hema Harlingen Hema Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Copini Opticiëns Copini Opticiëns Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Karsten Wonen Karsten Wonen Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Atelier de Groot Atelier de Groot ForHim Menswear ForHim Menswear Ons Food&Wine Ons Food&Wine HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje Plus Lunenborg Plus Lunenborg Vogelaar Audio Vogelaar Audio IJssalon Min12 IJssalon Min12 De Lichtboei De Lichtboei Haarmode Cats Haarmode Cats Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Almamater Almamater Zensa Moda Zensa Moda
Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Atelier de Groot Atelier de Groot Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Vogelaar Audio Vogelaar Audio Copini Opticiëns Copini Opticiëns Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Ons Food&Wine Ons Food&Wine Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht"