TSRH2018

TSRH2018

’s Werelds grootste traditionele Tall Ships varen op vrijdag 3 augustus Harlingen binnen en zijn daar t/m maandag 6 augustus te bewonderen.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Een gezellig avondje uit!

Een gezellig avondje uit!

Koffie, Lunch, Borrel & Diner! Met de kinderen of met een groep, bij Eetcafé De Lachende Koe in Harlingen kan dat.
Lees verder...
1 juni 2018

1 juni 2018

Harlingen Open Golf: een uniek sportevenement! Hét golftoernooi voor liefhebbers van de golfsport met hart voor Harlingen.
Lees verder...
De PLUS app!

De PLUS app!

Download de PLUS app. Met de PLUS app kun je snel en makkelijk een boodschappenlijstje maken en bijhouden op je mobiele telefoon.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Herbouw Willem Barentsz

Herbouw Willem Barentsz

Kom kijken en klim aan boord! Vanaf 31 maart 2018 weer open voor publiek, tot dan!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Westcord Hotels

Westcord Hotels

Wil jij werken bij een van de WestCord Hotels op Vlieland, Terschelling of Ameland? Bekijk de vacatures en solliciteer direct!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...
Alinex

Alinex

Regionaal uitzendbureau met verantwoordelijkheidsgevoel. Alinex is de regionale leverancier van flexibel personeel en 24/6 bereikbaar.
Lees verder...

Samen Tegengas Harlingen

HARLINGEN - We zijn het zat!

Datum: 2 juni 2018

Tijd: 11:00 - 14:00

Locatie: Frisia Zout, HARLINGEN

Politiek & Maatschappij Zorg & Welzijn

Op zaterdag 2 juni a.s. gaan in Harlingen actie- en belangengroepen uit meerdere provincies samen met verontruste bewoners uit o.a. Friesland, Groningen, Drenthe en Utrecht en verschillende politieke partijen hun krachten bundelen in een grote manifestatie tegen gas- en zoutwinning die mijnbouwschade veroorzaakt.

 

Drie rode kaarten

Diverse sprekers vanuit de actiegroepen en de landelijke, provinciale en gemeentelijke politiek, onder wie Tweede Kamerlid Sandra Beckerman, zullen zich uitspreken. Er worden drie grote rode kaarten uitgedeeld aan de mijnbouwbedrijven Frisia, Vermilion en NAM. De bodem is bereikt!

 

Op de voor deze manifestatie opgetuigde facebookpagina: “Samen Tegengas Harlingen” kunt u meer informatie vinden over de deelnemende actiegroepen, diverse sprekers en het verloop van onze manifestatie.

 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Het moet afgelopen zijn met gaswinning, omdat de risico’s en de kosten van de schade enorm zijn en niet meer opwegen tegen de baten. Frisia loopt weg voor schadevergoeding in Wijnaldum en omgeving. Het moet afgelopen zijn met plannen voor gas- en zoutwinning in de Waddenzee. De zoutwinning uit de Waddenzee kan leiden tot schade aan huizen in Harlingen en leidt tot aantasting van het door ons allemaal gekoesterde Waddengebied, Unesco werelderfgoed! Zoutwinning in Twente heeft geleid tot onaanvaardbare schade en risico’s waardoor de omgeving ernstig is aangetast. Daarnaast constateren we dat erdoor naast elkaar bestaande mijnbouwactiviteiten vaak sprake is van gestapelde schade. Het wordt tijd dat mijnbouwbedrijven zich, vanwege hun milieu en/of omgeving beschadigende activiteiten, maatschappelijk verantwoord gaan gedragen.

 

In Groningen is er na lange jaren van strijd en heel veel pijn eindelijk erkenning van de schade en aandacht voor de problemen van de bewoners. De gaswinning uit de Groninger gasvelden wordt versneld afgebouwd.

 

In de Nederlandse ondergrond bevinden zich echter nog ruim 470 andere gasvelden, waarvan er op land en off shore nu ruim 200 in productie zijn. Voor 60 gasvelden zijn plannen voor nieuwe boringen of uitbreiding van de winning. Bij gaswinning uit deze velden ontstaat ook schade, maar de erkenning daarvoor is er niet. De voor een deel van Groningen geldende omkering van de bewijslast en het schadeprotocol moet ook van toepassing worden verklaard voor inwoners met schade door gaswinning uit de andere gasvelden in Nederland.

 

Fracking

We zien dat de concrete plannen voor gaswinning door middel van de frackingmethode in Nederland toenemen. Daarbij worden zo’n 300.000 liter water met zo’n 6000 liter chemicaliën de grond in gepompt (bron: NAM), waarvan ruim een derde in de ondergrond blijft zitten; we weten niet wat de effecten daarvan op de langere termijn zijn. Fracking leidt tot grote onrust. Ook bij de frackingmethode kunnen aardbevingen ontstaan. Diverse onderzoekers zijn er van overtuigd dat vervuiling van het grondwater door fracking heel goed mogelijk is. Deze risico’s worden echter afgedaan als een mogelijk bijkomstigheid.

 

Het moet en het kan anders voor het klimaat én voor onze leefomgeving.

Gezien het bovenstaande organiseren Werkgroep Laat Fryslân Niet Zakken, de Waddenvereniging, Winamer Belang, Tsjingas, Ternaard Foar de Wyn, Fêste Grûn Dongeradeel, Onze Klei, Laat Woerden niet zakken, Milieudefensie, Comité Haastrecht-Vlist Gasvrij, samen met andere belangengroepen en politieke partijen de landelijke manifestatie in Harlingen op 2 juni a.s. van 11.00-14.00 uur. Iedereen is welkom.

 

Voor nadere informatie over de manifestatie kunt u contact opnemen met: 

  • Machiel Aarten, Laat Fryslân Niet Zakken Tel.nr.: 0641196211
  • Anna Anjema, Ternaard Foar De Wyn Tel.nr.: 0625021987
  • Ellen Kuipers, Waddenvereniging Tel. nr. 0613549440

Opgeven voor de manifestatie?: tomas.vandermeer@fryslan.frl

 

Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Dio Jurien Dio Jurien Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé Nooitgedagt Eetcafé Nooitgedagt Hema Harlingen Hema Harlingen VVV Harlingen VVV Harlingen Albert Heijn Harlingen Albert Heijn Harlingen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Atelier de Groot Atelier de Groot Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Hotel Café Restaurant "Zeezicht" Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Vogelaar Audio Vogelaar Audio Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor De Lichtboei De Lichtboei Plus Lunenborg Plus Lunenborg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Harlinger Poffertjeskraam Harlinger Poffertjeskraam BENG Evenementen BENG Evenementen Almamater Almamater IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zensa Moda Zensa Moda Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Anna Casparii Hotel Café Restaurant Anna Casparii Hotel Café Restaurant Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis ForHim Menswear ForHim Menswear Ons Food&Wine Ons Food&Wine Visie Events Visie Events HoMMM!nga's Fijne Winkeltje HoMMM!nga's Fijne Winkeltje
Atelier de Groot Atelier de Groot Faber Lederwaren en Bijouterieën Faber Lederwaren en Bijouterieën Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Wereldwinkel Harlingen Wereldwinkel Harlingen Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie IJssalon Min12 IJssalon Min12 Ons Food&Wine Ons Food&Wine Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor Eetcafé De Lachende Koe Eetcafé De Lachende Koe Fotografie Dorus Fotografie Dorus Vogelaar Audio Vogelaar Audio