Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma Schilderwerken

Royce Postma helpt u met schilderwerk voor zowel binnen als buiten, maar ook voor een nieuw kleurtje op de wand bent u bij Royce aan het juiste adres.
Lees verder...
Van Campen & Dijkstra

Van Campen & Dijkstra

Stap over naar RegioBank met onze gratis overstapservice. Loop binnen op Voorstraat 94 of bel 0517-212140 voor een afspraak.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Plus Lunenborg

Plus Lunenborg

Dé service supermarkt van Harlingen en omstreken. Hier staat de klant nog echt centraal!
Lees verder...
Grijmans

Grijmans

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen

Ondernemend Harlingen is hét platform voor alle bedrijven in en rondom Harlingen. Onderneem het in Harlingen, Welkom aan Zee!
Lees verder...
Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Hoge Luchten, schatten uit het Rijks in Hannemahuis

HARLINGEN - Maar liefst 40 schilderijen van het Rijksmuseum maken deel uit van de tentoonstelling Hoge Luchten, schatten uit het Rijks die van 11 juli t/m 14 november 2021 in Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen te zien is.

Datum: 11 juli 2021 t/m 14 november 2021

Tijd: 12:00 - 17:00

Locatie: Hannemahuis, HARLINGEN

Algemeen Gemeente Kunst & Cultuur

Prachtige vergezichten van grote meesters uit drie eeuwen, maar ook veel intieme stadsgezichten. De collectie van het Rijks wordt in Harlingen aangevuld met schilderijen uit het Hannemahuis.

 

Bij lucht gaat de eerste gedachte misschien uit naar wolkenformaties of een strak blauwe lucht boven het open landschap. In deze expositie ligt de nadruk op lucht boven steden, maar ook de lucht ín de steden. Stadslucht maakt vrij. Het schilderij van een schaatswedstrijd voor vrouwen door Nicolaas Baur dat als campagnebeeld dient, is hiervan een sprekend voorbeeld. Een schaatswedstrijd voor vrouwen in Leeuwarden was 200 jaar geleden heel bevrijdend. Het voelen van lucht geeft een gevoel van vrijheid en dat vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van Nederland. Denk maar aan persvrijheid, vrijheid van godsdienst enz.

 

Fraaie luchten

Veel schilders gebruikten graag de kenmerkende, Nederlandse wolkenluchten in hun landschappen en stadsgezichten. Naadloos gaat het land over in de lucht en soms zegt de kleur van de lucht iets over het moment van de dag dat is vastgelegd. Ook het jaargetijde is af en toe duidelijk, zoals de ijle winterlucht boven de schaatswedstrijd uit 1809 van Nicolaas Baur, of de nazomer in Enkhuizen op het schilderij van Cornelis Springer uit 1868.

 

Verborgen parels

De schilderijenverzameling van het Rijksmuseum is van hoge kwaliteit en ook heel omvangrijk. Het Rijks kan onmogelijk alle werken zelf tonen, maar krijgt hulp van de vijf stadsmusea van Harlingen, Zutphen, Bergen op Zoom, Gouda en Hoorn. Zo zijn prachtige verborgen parels toch zichtbaar .

Te zien zijn een levendig ijsgezicht van Barend Avercamp, weidse riviergezichten van Jan van Goyen, een zonovergoten stadspoort van Jan Weissenbruch en het sferische maanlicht dat door de wolken schijnt van Johan Barthold Jongkind. In het overzicht mogen namen niet ontbreken als G.H. Breitner, Cornelis Springer, Matthijs Maris en zijn broer Jacob, die met zelfs vijf schilderijen aanwezig is.

 

Op veel schilderijen zijn gebouwen afgebeeld die bijdroegen aan de lucht die de stadsbewoners konden voelen in hun dagelijks leven. Stadspoorten en -wallen boden veiligheid aan de bewoners van bijvoorbeeld Harlingen, Leeuwarden, Franeker, Amsterdam en Delft. Ook de stadhuizen van Amsterdam, Harlingen en Dordrecht zijn afgebeeld. Daar voelde men de politieke en bestuurlijke lucht/vrijheid. De vele kerken die op de stadsgezichten zijn te zien, illustreren het gegeven dat de bewoners een eigen geloofsovertuiging mochten hebben. Op veel schilderijen zijn de stadsbewoners van weleer afgebeeld, waardoor levendige taferelen ontstaan.

