Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Expert Harlingen

Expert Harlingen

Wil je meer weten over het duurzaam verwarmen van je huis met infrarood? Kom langs!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Harlinger UITagenda

Harlinger UITagenda

De Harlinger UITagenda is de centrale agenda van alle evenementen en activiteiten in en rondom Harlingen.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Tweede editie Literair Festival Harlingen

HARLINGEN - Bibliotheek, boekhandel en museum in Harlingen organiseren samen op 25 juni de tweede editie van het Literair Festival Harlingen.

Datum: 25 juni 2022

Tijd: 16:00 - 22:00

Locatie: Literair Festival Harlingen, Harlingen

Eten, Drinken, Uitgaan Kunst & Cultuur

Het wordt dit jaar nog mooier en groter dan een jaar geleden. Het programma is inmiddels vastgesteld en de kaartverkoop is gestart. Het belooft een prachtig, afwisselend festival te worden, met grote namen uit de Nederlandse literatuur, maar ook lokale dichters, schrijvers en muzikanten.

 

Vorig jaar was het prachtig weer en ook dit jaar hoopt de organisatie op een mooie zomerdag, want het festival vindt voor een groot deel in de tuin achter Voorstraat 54/56 plaats. Op het buitenpodium staat onder andere Nelleke Noordervliet. Deze grande dame uit de Nederlandse literatuur, die onlangs nog een Gouden Ganzenveer won, biedt een kijkje in de keuken van haar schrijverschap. Na haar stapt Joost Oomen het podium op, dichter, schrijver, drummer, performer én -volgens de Volkskrant- het literaire talent van 2021. Ook auteur (Boven is het stil en De omweg) en columnist (voor o.a. Trouw) Gerbrand Bakker komt naar Harlingen. Net als Michel Krielaars (jarenlang Rusland-correspondent en nu chef boeken van NRC Handelsblad).

 

Ook binnen is van alles te doen. In de topstukkenzaal van het Hannemahuis vertellen uitgever Hille Faber en vertaler Friduwih Riemersma over het uitbrengen van De hichte beklimme wy, de Friese vertaling van het wereldberoemde inauguratiegedicht van Amanda Gorman. Die vertaling kwam er niet zonder slag of stoot, een bijzonder verhaal. Ook Sigrid Kingma, dichter van Fryslân, treedt op in de topstukkenzaal. Verderop in het museum, op het binnenpodium staat muzikant Esther de Jong met nummers over liefde, (ver)dwalen en hartpijn. En ZEA en Tsead Bruinja sluiten hun gezamenlijke Skuorre- en Tsjerketoer af op het Literair Festival Harlingen.

In de bibliotheek kunnen bezoekers doorlopend kijken naar of spelen met robotjes, greenscreen en 3D-printer. En bezoekers die even de handen uit de mouwen willen steken, kunnen een korte workshop wild writing volgen. Wie vorig jaar het festival bezocht, zal een aantal namen herkennen. Zo vroeg de organisatie Jankobus Seunnenga, dichter en muzikant (of poëet en droogkloot, zoals hij zichzelf noemt), ook dit jaar voor een optreden. Vorig jaar stond hij samen met Dick Vestdijk (de zoon van) op de planken, dit jaar neemt hij Joop van der Linden van de Amsterdam Klezmer Band mee. Ook Ronald Ohlsen, een echte Vestdijk-kenner kan dit jaar niet ontbreken.

 

Praktische informatie

Literair Festival Harlingen vindt plaats op zaterdag 25 juni in en achter museum, boekhandel en bibliotheek aan Voorstraat 54-56 in Harlingen. Het festival duurt van 16.00 tot 22.00 uur. Voorafgaand is de besloten uitreiking van de Anton Wachter Prijs. Tickets voor het festival kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Van der Velde Harlingen en online bij de bibliotheek: ontdekdebieb.nl/literairfestival.

 

Anton Wachter Prijs

Voorafgaand aan het festival is de uitreiking van de Anton Wachter Prijs 2022, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire prozadebuut van de afgelopen twee jaar. Annemarie Haverkamp won de prijs in 2020 en interviewt Simone Atangana Bekono, de winnaar van 2022 bij aanvang van het festival. Scholieren van RSG Simon Vestdijk doen een dichtwedstrijd en als de winnaars durven, biedt het Literair Festival Harlingen hen een podium om de gedichten ten gehore te brengen, als start van het festival.

 

De oorsprong van het festival

Al jaren organiseert Centraal Comité 1945 de Anton Wachter Prijs. Maar toen het comité in 2020 liet weten de prijs niet meer te kunnen organiseren, werd de bibliotheek gevraagd om de organisatie over te nemen. In samenwerking met de gemeente, Boekhandel Van der Velde en het Hannemahuis heeft de bibliotheek besloten er een jaarlijks festival van te maken. Waarbij eens per twee jaar ook de Anton Wachter Prijs voor het beste literaire prozadebuut wordt uitgereikt. Vorig jaar was de naam van het festival Literair Festival Vestdijk, maar de naam is vanaf nu Literair Festival Harlingen.

 

 

Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Royce Postma Schilderwerken Royce Postma Schilderwerken Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Karsten Wonen Karsten Wonen Wellheat Shop Wellheat Shop Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Zensa Moda Zensa Moda Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Haarmode Cats Haarmode Cats The Shamrock The Shamrock Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Copini Opticiëns Copini Opticiëns Fotografie Dorus Fotografie Dorus Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Hubo-Faber Hubo-Faber De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn
Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Karsten Wonen Karsten Wonen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas BENG Evenementen BENG Evenementen Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Wellheat Shop Wellheat Shop Copini Opticiëns Copini Opticiëns Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Visie Events Visie Events Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie