Van 19.00 tot 22.00 uur ontmoet heel Friesland elkaar in winterwarme sfeer om verhalen te vertellen en te beluisteren. Verhalen in huiskamers, musea, cafés, overheidsgebouwen, bij scholen, verenigingen, bedrijven en: in Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen.
Steengoed Harlingen
Het Hannemahuis zit vol verhalen over 'steengoed Harlingen'. Deze avond hoort u het naadje van de kous over de verborgen verhalen van het Hannemahuis.
Jaarringen tellen
Paul Borghaerts, dendrochronoloog en boerderijenonderzoeker uit Easterein, vertelt aan de hand van zijn onderzoek naar ouderdom en herkomst van hout door middel van houtboringen, over de ouderdom van het Hannemahuis, en waar men in de zestiende en zeventiende eeuw het hout vandaan haalde voor het bouwen van stenen kerken, huizen, boerderijen en boerenschuren in Friesland.
Sprekende spaarpotten
Medewerkers van het museum vertellen over steengoede Harlinger tegels en keramiek met verhalen over de mythologische Apollo en Daphne, vechtende echtparen, olifant Hansken met haar zwaardje, sprekende spaarpotten, visvergieten en schotels.
Bijzondere gevelstenen
Bijzondere gevelstenen, die vroeger in de Harlinger huizen waren ingemetseld, zijn bewaard gebleven en hebben in de ‘gevelstenenmuur’ in het Hannemahuis een plaatsje gekregen. De oudste is de ‘eerstesteenlegging’ op 15 mei 1553 door drost en olderman van Harlingen Christoffel von Sternsee. De steen zou afkomstig zijn van het op het Blokhuisterrein gelegen Blauwhuis (in 1650 verbouwd tot Westerkerk). De steen is door de tand des tijds nogal verweerd, maar met enige moeite is het familiewapen van Christoffel von Sternsee nog te herkennen.
Grafzerk als rioolafdekking
Negen zestiende-eeuwse grafstenen en memoriestenen zijn de enige overblijfsels van de bloeitijd van de kloosterkerk te Lidlum. Ze werden in 1967 bij graafwerkzaamheden achter de R.K. Sint Michaelkerk aan de Zuiderhaven gevonden en dienden als afdekking van een riool op de plaats van de ruïne van de op 5 november 1941 gebombardeerde oude school aan de Schritsen. De opschriften van deze stenen betreffen zonder uitzondering geestelijken. De stenen hebben voornamelijk gotische opschriften, veelal in gebogen linten, en miskelken. Op de stenen worden geestelijken genoemd uit Tjummarum, Zutphen, Spannum, Groningen, Harderwijk, Amsterdam, Vollenhove en Leeuwarden.
De toegang is gratis!