 

Door met deze ogen naar de schilderijen te kijken, krijgen ze een extra laag. Ze dragen bij aan het beeld van de Nederlandse identiteit. Boven alle steden zijn prachtige wolkenluchten geschilderd, dus ook liefhebbers daarvan komen uiteraard aan hun trekken.

 

Publicatie

Bij de expositie verschijnt de catalogus Hoge Luchten waarin alle schilderijen zijn beschreven en afgebeeld. Interviews met de zes burgemeesters van de steden waar de musea gevestigd zijn, geven de visie van deze eerste burgers op hun stad. Zo gaat Femke Halsema bijvoorbeeld in op de vraag welk kenmerk zij het belangrijkste vindt voor het vrijheidslievende karakter van Amsterdam. Vijf stadshistorici schreven verhalen voor de catalogus waarin het thema vrijheid centraal staat.

 

Interviews

Martin en Inge Riebeek zullen op straat willekeurige Harlingers interviewen en hen vragen naar hun beleving van vrijheid. Een selectie van de interviews is te zien op een film in de expositie in het Hannemahuis.

 

Samenwerking

Het Rijksmuseum en de Stichting De Vijf Samenwerkende Musea in Nederland (M5) (Westfries Museum, Hoorn, Stedelijk Museum Zutphen,  Museum het Markiezenhof, Bergen op Zoom, Museum Gouda en Gemeentemuseum het Hannemahuis, Harlingen) zijn in 2017 een samenwerking voor acht jaar aangegaan voor een ambitieuze reeks reizende tentoonstellingen. De vier elementen aarde, water, lucht en vuur staan hierin centraal. De elementen aarde en water zijn inmiddels de revue gepasseerd, lucht is nu aan de beurt. Vuur zal in 2023 volgen

 

In samenwerking met de Harlinger Galerie de Vis zijn in de museumtuin van het Hannemahuis beelden geplaatst die een relatie hebben met het thema lucht. De kunstenaars zijn Gonda van der Zwaag, Jacqueline van der Laan en Marina van der Kooi.

 

 

Aanvullende informatie

Tentoonstelling Gemeentemuseum het Hannemahuis, Voorstraat 56, 8861 BM Harlingen, 11 juli t/m 14 november 2021.

 

Contact

Hoge Luchten, schatten uit het Rijks in Hannemahuis Schaatswedstrijd voor vrouwen op de Stadsgracht in Leeuwarden, 21 januari 1809, Nicolaas Baur, 1809 - Rijksmuseum.
Hubo-Faber Hubo-Faber Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Visie Events Visie Events Gemeente Harlingen Gemeente Harlingen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen Copini Opticiëns Copini Opticiëns Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation BENG Evenementen BENG Evenementen Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Zensa Moda Zensa Moda Plus Lunenborg Plus Lunenborg Fotografie Dorus Fotografie Dorus Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot Stichting Harlingen Sail Stichting Harlingen Sail IJssalon Min12 IJssalon Min12 Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Peter Kuiper, voor oog en oor Peter Kuiper, voor oog en oor The Shamrock The Shamrock Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Haarmode Cats Haarmode Cats Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn Karsten Wonen Karsten Wonen
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires IJssalon Min12 IJssalon Min12 Van Campen & Dijkstra Harlingen Van Campen & Dijkstra Harlingen BENG Evenementen BENG Evenementen Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Joachim de Ruijter Fotografie Joachim de Ruijter Fotografie Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Beweegteam Harlingen Beweegteam Harlingen Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Wijnen van Ons & Hippefrieten Wijnen van Ons & Hippefrieten Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Tourist Info Harlingen Tourist Info Harlingen Hubo-Faber Hubo-Faber Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Copini Opticiëns Copini Opticiëns Zensa Moda Zensa Moda