Dé Harlinger UITagenda!

Dé Harlinger UITagenda!

Plaats zelf je activiteiten op dé Harlinger UITagenda! Heb je nog geen account? Registreren is makkelijk en supersnel!
Lees verder...
Harlingen Welkom aan Zee

Harlingen Welkom aan Zee

Grenzend aan het Werelderfgoed de Waddenzee is Harlingen een stoere magneet voor wie houdt van wind en water.
Lees verder...
Werckpost

Werckpost

Werckpost is een dynamisch en flexibel uitzendbureau gespecialiseerd in uitzenden, werving & selectie en payrolling.
Lees verder...
Peter Kuiper, voor oog en oor

Peter Kuiper, voor oog en oor

Nieuwe bril, contactlenzen of hooroplossing? Bij Peter Kuiper, dé opticien en audicien bent u aan het juiste adres.
Lees verder...
Heerlijk at the movies!

Heerlijk at the movies!

Op 16, 17 & 18 oktober wordt de parkeerplaats aan de Westerzeedijk in Harlingen omgebouwd tot een drive-in bioscoop. Bestel nu je tickets!
Lees verder...
Casper van Veen Uitvaartzorg

Casper van Veen Uitvaartzorg

Het hoeft niet anders, maar het kan wel anders. 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.
Lees verder...
Grijmans Advocatuur & Mediation

Grijmans Advocatuur & Mediation

Iedereen die in een juridisch geschil verzeild is geraakt, gaat scheiden of verdacht wordt van een strafbaar feit kan rekenen op rechtsbijstand van ons.
Lees verder...
Laagblijvers!

Laagblijvers!

Goed eten vinden we belangrijk bij PLUS. En minstens zo belangrijk vinden wij dat goed eten voor iedereen betaalbaar is. Daarom vind je bij PLUS de Laagblijvers.
Lees verder...
C.L. International: Goed op weg

C.L. International: Goed op weg

Het bergingsbedrijf voor Noord-West Friesland, Terschelling en Vlieland.
Lees verder...
Coronavirus (COVID-19)

Coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina zet de gemeente Harlingen alle belangrijke informatie over het Coronavirus (COVID-19) voor u op een rij. Bij nieuwe informatie wordt deze pagina geactualiseerd.
Lees verder...
Harlingen Bezorgt

Harlingen Bezorgt

Steun onze lokale helden! Winkel via HarlingenBezorgt gemakkelijk online!
Lees verder...
Gemeente Harlingen

Gemeente Harlingen

Hier vindt u alle informatie over de producten en diensten van de gemeente Harlingen.
Lees verder...

Afgelast i.v.m. Corona-crisis: Fotoexpo Judith Minks 'Freckles & Hotel Room'

HARLINGEN - Gemeentemuseum het Hannemahuis presenteert van 8 februari t/m 22 maart 2020 de fototentoonstelling ‘Freckels & Hotel Room’, met twee series van fotografe Judith Minks.

Datum: 4 februari 2020 t/m 22 maart 2020

Tijd: 12:00 - 17:00

Locatie: Hannemahuis, Harlingen

Kunst & Cultuur

De in Harlingen woonachtige Judith Minks (1969), studeerde in 2015 cum laude af aan de Fotoacademie in Groningen. Haar werk heeft vlak voor haar afstuderen een belangrijke ontwikkeling doorgemaakt. Door zelfreflectie kreeg zij meer inzicht in haar eigen wijze van functioneren en dit gaf een doorbraak. Judith heeft de volledige beheersing nodig heb over bijna alles wat ze doet en dit gaat ook op voor haar fotografie. “Dat ik in een studio fotografeer is daarvan het logisch gevolg. De beelden die ik ensceneer zijn mijn herinneringen, ervaringen en fantasieën. De onderwerpen en thema’s staan dicht bij mijzelf.” Het creëren van perfectie met een zekere mate van vervreemding is kenmerkend geworden voor haar werk. Haar verstilde sets, met hun onberispelijk geënsceneerde verlichting en sombere, eenzame figuren, kan een dialoog worden waargenomen met het werk van Gregory Grewdson en Edward Hopper.

 

Hotel Room

Een overhemd over de leuning van een stoel, een vergeten zomerjurk in de kledingkast, een nog maar half gelezen boek onder het bed, het slagveld van beddengoed en handdoek. Dat alles kan. Alles opgeruimd, alles netjes gevouwen, alle lichten uit, de laadjes en kastdeuren keurig dicht. Dat alles kan ook. Wie ooit in een hotel heeft gewerkt, weet hoe verschillend gasten hun kamer kunnen achterlaten. En netjes of rommelig, opgeruimd of niet - iedere kamer vertelt achteraf een verhaal over de mensen die er aanwezig waren.

 

Fotografe Judith Minks werkte in haar jeugd iedere zomervakantie als kamermeisje bij Hotel de Wadden op Vlieland. Dagelijks zag ze de sporen van levens die zich korte tijd binnen de vier muren hadden afgespeeld. De verhalen over die levens schreef ze in haar hoofd, om ze vervolgens te vergeten. Tot ze, een aantal jaar geleden, voor haar werk redelijk wat tijd in hotelkamers had doorgebracht, doken deze verhalen weer op.

 

In haar studio in Harlingen bouwde ze een hotelkamer na. Bed en nachtkastjes; wc en badkamer; tafels, stoelen en kledingkast - alles paste ze erin. Van WTC Westcord in Leeuwarden (onderdeel van de hotelketen waarvan De Wadden het begin is geweest) kwamen de specifieke hotelattributen: het kluisje, de telefoon, de informatiemap, de handdoeken en zeepjes, de kaarten voor aan de kamerdeur.

 

En vervolgens liet ze haar fantasie met haar herinneringen spelen en ensceneerde de hoteltaferelen die ze in haar jeugd op Vlieland droomde. De rol van de gasten liet ze spelen door amateur-modellen die ze vond in haar woonplaats Harlingen. En in één geval: door zichzelf.

 

Het resultaat: Hotel Room, een serie van 10 kleurenfoto's op groot formaat.

 

Freckles

Als klein meisje had Judith Minks een aantal sproeten op haar neus. Ze wilde er liever meer en ze vond het daarom helemaal niet leuk dat ze na verloop van tijd verdwenen. 'Sproeten hebben me altijd gefascineerd. Al van jongs af probeer ik orde te ontdekken in de sproeten die mensen op hun gezicht hebben. Doordat sproeten door de jaren heen veranderen, lukt dat nooit. Toch blijf ik het altijd proberen.'. Minks wilde op de fotoacademie in Amsterdam al een sproetenproject doen, maar daar had ze toen geen tijd voor. 'Toen ik een tijd terug iemand met sproeten voor de camera kreeg, werd ik weer enthousiast. Daarom ben ik er gewoon mee begonnen.'

 

In tegenstelling tot haar eerdere project (Hotel Room) waar Minks veel gebruik maakte van flitslampen heeft ze dit project met daglicht gemaakt. 'Ik heb voor dit project twee locaties gebruikt met grote ramen op het noorden om zo gebruik te maken van het noorderlicht. Noorderlicht is tenslotte het mooiste licht voor een kunstenaar. Om het licht nog wat zachter en egaler te krijgen heb ik een vitrage voor het raam gespannen.' De modellen werden op een krukje vlak voor het raam gezet en Judith ging zelf in de vensterbank zitten. De afstand tussen fotograaf en model was niet veel meer dan een halve meter. Voor alle modellen nam ze voldoende tijd om hen op hun gemak te stellen. Ze zat tenslotte behoorlijk in hun comfortzone. De gezichten zijn allemaal recht van voren gefotografeerd en de modellen tonen weinig emotie. Op deze wijze krijgen de sproeten de volledige aandacht. 'Doordat ik tussen het licht en de geportretteerde zit zie je mijn silhouet in de pupillen van hun ogen. Zo word ik een deel van elk portret en al deze sproeten worden zo een deel van mezelf.'

 

Er verschenen maar liefst 150 modellen voor de camera. De eerste foto voor dit project is gemaakt in augustus 2017 en in de zomer van 2018 heeft Judith de laatste mensen zo van de straat of het strand van Vlieland geplukt. In de wintermaanden werd er niet gefotografeerd omdat er dan gewoonweg niet voldoende licht is. Judith Minks heeft inmiddels 64 portretten geselecteerd voor het fotoboek ‘Freckles’ dat in september 2019 is verschenen.

 

  • Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur.

Contact

Afgelast i.v.m. Corona-crisis: Fotoexpo Judith Minks 'Freckles & Hotel Room' Fotoexpo Judith Minks 'Freckles & Hotel Room' 8 feb tm 22 mrt 2020
Plus Lunenborg Plus Lunenborg HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt Expert Hogerhuis Expert Hogerhuis Ons Food&Wine Ons Food&Wine Zensa Moda Zensa Moda Strandpaviljoen 't Zilt Strandpaviljoen 't Zilt Copini Opticiëns Copini Opticiëns De Lichtboei De Lichtboei Zeilcharter Boreas Zeilcharter Boreas Haarmode Cats Haarmode Cats Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Karsten Wonen Karsten Wonen Hubo-Faber Hubo-Faber Visie Events Visie Events Grijmans Advocatuur & Mediation Grijmans Advocatuur & Mediation Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot IJssalon Min12 IJssalon Min12 Zwembad Het Derde Haad Zwembad Het Derde Haad Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Harry Greve Gitaar- en Basgitaarlessen Salon & Parfumerie Rona Salon & Parfumerie Rona Food 80/20 Food 80/20 Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg De Skûle Welzijn De Skûle Welzijn BENG Evenementen BENG Evenementen Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Broodje Nuchter Broodje Nuchter Pizzeria Pompeï Pizzeria Pompeï
Faber Tassen, Koffers & Accessoires Faber Tassen, Koffers & Accessoires Food 80/20 Food 80/20 IJssalon Min12 IJssalon Min12 Homminga's Fijne Winkeltje Homminga's Fijne Winkeltje Havenbrouwerij | Het Brouwdok Havenbrouwerij | Het Brouwdok Kamsma Schoenen Kamsma Schoenen Plus Lunenborg Plus Lunenborg VET... Hippefrieten VET... Hippefrieten Ons Food&Wine Ons Food&Wine Visie Events Visie Events Greenart Production Greenart Production Casper van Veen Uitvaartzorg Casper van Veen Uitvaartzorg Jumbo Olaf Hermus Jumbo Olaf Hermus Harry Greve LOUNGE Harry Greve LOUNGE Haarmode Cats Haarmode Cats Atelier & Schoenmakerij de Groot Atelier & Schoenmakerij de Groot HarlingenBezorgt HarlingenBezorgt DA Drogisterij & Parfumerie DA Drogisterij & Parfumerie